Μαρίνος Σιζόπουλος στο “Π”: Μεταναστευτικό: Το πρόβλημα, οι άνθρωποι, η διαχείριση

Μαρίνος Σιζόπουλος στο “Π”: Μεταναστευτικό: Το πρόβλημα, οι άνθρωποι, η διαχείριση

Του
ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ
Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ


Πρόσφατα η ΕΔΕΚ διοργάνωσε εσπερίδα με θέμα «Μεταναστευτικό: Το πρόβλημα, οι άνθρωποι, η διαχείριση», με ομιλητές τον Νίκο Νουρή, υπουργό Εσωτερικών, τη Δέσπω Μιχαηλίδου, επίτροπο Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιού, τη Μυρτώ Ζαμπάρτα, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, και τον Αιμίλιο Λάμπρου, πρώην διοικητή ΥΑΜ και μέλος ΔΣ της Frontex.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης εσπερίδας προέκυψε από την αδήριτη ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσεων για τη σωστή διαχείριση του προβλήματος. Εξάλλου η αναζήτηση και εφαρμογή λύσεων των κοινωνικών, οικονομικών, και όχι μόνο, προβλημάτων αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΔΕΚ.

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, το οποίο εξελίσσεται σε ένα ιδιαίτερα σοβαρό ευρωπαϊκό πρόβλημα, αυτό έγκειται στις παράνομες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες έχουν δύο πηγές προέλευσης. Τη Βόρεια Αφρική, με κύριο προορισμό την Ιταλία και την Ισπανία, και την Τουρκία, η οποία την αξιοποιεί ως μια μορφή υβριδικού πολέμου σε βάρος της ΕΕ και κυρίως της Κύπρου και της Ελλάδας.

Βασικός στόχος της Τουρκίας είναι:

– Η αποκόμιση πολιτικών και οικονομικών ωφελημάτων.

– Η δημιουργία ισχυρών lobbies σε ευρωπαϊκές χώρες, για να επηρεάζει την πολιτική τους.

– Η αποδόμηση της κοινωνικής συνοχής κυρίως της Κύπρου, λόγω του μικρού πληθυσμιακού της μεγέθους, και η διαμόρφωση στην ελεύθερη Κύπρο μιας μουσουλμανικής κοινότητας, την οποία στη συνέχεια θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει για να αναδειχθεί ως δύναμη προστασίας των δικαιωμάτων της, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων που θα προστατεύουν την κοινωνική δομή και την εδαφική επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα αποτρέπουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Είναι σημαντικό εξαρχής να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα στους πολιτικούς πρόσφυγες και στους παράνομους οικονομικούς μετανάστες. Οι πολιτικοί πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους καθορίζονται από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το Πρωτόκολλο του 1967. Είναι άτομα που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και τα δικαιώματά τους πρέπει να γίνονται σεβαστά, πολύ περισσότερο από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία βίωσε τις συνέπειες της παράνομης εισβολής με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που για πέντε σχεδόν δεκαετίες στερούνται το δικαίωμα επιστροφής στις περιουσίες τους. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της ΕΕ, πέραν της κατοχύρωσης των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να αποφεύγεται η εργασιακή εκμετάλλευση και να γίνεται αναλογική διασπορά, στη βάση πληθυσμιακών δεδομένων, σε όλες τις χώρες-μέλη της Ένωσης, καθώς και αποφυγή γκετοποίησης αυτών των ατόμων.

Η ΕΔΕΚ και κυρίως ο Βάσος Λυσσαρίδης από τη δεκαετία του 1980 είχαν προβλέψει αυτήν την εξέλιξη και είχαν προτείνει ως καλύτερο τρόπο αποφυγής αυτού του φαινομένου τη διάθεση ενός μέρους από τα εξοπλιστικά προγράμματα των ανεπτυγμένων χωρών για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών της Αφρικής και της Ασίας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, συνεπεία και της αμερικανικής πολιτικής για την αποσταθεροποίηση ισχυρών κρατών της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για να μπορέσει να τα ελέγχει, όπως της Λιβύης, της Αλγερίας, της Αιγύπτου, του Ιράκ, της Συρίας, κατά το πρότυπο της πολιτικής που ακολούθησε τη δεκαετία του 1990 για τη Γιουγκοσλαβία.

Η ΕΔΕΚ, στο πλαίσιο εποικοδομητικής συνδρομής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, εισηγήθηκε μια σειρά από προτάσεις, μεταξύ των οποίων ήταν:

• Εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, για εντοπισμό και αποτροπή της παράνομης εισόδου οικονομικών μεταναστών. Χαιρόμαστε που ήδη αυτό το μέτρο έχει τροχοδρομηθεί.
• Ενίσχυση των διαδικασιών γρήγορου και άμεσου επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών.
• Απαγόρευση σε όσους έρχονται ως φοιτητές στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτηση παραχώρησης πολιτικού ασύλου.
• Η αποδοχή αιτήσεων για πολιτικό άσυλο να αφορά μόνο πολιτικούς πρόσφυγες.
• Η αποτροπή γκετοποίησης των μεταναστών, όχι με αστυνομικά μέτρα, αλλά με ποιοτική ανάπτυξη των περιοχών όπου συναθροίζονται.
• Οι οικονομικοί μετανάστες να υποβάλλουν αίτηση εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη χώρα τους και να μη γίνονται θύματα των δουλεμπόρων.

Η εξεύρεση λύσεων επιβάλλεται και λόγω της ιδιαίτερα σημαντικής και ευαίσθητης ανθρώπινης πτυχής του όλου ζητήματος. Μας ενοχλεί ιδιαίτερα που το Μεταναστευτικό τυγχάνει εκμετάλλευσης από τους κεφαλαιοκράτες για εξεύρεση φτηνού εργατικού δυναμικού, χωρίς σεβασμό των στοιχειωδών, έστω, δικαιωμάτων των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή θα εθελοτυφλούσαμε εάν δεν παραδεχόμασταν πως το Μεταναστευτικό τυγχάνει εκμετάλλευσης και από τα ακροδεξιά φασιστικά κόμματα, για να προβάλλεται ως ο «μπαμπούλας», η αιτία για την αύξηση της εγκληματικότητας και της ένδειας. Απώτερος στόχος τους η δικαιολόγηση της ύπαρξής τους, διαμορφώνοντας κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Η ΕΔΕΚ, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Κύπρου, έχει χρέος να προωθήσει προτάσεις που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των προσφύγων και προστατεύουν το κράτος μας από την παράνομη μετανάστευση. Η Κύπρος δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Χρειάζεται στήριξη και οχύρωση σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το επιβάλλουν η γεωγραφική μας θέση και το εθνικό μας πρόβλημα.

Οφείλουμε να σταθούμε ανάχωμα σε όσους εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο με στόχο να αλλοιώσουν τη δημογραφική και κοινωνική μας δομή. Οι δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι συγκεκριμένες και εξαρτώνται πλήρως από την αλληλεγγύη και τη συνδρομή της ΕΕ. Η αποδόμηση της κοινωνικής δομής και η πρόκληση οικονομικών προβλημάτων μπορεί σήμερα να περιορίζεται στον δικό μας γεωγραφικό χώρο, τον Μεσογειακό. Στο μέλλον θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Όσο πιο γρήγορα αντιδράσουμε τόσο πιο άμεσα θα λύσουμε το πρόβλημα, θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους και θα διαχειρισθούμε τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ