Microsoft: Εξαγορά με τίμημα-μαμούθ
Στη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της προχωρά η Microsoft. Συμφώνησε να αποκτήσει την Activision Blizzard έναντι 68,7 δισ. δολαρίων, αποκλειστικά σε μετρητά.
Η Activision Blizzard είναι η εταιρεία πίσω από άκρως δημοφιλή video games, όπως το «Call of Duty», το «World of Warcraft» και το «Candy Crash». Η Microsoft θα καταβάλει, όπως ανακοίνωσε, το ποσό των 95 δολαρίων ανά μετοχή. Το αντίτιμο είναι 45% υψηλότερο σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής την περασμένη Παρασκευή. Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών θα παραμείνει ο Μπόμπι Κότικ και μετά την εξαγορά.
Με τη συμφωνία αυτή η Microsoft έρχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της στον χώρο του gaming, όπου είναι ήδη μεταξύ των πρωταγωνιστών με την κονσόλα της Xbox και παιχνίδια όπως τα «Minecraft» και «Doom». Υπολογίζεται ότι τo deal την καθιστά τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία gaming, βάσει εσόδων, στον κόσμο, πίσω από την κινεζική Tencent Holdings και την ιαπωνική Sony.
«Το gaming είναι η πιο δυναμική και ενθουσιώδης κατηγορία στην ψυχαγωγία σε όλες τις πλατφόρμες σήμερα και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των πλατφόρμων του metaverse», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Σάτια Ναντέλα, ανακοινώνοντας την εξαγορά. «Επενδύουμε εις βάθος σε περιεχόμενο υψηλής κοινότητας, στο cloud και σε μία νέα εποχή του gaming, που βάζει πάνω από όλα τους παίκτες και τους δημιουργούς και δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους», συμπλήρωσε.
Στον απόηχο της ανακοίνωσης, η Activision Blizzard είδε τη μετοχή της να απογειώνεται στις προσυνεδριακές συναλλαγές κατά 43,1%, στα 90,74 δολάρια – την υψηλότερη εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες. Σε ράλι επιδίδονται και ανταγωνίστριες εταιρείες.
Η Electronic Arts βλέπει τη μετοχή της να ενισχύεται 6,7%, η Roblox καταγράφει κέρδη 6,4%, η Take – Two Interactive Software ενισχύεται 4,5% και η Zynga περίπου 1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Microsoft υποχωρεί 2%.
Να σημειώσουμε ότι το τελευταίο διάστημα η Activision Blizzard είχε έρθει στο προσκήνιο ύστερα από καταγγελίες παρενόχλησης και κακοποιητικής συμπεριφοράς στελεχών της.
Μάλιστα οι ρυθμιστικές αρχές της Πολιτείας της Καλιφόρνιας έχουν καταθέσει αγωγή από τον Ιούλιο αναφορικά με τις καταγγελίες παρενόχλησης, όπως επίσης και πληροφορίες για ανισότητες στους μισθούς γυναικών – ανδρών.
ημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε ότι η εταιρεία έχει ήδη δείξει τον δρόμο της εξόδου σε 37 υπαλλήλους και έχει επιβάλει πειθαρχικές ποινές σε επιπλέον 44 στο πλαίσιο έρευνας για τις καταγγελίες αυτές.