Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Εμείς λέμε να περάσει αυτή η κρίση, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και βεβαίως εμείς θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα όμως η ευθύνη ανήκει συνολικά κεντρικά και στο επιτελικό κράτος, και στην κυβέρνηση αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό

Μ. ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Εμείς λέμε να περάσει αυτή η κρίση, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και βεβαίως εμείς θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα όμως η ευθύνη ανήκει συνολικά κεντρικά και στο επιτελικό κράτος, και στην κυβέρνηση αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό

O επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, κος Μιχάλης Κατρίνης , μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο. Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Αναφορικά με την κακοκαιρία

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ψύχραιμα και αντικειμενικά προφανώς η κατάσταση στην Αττική Οδό ήταν μια τραυματική εμπειρία για όσους την έζησαν αλλά ανάλογες εικόνες είχαμε και στη λεωφόρο Μεσογείων και σε άλλους δρόμος του Λεκανοπεδίου που δεν είναι ιδιωτική εταιρεία. Είχαμε πτώση του ρεύματος σε πάρα πολλές περιοχές. Ο ομιλών τη Δευτέρα δεν είχε ρεύμα για 7 ώρες στο Κάτω Χαλάνδρι. Υπήρχε μια απίστευτη ταλαιπωρία για την οποία ο κόσμος ζητάει εξηγήσεις, όχι μόνο από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση αλλά συνολικά από αυτό που λέμε κράτος. Αν υπάρχει κράτος.

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Είδαμε ότι στην πρώτη δύσκολη συγκυρία, την οποία μάλιστα την είχαν προαναγγείλει τα ΜΜΕ τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν, είδαμε ότι δεν υπήρχε σχέδιο ούτε προληπτικό αλλά κυρίως δεν υπήρχε και επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης μιας αντικειμενικά δύσκολης κατάστασης ενός ακραίου φαινομένου. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν πρέπει να την εξωραΐσουμε ούτε να την περιορίσουμε μόνο σε αυτό που συνέβη στην Αττική Οδό, στο οποίο και η Αττική Οδός έχει ευθύνες γιατί δεν μπορεί να είναι μόνο για να εισπράττει καθημερινώς τα διόδια πρέπει και στις δύσκολες καταστάσεις να δείχνει ότι έχει και τον έλεγχο της διαχείρισης του δρόμου .

Ερωτηθείς πως θα πρέπει να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Το εύκολο θα ήταν να αποδοθούν οι ευθύνες στον κ. Στυλιανίδη που είναι ένας άνθρωπος που είναι 7 μήνες σε ένα νεοσύστατο υπουργείο το οποίο εγώ δεν ξέρω αν έχει στελεχωθεί, αν έχει αρμοδιότητες, αν έχει τη δυνατότητα επιχειρησιακά και στρατηγικά να κάνει τα πράγματα που οφείλει να κάνει σε ανάλογες καταστάσεις. Επειδή είναι 7 μήνες κατανοώ ότι θα υπάρχουν δυσκολίες αλλά όταν επαναλαμβάνεται το ίδιο φαινόμενο δύο φορές μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο αυτό δεν μπορεί να περιοριστεί στην ευθύνη του αρμόδιου υπουργού ή του Περιφερειάρχη ο οποίος ατυχώς και ο ίδιος την Κυριακή διαβεβαίωνε ότι είναι υπό έλεγχο και ότι είναι έτοιμος να διευκολύνει τους πολίτες αν συμβεί κακοκαιρία. Νομίζω ότι είναι κεντρική πολιτική ευθύνη του επιτελικού κράτους, της κυβέρνησης αλλά θα πρέπει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος δεσμεύτηκε ότι δεν θα ξαναγίνουν αυτά, ο οποίος προχώρησε στη σύσταση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας να κάνει και ο ίδιος την αυτοκριτική του. Εδώ υπάρχει μια διαχρονική έλλειψη του κρατικού μηχανισμού.

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Στην Αττική έχουμε φτάσει στο σημείο όποτε έχουμε ακραίο φαινόμενο είτε είναι πυρκαγιά είτε είναι χιονόπτωση είτε είναι πλημμύρα οι πολίτες να κάνουν το σταυρό τους, να ακούνε την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι είναι όλα καλά, την αντιπολίτευση να φωνάζει αλλά δυστυχώς τις περιουσίες να χάνονται και τη ζωή τους να απορρυθμίζεται. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει, πρέπει να υπάρχει μια σοβαρότητα.

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Στο θέμα της πολιτικής προστασίας πρέπει να υπάρχει μια συνέχεια του κράτους και πρέπει να υπάρχει και μια διακομματική συναίνεση γιατί τα θέματα αυτά αφορούν το σύνολο της κοινωνίας και πληγώνουν και τους πολίτες αλλά και τη χώρα. Όμως στο θέμα της πολιτικής προστασίας φερ’ ειπείν έγινε ένα νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε τη σύσταση 13 περιφερειακών διευθύνσεων και προσώπων πήρε πάνω από ένα χρόνο να στελεχωθούν αυτές οι διευθύνσεις, κανείς δεν κατάλαβε για ποιο λόγο υπήρχε αυτή η καθυστέρηση.

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Δεν κατανοώ για ποιο λόγο υπήρχε και σε αυτό το φαινόμενο μια προσπάθεια καθησυχασμού των πολιτών ότι θα είναι όλα ήπια, θα είναι όλα υπό έλεγχο, μην ανησυχείτε και έρχεται η πραγματικότητα και διαψεύδει όχι την κυβέρνηση αλλά διαψεύδει τις όποιες προσδοκίες τρέφει ο πολίτης ότι εδώ υπάρχει κάτι οργανωμένο που μπορεί έγκαιρα να τον προστατεύσει.

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Θα πρέπει να περάσει αυτή η κρίση, δεν ξέρω αν ο Πρωθυπουργός σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο κάνει κάποια δημόσια τοποθέτηση, θέλω να πιστεύω ότι θα κάνει μια αυτοκριτική αλλά είμαι βέβαιος ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν και πρέπει να αποδοθούν όχι μόνο από τα πολιτικά κόμματα προς τους αρμοδίους που τελικά δεν έκαναν αυτό που έπρεπε αλλά θα αποδοθούν και από τους πολίτες όταν έρθει η ώρα της αποτίμησης συνολικά της πολιτικής. Εμείς λέμε να περάσει αυτή η κρίση, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες και βεβαίως εμείς θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα όμως η ευθύνη ανήκει συνολικά κεντρικά και στο επιτελικό κράτος, και στην κυβέρνηση αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

ΔΗΜ: Νομίζετε ότι το επιτελικό κράτος έχει αποτύχει

Μ.ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Νομίζω ότι αυτό σε πολλές περιπτώσεις κρίσεων και διαχειρίσεων κρίσεων έχει αποδειχθεί ότι είναι εντελώς αναποτελεσματικό. Διαφημίστηκε ως η σωτηρία της χώρας που θα λύσει όλα τα προβλήματα, θα άρει τη γραφειοκρατία και θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και νομοθετικών παρεμβάσεων αλλά νομίζω ότι οι προσδοκίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Κάθε άλλο βλέπουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και αστοχίες και αχρείαστες καθυστερήσεις και πρωτοβουλίες οι οποίες δεν δικαιολογούνται.


Σχολιάστε εδώ