Τα είχε δώσει όλα ο Σημίτης

Τα είχε δώσει όλα ο Σημίτης

Eίδαμε να γίνονται «σημαία» σε τουρκικές εφημερίδες τόσο ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης (σύμβουλος στο ΥΠΕΞ επί των κυβερνήσεων Σημίτη) όσο και ο Χρήστος Ροζάκης (πρώην υφυπουργός και μέχρι το 2020 μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ).

Ο κ. Ιωακειμίδης για τις γνωστές απόψεις του, σύμφωνα με τις οποίες αντί να είμαστε σε αντιπαράθεση με την Τουρκία, πρέπει να τα βρούμε και να συνεργασθούμε. Ο κ. Ροζάκης γιατί είπε, όπως πάντα με στεγνό τρόπο, μια αλήθεια η οποία όχι μόνο δεν έχει διαψευσθεί, αλλά, α­ντιθέτως, εμμέσως έχει επιβεβαιωθεί από τους πρωταγωνιστές των συνομιλιών με την Τουρκία όλα τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως της περιόδου Σημίτη.

Ο κ. Ροζάκης είπε ότι δεν βρέθηκε λύση στα ελληνοτουρκικά ακόμη και όταν η Ελλάδα είχε προσφερθεί να αποδεχθεί επέκτα­ση των χωρικών υδάτων της στα 10 ν.μ. και όχι στα 12. Τα τουρκικά δημοσιεύματα («η Ελλάδα παραιτείται από τα 12 ν.μ.») προκάλεσαν την αντίδραση του ΥΠΕΞ, που με δήλωση πηγών του ξεκαθάρισε ότι η θέση για το δικαίωμα επέκτασης έως τα 12 ν.μ. δεν έχει αλλάξει.

Χωρίς διάθεση υποστήριξης του κ. Ροζάκη, το πρόβλημα είναι ότι ορθά αντέδρασε η Αθήνα στα τουρκικά δημοσιεύματα, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι επί κυβερνήσεων Σημίτη είχαν τεθεί στο τραπέζι και είχαν συζητηθεί στις διερευνητικές επαφές και το εύ­ρος των ελληνικών χωρικών υ­δάτων αλλά και ιδέες για ταύτιση εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων στα 10 ν.μ. ή τμηματική και μερική επέκταση σε 8, 10 και 12 ν.μ.

Και αυτά έχουν μείνει στο τραπέζι και έχουν υπονομεύσει την ακαμψία της ελληνικής θέσης. Η «κληρονομιά» του Κώστα Σημίτη δυστυχώς θα κατατρύχει για πολύ την ελληνική εξωτερική πολιτική…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ