Διαλέξτε τη σύνταξη που σας συμφέρει – Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου…

Διαλέξτε τη σύνταξη που σας συμφέρει – Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου…

• Ποια είναι τα «κλειδιά»

Στο χέρι του κάθε ελεύθερου επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενου και αγρότη είναι πλέον να επιλέξει την ασφαλιστική του κατηγορία και το ύψος της μελλοντικής του σύ­νταξης!

Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου περίπου 1.400.000 μη μισθωτοί έχουν πλέον τη δυνατότητα της επιλογής. Αν, π.χ., επιλέξουν την 1η ασφαλιστική κατηγορία, η σύνταξή τους δεν θα ξεπερνάει τα 440 ευρώ.

Στην περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος θέλει μια αξιοπρεπή σύνταξη, θα πρέπει να παραμείνει στην ασφάλιση για τουλάχιστον 30 χρόνια, αρκετά από τα οποία θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές μεταξύ της 3ης και της 6ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Προσέξτε: Ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλουν αίτηση – δήλωση επιλογής – μεταβολής ασφαλιστικής κατηγορίας θα παραμείνουν για το 2022 στην κατηγορία στην οποία είχαν υπαχθεί το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Δημήτρη Μπούρλο, τα «κλειδιά» με τα οποία οι μη μισθωτοί θα ανοίξουν την πόρτα που οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη είναι τα εξής:

• Το πρώτο «κλειδί» που οδηγεί σε μια αξιοπρεπή μελλοντική σύ­νταξη είναι η επιλογή της 3ης ασφαλιστικής κατηγορίας, των 312 ευρώ συνολικά, αν πρόκειται για ασφαλισμένους που καλύπτονται και για επικούρηση και εφάπαξ. Εάν ο ασφαλισμένος καλύπτεται μόνο για κύρια σύνταξη, η μηνιαία εισφορά θα είναι 236 ευρώ.
• Οι περισσότεροι επαγγελματίες μεταξύ 2002 και 2019 (που ίσχυε το παλαιό σύστημα) είχαν καταβάλει εισφορές ανά μήνα της τάξεως των 240 ευρώ, που οδηγούν σε συντάξιμες αποδοχές κοντά στα 1.200 ευρώ. Εκτιμάται ότι έχουν ήδη ασφαλιστικό βίο μεταξύ 20 και 30 ετών και τους απομένουν τουλάχιστον 5 με 20 χρόνια προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.
• Όσο αυξάνονται τα έτη ασφάλισης τόσο μεγαλώνει το όφελος.
• Η αύξηση της σύνταξης είναι θεαματική στην περίπτωση που κάποιος παραμείνει για τα επόμενα 10 έτη στην 6η κατηγορία αντί της 2ης, αφού θα λάβει επιπλέον 365 ευρώ τον μήνα.
• Τρεις κατηγορίες υπάρχουν για να επιλέξει ο ασφαλισμένος για το εφάπαξ, με επίσης μικρές διαφορές μεταξύ τους. Στο εφάπαξ ο ασφαλισμένος παίρνει άτοκα τις εισφορές που καταβάλλει και κατ’ επέκταση δεν υπάρχει λόγος επιλογής «υψηλής κατηγορίας».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ