Βόρεια Μακεδονία: Χαμένη πάλι η Ελλάδα…

Βόρεια Μακεδονία: Χαμένη πάλι η Ελλάδα…

Μόνο θλίψη προκαλούν οι ειδήσεις από τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία. Ο πρώην πλέον υπουργός Νίκολα Ντιμιτρόφ, που μαζί με τον Νίκο Κοτζιά ήταν οι δημιουργοί της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει επιδοθεί σε μια κόντρα με τη νέα κυβέρνηση, που σχηματίσθηκε από το κόμμα το οποίο και ο ίδιος υπηρέτησε, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία.

Ο κ. Ντιμιτρόφ κατηγορεί τον υπουργό Εξωτερικών κ. Οσμάνι (αλβανικής καταγωγής), τονίζοντας ότι δεν προασπίζει όπως θα έπρεπε τα συμφέροντα της χώρας ώστε να προστατεύσει τη «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα».

Η σκοπιανή κυβέρνηση επιδιώκει, με τη σύμπραξη βεβαίως και των Αλβανών, να βρει μια συμβιβαστική λύση ώστε να μπορέσει να ξεμπλοκάρει η πορεία της χώρας προς την ΕΕ από το βέτο των Βουλγάρων.

Και εδώ βλέπουμε πόσο απλό ήταν να πιεστεί η σκοπιανή πλευρά και ο κ. Ζάεφ προκειμένου να καταλήξουν με την Ελλάδα σε έναν συμβιβασμό που δεν θα υποχρέωνε την Αθήνα να αποδεχθεί, με την υπογραφή της μάλιστα, την ύπαρξη «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας», όπως έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Ντιμιτρόφ νόμιζε ότι θα πετύχει μία ακόμη «εύκολη νίκη» και με τη βουλγαρική πλευρά, αλλά οι Βούλγαροι –όχι μόνο ο σκληροπυρηνικός Μπορίσοφ αλλά και ο νέος, αμερικανοσπουδασμένος, πρωθυπουργός– δεν έχουν καμιά διάθεση να υποχωρήσουν και να κάνουν το χατίρι της σκοπιανής πλευράς…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ