Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Θράκης

Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Θράκης

Τις απόψεις του για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Θράκης παρουσίασε στα μέλη της Αμερικανικής Λεγεώνας Ελλάδας ο βουλευτής Ροδόπης, Δρ Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργανώθηκε, με τη συμμετοχή και του διεθνολόγου καθηγητή Κωνσταντίνου Λάβδα.

Παρουσίασε τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που έχει η Θράκη ως διαμετακομιστικό και εμπορευματικό σταυροδρόμι, ως ενεργειακός κόμβος μετά τον αγωγό TAP, τον IGB και την πλωτή εξέδρα αεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, ως ο τρίτος παραγωγικότερος κάμπος της χώρας, ως διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο με βάση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και φυσικά ως ένα παγκοσμίου ενδιαφέροντος περιβαλλοντολογικό και πολιτιστικό πάρκο όλων των ιστορικών εποχών.

Επισήμανε ότι η Θράκη αποτελεί μοντέλο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και ανέλυσε συγκριτικά τη Συνθήκη της Λωζάννης και τον χαρακτήρα, τον ρόλο και τη σημασία της μουσουλμανικής μειονότητας, τονίζοντας ότι πρέπει να προστατευθεί ο διαπολιτισμικός της χαρακτήρας και ο ρόλος της ως γέφυρας συνεργασίας και φιλίας με γειτονικές αγορές.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι η αμερικανική, στρατιωτική και επενδυτική, παρουσία στην περιοχή ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των Θρακιωτών, θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και θα βοηθήσει την περιοχή να εξελιχθεί σε μοναδικό, επενδυτικό και τουριστικό, προορισμό. Ζήτησε δε από τα μέλη της Αμερικανικής Λεγεώνας διεθνώς να συμβάλουν σε αυτόν τον στόχο, ενημερώνοντας τόσο την αμερικανική κοινή γνώμη όσο και την αγορά και τη διοίκηση των ΗΠΑ σε όσο πιο υψηλό επίπεδο γίνεται.

Ο προέδρος του ελληνικού παραρτήματος Νίκος Παπαδόπουλος δεσμεύθηκε γι’ αυτό και ενημέρωσε ότι θα εισηγηθεί ώστε η ανάδειξη της Θράκης να αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο παγκόσμιο συνέδριό τους που θα γίνει στη Φλόριντα των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2022.

Η Αμερικανική Λεγεώνα είναι διεθνής οργάνωση, η οποία αποτελείται από στελέχη ελληνοαμερικανικής καταγωγής που υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα. Έχει παραρτήματα σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα τα μέλη της ξεπερνούν τα 500.

Η πραγματική αντίσταση στον Έβρο

Τον Φεβρουάριο του 2021 οι κάτοικοι του Έβρου –που είχαν απωθήσει το μεγάλο κύμα των μεταναστών που… παρέταξε ο Ερντογάν στις Καστανιές, έναν ακριβώς χρόνο πριν, ανοίγοντας το κεφάλαιο του υβριδικού πολέμου– υποδέχονταν τον υπουργό Μηταράκη με… θέρμη.

Για τη σχετική ατμόσφαιρα ευθυνόταν η απόφαση του υπουργού να… αναβαθμίσει το Κέντρο Ταυτοποίησης και Υποδοχής (ΚΥΤ) μεταναστών στο Φυλάκιο του Έβρου (16 χλμ. από τις ηρωικές, πλέον, Καστανιές), στην οποία όχι απλώς αντιδρούσαν οι κάτοικοι, αλλά ήταν απολύτως αντίθετοι. Το κλίμα είχε εκτραχυνθεί επειδή ο υπουργός είχε… απλώς ανακοινώσει την επέκταση του ΚΥΤ σε τηλεδιάσκεψη με θεσμικούς φορείς της περιοχής, στις αρχές Ιανουαρίου του 2021… Μόνο που ξέχασαν να ενημερώσουν και τους πολίτες…

Η συνάντηση αυτοδιοικητικών, φορέων της περιοχής και κυρίως των απλών κατοίκων με τον υπουργό τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν εκρηκτική. Στον Έβρο έλεγαν «όχι στην επέκταση»…
Αλλά το υπουργείο δεν κάμφθηκε. Στις 13 Ιανουαρίου 2022 οι εργασίες ξεκίνησαν, όμως οι κάτοικοι ήταν εκεί, όπως και την επομένη, όταν και συνελήφθη ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φυλακίου Χρήστος Τυρμπάκης.

Στον Έβρο η οργή ξεχείλισε για έναν βασικό λόγο: Γιατί οι αποφάσεις είναι μονομερείς και δεν λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις των ανθρώπων των συνόρων… Και αυτό είναι το θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει τους όποιους κυβερνώντες. Διότι η πυγμή που εκδηλώθηκε για την επέκταση του ΚΥΤ θα έπρεπε να είναι… αντιστρόφως ανάλογη με το «εύγε» για τη μάχη του Έβρου.
Και επειδή ο σεβασμός –αξία που όχι μόνο κερδίζεται αλλά… και χάνεται– έχει τις βάσεις του στην αμοιβαιότητα, καλό θα ήταν οι άνθρωποι –κυρίως όσοι έχουν την τύχη μιας χώρας στα χέρια τους– να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτήν την παράμετρο…

Προσωρινή αναστολή και ανάκληση…

Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις από τους Εβρίτες αλλά και από την υπόλοιπη Θράκη, οι εργασίες στο Φυλάκιο σταμάτησαν προσωρινά, ενώ η εταιρεία του τοπικού υπεργολάβου της ΤΕΡΝΑ (η κατασκευαστική που ανέλαβε το έργο αντί 22 εκατ. ευρώ), η οποία ξεκίνησε τις χωματουργικές εργασίες, αποχώρησε από το έργο μετά τις έντονες αντιδράσεις. (Είναι και η εντοπιότητα, που αποτελεί πολλές φορές, ιδίως σε μικρές κοινωνίες, μονόδρομο…)
Παράλληλα, η Πολεοδομία Ορεστιάδας ανακάλεσε την άδεια δόμησης της εταιρείας, καθώς διαπιστώθηκαν… ελλείψεις.
Συγκεκριμένα, δεν έχει υποβληθεί η έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όλες οι εργασίες που αναφέρονται στην τεχνική έκθεση του μηχανικού δεν συμπεριλαμβάνο­νται στον προϋπολογισμό των εργασιών του έργου, όπως απαιτείται, ενώ στην τεχνική έκθεση του μηχανικού δεν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα της τοποθέτησης οικίσκων, πέραν του ενός, ούτε περιγράφεται το μέγεθός τους.
Η άδεια, δηλαδή, εκδόθηκε παράνομα και αν δεν σημειώνονταν τα «συμβαίνοντα», θα συνεχίζονταν κανονικά οι εργασίες…

Ο αγώνας

Στον Έβρο ο αγώνας θα συνεχιστεί για να αποτραπεί κάθε πιθανότητα να δημιουργηθεί μια νέα Μόρια… Οι Θρακιώτες έχουν επιδείξει την αλληλεγγύη τους απέναντι στους κατοίκους της Μυτιλήνης, ενώνοντας τη φωνή τους στο δίκαιο αίτημα των νησιωτών για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης… των κατοίκων, οι οποίοι περνούν σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα και φυσικά στοχοποιούνται ως ακραίοι, με κύριο χαρακτηριστικό τους την… έλλειψη ανθρωπιάς. Η κατάσταση και γνωστή είναι και, δυστυχώς, παγιωμένη…
Οι άνθρωποι των συνόρων –που δίνουν συνεχώς τα διαπιστευτήριά τους– συνεχίζουν να πιστεύουν πως η κατασκευή δομής σε μια έκταση 72 στρεμμάτων προκαλεί εύλογη ανησυχία για τη μεταφορά μεταναστών από άλλα σημεία της χώρας στον Έβρο…

Έλλη Μητακίδου

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: www.army.mil

Σχολιάστε εδώ