Αυτοδυναμία ή χάος! Το εκβιαστικό δίλημμα Μητσοτάκη για τις εκλογές

Αυτοδυναμία ή χάος! Το εκβιαστικό δίλημμα Μητσοτάκη για τις εκλογές

• Θα ζητήσει καθαρή εντολή για να ολοκληρώσει το… έργο του
• Θα μοιράσει λεφτά

Σαφή μηνύματα ως προς τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές εκπέμπει σταθερά το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόθεσή του είναι να ζητήσει από τον ελληνικό λαό καθαρή εντολή προκειμένου να εφαρμόσει (και ολοκληρώσει) το πρόγραμμά του, χωρίς συμβιβασμούς και παρεκκλίσεις. Ταυτόχρονα θα προειδοποιήσει ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα είναι πολύ πιθανό να μπει σε περιπέτειες και σε έναν φαύλο ακυβερνησίας και πολιτικής αβεβαιότητας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο.

Ο ίδιος από την πλευρά του θα προβάλει ως ο εγγυητής της ομαλότητας και της σταθερότητας στη χώρα. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει να συσπειρώσει πέριξ του αλλά και πέριξ της Νέας Δημοκρατίας τους πολίτες και τις κοινωνικές εκείνες δυνάμεις που επιθυμούν η χώρα να συνεχίσει αδιατάρακτα τις προσπάθειες ανάκαμψης και επιστροφής στην κανονικότητα.

Υπό αυτό το πρίσμα, από το κυβερνητικό στρατόπεδο διακινούνται σενάρια για δεύτερες, ακόμη και για τρίτες εκλογές, κάτι που πέραν των άλλων υποδηλώνει την πρόθεση (απόφαση) του κ. Μητσοτάκη να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και όλα τα (πολιτικά) περιθώρια προκειμένου να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας. Από τα συμφραζόμενα αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων προκύπτει με ευκρίνεια ότι για τον πρωθυπουργό κρίσιμες όσο ποτέ θα είναι οι πρώτες εκλογές. Σε αυτές, όπως τονίζουν, η Νέα Δημοκρατία δεν αρκεί να εξασφαλίσει τη νίκη, αλλά να επιτύχει και ένα υψηλό ποσοστό, το οποίο, έστω και αν δεν της δώσει την αυτοδυναμία, να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις να το επιτύχει στις επαναληπτικές εκλογές.

Εξ ου και κατά την προεκλογική περίοδο θα δώσουν σκληρή μάχη ούτως ώστε οι πολίτες να αντιληφθούν την κρισιμότητα της αναμέτρησης και να μην προσέλθουν στις κάλπες με τη λογική της χαλαρής ψήφου. Κίνδυνος που ελλοχεύει λόγω της απλής αναλογικής και του ενδεχομένου μη αυτοδυναμίας.

Μάχη στο πεδίο της οικονομίας

«Οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στο πεδίο της οικονομίας και της καθημερινότητας», υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Υπό αυτό το πρίσμα, τους επόμενους μήνες, και μέχρι να στηθούν οι κάλπες, οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα επικεντρωθούν στα συγκεκριμένα πεδία. Με πρωτοβουλίες και αποφάσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης αλλά και μέτρα ανακούφισης των πολιτών.


Ειδικότερα δε των οικονομικά ασθενέστερων, που λόγω της ακρίβειας έχουν υποστεί ισχυρά πλήγματα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα, ακόμη και για την επιβίωσή τους. Στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν (ως συνήθως) στο καλό σενάριο, καθώς θεωρούν –για να μην πούμε προεξοφλούν– ότι μόλις η πανδημία κάνει τον κύκλο της η χώρα θα μπει σταδιακά σε μια νέα περίοδο. Οι μηχανές της ανάπτυξης θα πάρουν μπροστά, νέες επενδύσεις θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης, γεγονός που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και αύξηση της κατανάλωσης.

Τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές αλλά και από την εγχώρια δικαιολογεί την αισιοδοξία της κυβέρνησης, πλην όμως, επειδή τα πράγματα παραμένουν εύθραυστα, ένα απρόοπτο μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα. Σημαντικές ελπίδες για την οικονομική ανάκαμψη και την αλλαγή του κλίματος στη χώρα επενδύουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στον τουρισμό. Οι προοπτικές για τη φετινή σεζόν είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικές, με τους μεγάλους ξένους tour operators να προβλέπουν εποχές «παχιών αγελάδων» και επιδόσεις καλύτερες και από αυτές του 2019, που ήταν χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Θα μοιράσει λεφτά

Με το ίδιο πάντα σκεπτικό, η κυβέρνηση θα εντείνει το μεταρρυθμιστικό έργο της, οι υπουργοί έχουν λάβει σαφείς εντολές να παρουσιάσουν συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές τους επόμενους μήνες. Έμφαση θα δοθεί και στο πεδίο των μεγάλων έργων, όπου ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής, με τη σταθερή στήριξη του πρωθυπουργού, σχεδιάζει να εξαγγείλει νέες παρεμβάσεις στον τομέα του και να προωθήσει έργα που καθυστερούν ή που για διάφορους λόγους έχουν παγώσει. «Τους επόμενους μήνες η χώρα θα είναι ένα απέραντο εργοτάξιο», λένε, με αρκετή δόση υπερβολής, από το περιβάλλον του υπουργού.

Στο διάστημα μέχρι τις εθνικές εκλογές θα τρέξει παράλληλα ένα ευρύ πρόγραμμα με πολιτικές και μέτρα που θα αφορούν τις επιχειρήσεις όλων ανεξαιρέτως των κλάδων αλλά και τους πολίτες. Θα πρόκειται για παρεμβάσεις που θα έχουν ως στόχο την οικονομική στήριξη και ανακούφιση (μείωση φόρων, εισφορών κ.ά.) αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας και των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. Όλα αυτά θα έχουν έναν βασικό στόχο: Να αλλάξει το πολιτικό (οικονομικό) κλίμα στη χώρα και ο Κυρ. Μητσοτάκης να φτάσει στις εκλογές υπό τις πιο ευνοϊκές συνθήκες και να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού για μια δεύτερη κυβερνητική θητεία. Υπό τον όρο ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι τις εκλογές δεν θα συμβούν απρόοπτα τύπου πανδημίας, ακρίβειας κ.ά. ή κάποια δυσμενής εξέλιξη στα εθνικά θέματα. Διότι σε μια τέτοια περίπτωση θα επιβεβαιωθεί το ρητό «όταν κάνουν σχέδια οι άνθρωποι, ο Θεός γελάει»!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ