Κωνσταντίνος Μουτζούρης στο “Π”: Επείγει η εκκένωση των νήσων του Βορείου Αιγαίου

Κωνσταντίνος Μουτζούρης στο “Π”: Επείγει η εκκένωση των νήσων του Βορείου Αιγαίου

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ
Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου


Το μεταναστευτικό πρόβλημα, με την άναρχη και παράτυπη εισροή οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα –μέσω των νήσων του Βορείου Αιγαίου–, οι οποίοι αναζητούν την τύχη τους σε χώρες του ιδεατού (κατ’ αυτούς) Βορρά, εντοπίζεται σήμερα στις τρεις νήσους Σάμο, Χίο, Λέσβο.

Από τον Μάρτιο του 2020, οπότε είχαμε τα μεγάλα επεισόδια με τους τοπικούς πληθυσμούς και τις δυνάμεις ασφαλείας στη Λέσβο και στη Χίο, όταν επιχειρήθηκε βιαίως να ανεγερθούν εκεί δομές, είχαμε ριζική αλλαγή πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης με αξιέπαινα αποτελέσματα, καθώς αφενός μειώθηκαν δραστικά οι παράνομες είσοδοι μεταναστών στις νήσους και αφετέρου δραστικότατα ο αριθμός παραμενόντων.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι εξής αριθμοί, όσων αφορά τους υπάρχοντες μετανάστες στις νήσους:


Οι αριθμοί της 7ης Ιουλίου 2019 αυξήθηκαν δραματικά τον Φεβρουάριο του 2020, οπότε συνέβησαν τα γεγονότα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο στη Λέσβο οι μετανάστες είχαν φθάσει περίπου τους 25.000! Το γεγονός πάντως είναι ότι με την εφαρμοσθείσα από τότε ορθή πολιτική της κυβέρνησης οι αριθμοί μειώθηκαν στους σημερινούς μικρούς.

Έκτοτε, στη Σάμο έχει κλείσει η μέχρι πρόσφατα λειτουργούσα δομή παραμονής τους στο Βαθύ, που ενοχλούσε τρομερά την πόλη, και λειτουργεί μια νέα δομή στου Ζερβού, η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό. Είχε προηγηθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σάμου, το 2018, για αποδοχή ανέγερσης της νέας αυτής δομής.

Για τη Χίο γεννάται το εξής ερώτημα. Γιατί δεν απομακρύνονται πλήρως από εκεί οι εναπομείναντες μετανάστες, ανερχόμενοι σε λίγες εκατοντάδες –αριθμός πολύ μικρός–, ώστε να απαλλαγεί η μαρτυρική νήσος από το πρόβλημα και να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμοζόμενη ορθή πολιτική της εκκένωσης των νήσων; Είναι μια πρόταση που την υποβάλαμε επανειλημμένως στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί απάντηση. Την επανυποβάλλουμε και εδώ και ελπίζουμε να εισακουστεί. Θα αποτελεί επιτυχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής και εθνικό επίτευγμα, με δεδομένη την καυτή αναπνοή της επιθετικής γείτονος δίπλα στη νήσο.

Όσον αφορά τη Λέσβο, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Η κυβέρνηση επιθυμεί να ανεγείρει μια θηριώδη δομή στη θέση Βάστρια, ενώ ταυτοχρόνως διατηρεί και κατασκευάζει έργα στην υφιστάμενη δομή του Μαυροβουνίου Λέσβου. Βασίμως οι κάτοικοι πιστεύουν ότι θα συλλειτουργούν και οι δύο δομές, καθιστώντας τη νήσο πραγματικό «προσφυγονήσι» στην άμεση γειτονιά της Τουρκίας. Το περιφερειακό συμβούλιο έχει αρνηθεί την ανέγερση νέας δομής, ζήτησε το άμεσο κλείσιμο του Μαυροβουνίου και θα δεχόταν τη λειτουργία ενός κέντρου (όχι δομής), χωρητικότητας έως 500 ατόμων, σε κάποια θέση, για την ταυτοποίηση και αναχώρηση των μεταναστών, εφόσον καταφθάνουν. Κάτοικοι απέκρουσαν την ημέρα των Θεοφανίων την αποβίβαση από πλοίο μηχανημάτων κατασκευής της νέας δομής και απειλούν ότι θα εμποδίσουν δυναμικά οποιαδήποτε απόπειρα.

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, μόνη εφικτή και εθνικώς συμφέρουσα λύση στη Λέσβο είναι το κέντρο ταυτοποιήσεως, ειδάλλως θα υπάρξουν ανάλογες καταστάσεις με αυτές του Έβρου πριν από λίγες ημέρες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ