Ν. Κογιουμτσής στο “Π”: Η ασθμαίνουσα οικονομία και η αγορά, θύματα για άλλη μια φορά της ανικανότητας του κράτους

Ν. Κογιουμτσής στο “Π”: Η ασθμαίνουσα οικονομία και η αγορά, θύματα για άλλη μια φορά της ανικανότητας του κράτους

Του
ΝΙΚΟΥ ΚΟΓΙΟΥΜΤΣΗ
Αντιπροέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας,
Αντιπροέδρου Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας


Οι επιχειρήσεις και η αγορά πλήττονται ήδη από τη δεκαετή κρίση, την πανδημία και από την απουσία, τώρα πια, καταναλωτικής δυναμικής. Διανύουμε ήδη τη δεύτερη εβδομάδα της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου. Οι προσλαμβάνουσες από τους εμπόρους και επιχειρηματίες όλης της χώρας κάνουν αναφορά για υποτονική κίνηση.

Εκτιμάται ότι σε κάποιους κλάδους μπορεί να αγγίζει και το -50% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια εκτοξεύει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων. Η ακρίβεια κυρίως στα είδη πρώτης ανάγκης συρρικνώνει το προς κατανάλωση διαθέσιμο εισόδημα.

Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που ανακοινώθηκαν για τον Ιανουάριο, με σκοπό την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, είναι μεν θετικά, αλλά ανεπαρκή. Οι τελευταίοι λογαριασμοί του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων παρελήφθησαν, δυστυχώς, με ανατιμήσεις πάνω από 100%. Όσοι δε χρησιμοποιούν φυσικό αέριο καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι ανατιμήσεις, όπως φαίνεται, θα συνεχιστούν και για τους επόμενους μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι η στήριξη της Πολιτείας πρέπει να έχει διάρκεια. Οι επιχειρήσεις που με κρατική εντολή παρέμειναν κλειστές για αρκετούς μήνες προσπαθούν να πάρουν κάποιες ανάσες επιβίωσης, χωρίς όμως ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας.

Τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα συνεχίζουν να υφίστανται στους εμπορικούς και επαγγελματικούς χώρους, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα και δυσκολίες στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Τα αντίμετρα εκ μέρους της Πολιτείας όμως είναι περιορισμένα έως ανεπαρκή. Αυτό αναφέρουν και οι ίδιοι οι έμποροι και επιχειρηματίες στις έρευνες που έχει διεξάγει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας. Μάλιστα μία στις δύο επιχειρήσεις απαντά ότι δεν έχει λάβει καμία είδους βοήθεια από τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη τρέξει. Και φυσικά δεν υπάρχει πια περιθώριο υπομονής και αναμονής.

Τα προβλήματα είναι εδώ και συνεχίζουν να πλήττουν την επιχειρηματικότητα. Η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα, κατόρθωσε να κλείσει και τις επιχειρήσεις λόγω της επέλασης του χιονιά, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων ότι όλα είναι έτοιμα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Κάποιες ώρες έντονης χιονόπτωσης ήταν ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα σε συνανθρώπους μας, οι οποίοι αποκλείστηκαν σε βασικές οδικές αρτηρίες, και να παραλύσουν την οικονομία και την αγορά. Η ανικανότητα των υπηρεσιών του κράτους στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας οδήγησε και πέρα των άλλων την ασθμαίνουσα αγορά σε δύο μέρες αναγκαστικής αργίας και μία σχεδόν εβδομάδα ταλαιπωρίας και απουσίας καταναλωτών. Τέλος του μήνα όμως έμποροι και επιχειρηματίες καλούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους, ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, όταν το κράτος αποφασίζει το κλείσιμο επιχειρήσεων, πρέπει να θεσπίζει και κάποια αντίμετρα που θα απαλύνουν τις όποιες επιπτώσεις. Είναι επομένως απαραίτητη η παράταση όλων των υποχρεώσεων που λήγουν στο τέλος του μήνα. Να αναλάβει η Πολιτεία την αποζημίωση του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων για τις δύο ημέρες αναγκαστικής αργίας. Να αυξηθούν από 72 σε 120 οι δόσεις αποπληρωμής των κορονοχρεών, χωρίς προσαυξήσεις και επιτόκια. Να παραταθούν οι μισθώσεις όσο διαρκούν τα υγειονομικά μέτρα.

Είναι αναγκαίο πια να ληφθεί απόφαση για τη μη επιστροφή του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής, κυρίως για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο η μικρομεσαία επιχείρηση, που αποτελεί τον στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας και της εθνικής απασχόλησης. Πρέπει, τέλος, να υπάρξει μέριμνα για την ένταξή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ