Σε σύγκρουση μέχρις εσχάτων με την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας

Σε σύγκρουση μέχρις εσχάτων με την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας

• Προκαλεί τον Ν. Ανδρουλάκη να δεσμευθεί για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης

Στρατηγική σύγκρουσης μέχρις εσχάτων με την κυβέρνηση θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ο Αλ. Τσίπρας και θα επιχειρήσει να κινητοποιήσει τις πολιτικές αλλά και τις κοινωνικές δυνάμεις με βασικό αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και την πολιτική αλλαγή.

Αναπόφευκτα κλείνει κάθε παράθυρο για μελλοντική συνεννόηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης είτε αυτή αφορά τα εσωτερικά ζητήματα είτε τα εξωτερικά.

«Συνεννόηση πάνω στα ερείπια δεν μπορεί να υπάρξει», υπογραμμίζει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης απέτυχαν παταγωδώς και η μόνη λύση πλέον είναι να φύγουν όσο το δυνατόν νωρίτερα». Κομβικής σημασίας ως προς την εξέλιξη της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται το Συνέδριο, που –εκτός εξαιρετικού απροόπτου– θα πραγματοποιηθεί τελικά στο τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας θα δώσει το σύνθημα για την τελική αντεπίθεση με ορίζοντα την ημέρα των εκλογών.Βασικό πρόταγμα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ –το κατέστησε σαφές εκ νέου και στη πρόσφατη τηλεοπτική συνέ­ντευξή του (Kontra Channel)– αποτελεί ο σχηματισμός (μετά τις εκλογές) κυβέρνησης από τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Προς την κατεύθυνση αυτή και προϊόντος του χρόνου θα κλιμακώσει τις πιέσεις/προσκλήσεις προς την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής αλλά και το ΜέΡΑ25, προκειμένου να δεσμευθούν από τώρα για τη μετεκλογική συμπόρευση.

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι τέτοιου είδους δέσμευση δεν πρόκειται να αναλάβει ούτε ο Ν. Ανδρουλάκης ούτε ο Γ. Βαρουφάκης. Στην περίπτωση αυτή θα υπονόμευαν επί της ουσίας τους στόχους τους για τις επερχόμενες εκλογές και θα έθεταν υπό αμφισβήτηση το βασικό τους δόγμα, αυτό της πολιτικής αυτονομίας. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει στο ζήτημα αυτό κυρίως όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής, καλώντας σε κάθε ευκαιρία τον Ν. Ανδρουλάκη να τοποθετηθεί ανοιχτά και δημόσια για τη στάση που θα τηρήσει μετά τις εκλογές, θέτοντάς του σταθερά το δίλλημα «με τη Δεξιά ή τη δημοκρατική παράταξη». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όσο δεν απαντάει πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος «κινδυνεύει (σ.σ.: το ΚΙΝΑΛ) να γίνει ΚΚΕ του Κέντρου».

Διαφωνίες και γκρίνιες

Μέχρι τότε ο κ. Τσίπρας είναι υποχρεωμένος να διαχειριστεί τις μικρές ή μεγαλύτερες κρίσεις που ανακύπτουν στο εσωκομματικό πεδίο. Οι αλλαγές όσον αφορά τη δομή και τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες προωθεί εν όψει Συνεδρίου, έχουν προκαλέσει πολλές εντάσεις από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ –ιδίως ως προς τις διαδικασίες εκλογής προέδρου– μετατρέπεται σε αρχηγοκεντρικό κόμμα, χάνοντας έτσι τα στοιχεία της δημοκρατικότητας και της ελεύθερης έκφρασης των στελεχών του.

Ο κ. Τσίπρας δεν συμμερίζεται τις διαφωνίες (ενστάσεις), ούτε φαίνεται να ανησυχεί. Η ψηφοφορία στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έδειξε ότι έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας και το πράσινο φως για να προχωρήσει στις αλλαγές. Αγκάθι για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξακολουθούν να αποτελούν οι διαδοχικές παρεμβάσεις αρκετών στελεχών, που λένε ότι με τη συμπεριφορά του (ο Αλ. Τσίπρας) ζημιώνει πολλαπλώς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου, ζητάνε από τον κ. Τσίπρα να πάρει μέτρα και να περιορίσει τον κ. Πολάκη, με τον ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να ζητάει την αποπομπή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως έγινε προ καιρού με τον Π. Κουρουμπλή. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, καλύπτοντας πλήρως τον κ. Πολάκη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ