Το φακέλωμα των φοιτητών, ο στόχος της κυβέρνησης

Το φακέλωμα των φοιτητών, ο στόχος της κυβέρνησης

Τι φοβάται η κυβέρνηση και έτρεξε άρον άρον να βάλει αστυνομικούς μέσα στα ΑΕΙ

• Ξεχνούν εκείνη τη φωνή: «Το Πολυτεχνείο ζει»;
• Άκρα του τάφου σιωπή από τους πρυτάνεις και τους καθηγητές

Πάρα πολλά ερωτηματικά προκαλεί η ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει άρον άρον αστυνομικά τμήματα μέσα στα πανεπιστήμια όλης της χώρας.

Ποιοι είναι οι λόγοι που από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή κουβέντα από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ούτε κάποια συζήτηση με τις ηγεσίες των κομμάτων, το Μαξίμου ανοίγει τις πόρτες όλων των πανεπιστημίων της χώρας στην Αστυνομία, με τη μόνιμη εγκατάσταση ειδικών ομάδων της ΕΛΑΣ;

Και ήδη έχουν βαφτίσει τα τμήματα αυτά «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων» (ΟΠΠΙ). Μάλιστα, η κυβέρνηση έσπευσε να εξαγγείλει τον διορισμό 1.000 αστυνομικών –σε πρώτη φάση 400– που θα… γνωρίζουν πώς λειτουργούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και, προφανώς, θα «παρακολουθούν» τους φοιτητές, που δεν κρύβουν τις πολιτικές επιλογές τους.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος έσπευσε να ανακοινώσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα… δρα η Αστυνομία στα πανεπιστήμια, με την… υποστήριξη του «χθες», που υποτίθεται ότι οδήγησε την κυβέρνηση στην «εδώ και τώρα» ένταξη (μόνιμη) αστυνομικών δυνάμεων σε κάθε πανεπιστήμιο.

Στόχος, ο απόλυτος πολιτικός έλεγχος των πανεπιστημίων

«Πριν από τον Ιούλιο του 2019, η αλήθεια είναι ότι οι πρυτάνεις δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά. Δεν είχαν ευχέρεια να κινηθούν. Καλούσαν την Αστυνομία, αν ήταν αρκού­ντως γενναίοι, και μετά ζούσαν όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου σε αυτό το κλίμα εκφοβισμού και ομηρίας.

Ο νόμος έχει αλλάξει πλέον. Όταν γίνεται μια παράνομη πράξη, καλείς τις Αρχές. Η νέα Πανεπιστημιακή Αστυνομία θα τοποθετηθεί στον ευρύτερο χώρο της Πανεπιστημιούπολης. Θα περιπολεί και θα είναι άμεσα διαθέσιμη. Το σημαντικό είναι ότι πολλοί από τους προσληφθέντες αστυνομικούς έχουν πτυχίο ΑΕΙ για να μπορούν να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες του πανεπιστημιακού χώρου», ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Και υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση: «Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπάρχει ασφάλεια στα πανεπιστήμια, που είναι καθολικό αίτημα της κοινωνίας».

Σε στάση αναμονής οι φοιτητές…

Μόνο που δεν ακούσθηκαν τέτοιες φωνές από την κοινωνία ούτε βγήκε ο κόσμος, οι γονείς των φοιτητών, στους δρόμους ζητωκραυγάζοντας υπέρ της εγκατάστασης αστυνομικών στα ΑΕΙ με τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.

Αντίθετα, η απόλυτη σιωπή του Φοιτητικού Κινήματος είναι πρόσκαιρη, μέχρι να δει πού το πάει η κυβέρνηση της ΝΔ και για ποιον λόγο. Ασφαλώς, ο στόχος είναι να ελέγχεται απόλυτα ο χώρος των πανεπιστημίων, μέσα και έξω, από την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ