Έλενα Κουντουρά στο “Π”: Τιμωρητικό για την ελληνική κοινωνία το ακραίο, νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της κυβέρνησης
Της
ΕΛΕΝΑΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ
Ευρωβουλευτού ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης της χώρας, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μέσα σε ασφυκτικό κλοιό ακρίβειας, ανασφάλειας και φτωχοποίησης, παράλληλα με την κρίση της πανδημίας. Η πρόταση μομφής από τον Αλέξη Τσίπρα και η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή αναδεικνύει ακριβώς την κρισιμότητα να μπει τέλος στην ακραία, νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι η αγορά ρυθμίζει τα πάντα, και στο κοινωνικά ανάλγητο πρόγραμμά της, που λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι στους πολίτες.
Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές κρίσεις που συνθλίβουν τον ελληνικό λαό.
Η αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας και η επίμονη άρνησή της να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας έχει ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Με ευθύνη της παραλύει ο κρατικός μηχανισμός σε κάθε κακοκαιρία και φυσική καταστροφή, όπως συνέβη με τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, τις φθινοπωρινές πλημμύρες και την εγκατάλειψη χιλιάδων ανθρώπων στο έλεος του χιονιά.
Το κράτος δικαίου, η ελευθερία του Τύπου και η ανεξαρτησία των ΜΜΕ έχουν μπει στην καραντίνα.
Και η ακρίβεια, που γονατίζει τους πολίτες και κάθε οικογένεια στη χώρα, συνδέεται άμεσα με τις κυβερνητικές επιλογές και το ακραίο, νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της, που έχει ξεκάθαρα αποτύχει στην Ελλάδα, όπως και τα αντίστοιχα νεοφιλελεύθερα προγράμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και η αποτυχία αυτή αποδεικνύεται στην πράξη από το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου σε κρατικές ενισχύσεις, για να μην καταρρεύσει εντελώς η οικονομία.
Το κράτος πρέπει λοιπόν να είναι ισχυρό δίπλα στους πολίτες, να παρέχει τα κρίσιμα βασικά αγαθά και να εγγυάται την πρόσβαση όλων στην υγεία, στην παιδεία, στις υποδομές κοινής ωφελείας. Όλα όσα, δηλαδή, η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να οδηγήσει στα χέρια ιδιωτών.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα ορίζεται από την αρχή μέχρι το τέλος από την αγορά. Η κυβέρνηση, ακόμα και με το εθνικό της σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, στηρίζει τους λίγους ισχυρούς, αποκλείει τη μεσαία τάξη και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αυτό δημιουργεί εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα, για τα οποία δεν έχει σχέδιο εξόδου, ούτε βιώσιμες και δίκαιες λύσεις.
Μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και του χειμώνα, ο πληθωρισμός καταγράφει ρεκόρ δεκαετίας. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη της καθημερινότητας ήδη έχουν ξετινάξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ενώ τα κυβερνητικά ημίμετρα δεν επαρκούν για να συγκρατήσουν τις υψηλές διψήφιες αυξήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο και τις τριψήφιες αυξήσεις στο φυσικό αέριο, που επωμίζονται οι καταναλωτές. Η Ελλάδα παραμένει η δεύτερη ακριβότερη σε ρεύμα χώρα στην Ευρώπη και από τις πρώτες στις τιμές των καυσίμων, παρότι βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς, και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται κατακόρυφα.
Εν μέσω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, ωστόσο, προχωρούν από την κυβέρνηση οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών υποδομών και υπηρεσιών κοινής ωφελείας, όπως η ενέργεια και το νερό. Το ΕΣΥ απειλείται με κατάρρευση, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να στηρίξει με επαρκείς πόρους και προσωπικό, διότι είναι εμπόδιο στα σχέδιά της να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια υγεία.
Αν δεν αντιμετωπιστούν επειγόντως αυτές οι κρίσεις, θα διογκωθούν και θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο.
Υπάρχουν άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις που να εστιάζουν σε άμεσα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων των πολιτών, όπως η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, σύμφωνα με τη δίκαιη και ρεαλιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα καύσιμα στα κατώτερα ευρωπαϊκά επίπεδα και η ελάφρυνση του συσσωρευμένου χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την αρχή της πανδημίας, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των βασικών αγαθών για την καθημερινότητά του.
Θα πρέπει, συνολικά, οι επικίνδυνες νεοφιλελεύθερες πολιτικές να εγκαταλειφθούν και να αντικατασταθούν από προοδευτικές βαθιά κοινωνικές πολιτικές, με επίκεντρο τον άνθρωπο και με προτεραιότητα τη βελτίωση της ζωής του, που είναι προϋπόθεση για ένα βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για όλους.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ