Με αφορμή την άφιξη των έξι Rafale – Του Γ. Παπαγιαννόπουλου

Με αφορμή την άφιξη των έξι Rafale – Του Γ. Παπαγιαννόπουλου


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα


Με αφορμή την άφιξη των έξι πρώτων γαλλικών μαχητικών Rafale στην Τανάγρα και την ένταξή τους στην Πολεμική μας Αεροπορία, θέλω να επισημάνω τα εξής:

1.Τον διαρκή τουρκικό αναθεωρητισμό και επεκτατισμό, την τούρκικη φρασεολογία και επιθετικότητα εις βάρος της Ελλάδας και της εναπομείνασας Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που καθιστά μονόδρομο τον εξοπλισμό όχι μόνο της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η τουρκική επιθετικότητα εκφράζεται εδώ και χρόνια, σταθερά, επαναλαμβανόμενα, και αναβαθμίζεται κάθε φορά. Αντιγράφω –τυχαία– από ένα άρθρο μου στις 18/11/2018, όπου αναφερόμουν στη ρήση του τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου για το Αιγαίο: «Συγκαλυμμένες απειλές κατά της Ελλάδας για το Αιγαίο μας απηύθυνε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε χαρακτηριστικά: ‘‘Αν θα τα λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή αν θα πάμε στο δικαστήριο; Για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή. Εάν η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή’’ (υπαινισσόμενος το casus belli).

Διεμήνυσε δηλαδή ότι για τα θέματα αυτά –εκτός από τη διπλωματία και το Δικαστήριο της Χάγης– υπάρχει και μια τρίτη επιλογή, υπονοώντας τον πόλεμο, χωρίς να τον κατονομάζει.

Όσον αφορά τις διερευνητικές συνομιλίες, υπογράμμισε ότι ξεκίνησαν πριν από την κυβέρνηση του ΑΚΡ (του κόμματος Ερντογάν) διευκρινίζοντας: ‘‘Ξεκίνησαν την εποχή του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετζεβίτ. Γιατί; Για το πώς θα διευθετηθούν με την Ελλάδα τα θέματα υφαλοκρηπίδας και χωρικών υδάτων τους».

Τις δηλώσεις αυτές ακολούθησαν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», το (παράνομο) τουρκολιβυκό μνημόνιο, η αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και τόσα άλλα.

2.Η χώρα μας αποτελεί μέρος συγκεκριμένης γεωγραφίας. Γειτνιάζει ανατολικά –όπως η Κυπριακή Δημοκρατία προς Βορρά– με την Τουρκία. Η Τουρκία σκληραίνει τη στάση της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενάντια στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Στο Αιγαίο αναζητά «ζωτικό χώρο», στην Ανατολική Μεσόγειο συνεκμετάλλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι προκύψει από τις γεωτρήσεις για κοιτάσματα. Μέχρι και θαλασσινοί προσποιούνται ότι έγιναν, μιλώντας για τη «Θάλασσα της καρδιάς τους» και «Γαλάζια Πατρίδα» (ευφάνταστο, όντως, για ορεσίβιους…). Εμείς απαντάμε ενισχύοντας την άμυνά μας.

Η γεωγραφία δεν επιτρέπει ψευδαισθήσεις. Οφείλουμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας. Το κόστος απόκτησης αμυντικού εξοπλισμού είναι ένα κόστος αναγκαστικό… Αποτελεί τη μοναδική ασπίδα προστασίας μας. Προφανώς, μαζί με το φρόνημα και την εθνική – λαϊκή ενότητα. Μαζί με την υποχώρηση του φοβικού συνδρόμου στην Αθήνα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ