Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Η κυβέρνηση τιμωρεί τους εργαζόμενους γονείς και εφαρμόζει την ανοσία της αγέλης

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Η κυβέρνηση τιμωρεί τους εργαζόμενους γονείς και εφαρμόζει την ανοσία της αγέλης

Της
ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτού Β1’ Βόρειου Τομέα Αθήνας


Εξ όνυχος τον λέοντα! Οι τιμωρητικές διατάξεις που προωθεί η κυβέρνηση εις βάρος των εργαζόμενων γονέων που τα παιδιά τους είναι θετικά στην Covid-19 είναι ενδεικτικές της συνολικής αντίληψής της και των επιλογών της, που συστηματικά πλήττουν την κοινωνική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού άνοιξε τα σχολεία, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και του αριθμού των κρουσμάτων, χωρίς τα αναγκαία μέτρα και πρωτόκολλα, τώρα, και ενώ μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει πάνω από 40.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί και τα παιδιά είναι ένα στα τέσσερα καταγεγραμμένα κρούσματα, επιβάλλει στους εργαζόμενους γονείς που έχουν παιδιά τα οποία νοσούν με την Covid-19 μείωση των αποδοχών και των ημερών της τακτικής άδειάς τους. Είναι αδιανόητο να τιμωρούνται οι εργαζόμενοι γονείς και να πλήττεται το οικογενειακό εισόδημα για την αυτονόητη ανάγκη προστασίας και περίθαλψης των παιδιών τους που νοσούν. Η κυβερνητική αντίληψη και σε αυτήν την περίπτωση είναι αντικοινωνική και πλήττει τη Δημόσια Υγεία.

Στη δικαιολογημένα μεγάλη πολιτική και κοινωνική αντίδραση στις τροπολογίες του κ. Χατζηδάκη και του κ. Βορίδη, το μόνο που βρήκε να επικαλεστεί το υπουργείο Εργασίας είναι ότι είναι σύμφωνες με τις πάγιες διατάξεις για τις αναρρωτικές άδειες.

Προφανώς, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχει εδώ και δύο χρόνια η έκτακτη και χωρίς προηγούμενο συνθήκη της πανδημίας. Προφανώς, ξεχνά ότι συστηματικά νομοθετεί με επείγουσες και έκτακτες διαδικασίες, επικαλούμενη σε άλλες περιπτώσεις την έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, κυρίως όταν πρόκειται για απορρύθμιση της εργασίας και αποδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν στηρίζει το ΕΣΥ και απαξιώνει τα δημόσια νοσοκομεία, όπως το ΓΝ Παίδων Πεντέλης, με δραματικές συνέπειες για τη Δημόσια Υγεία. Εφαρμόζει στην πράξη την ανοσία της αγέλης. Αδιαφορεί για τη δραματική έξαρση των κρουσμάτων, για τους χιλιάδες μαθητές που καθημερινά βρίσκονται θετικοί στην Covid-19 και τη μεγάλη ανάγκη των εργαζόμενων γονιών τους να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού για να περιθάλψουν στο σπίτι τα παιδιά τους που νοσούν, χωρίς όμως να τιμωρηθούν για το αυτονόητο.

Το αυτονόητο, όμως, από άποψη υγειονομική και κοινωνική δεν υπάρχει για μια κυβέρνηση που άνοιξε τα σχολεία χωρίς τα αναγκαία μέτρα, δεν αναγνωρίζει το κόστος της ακρίβειας στο εισόδημα των εργαζομένων και εφαρμόζει τον αντεργατικό «νόμο Χατζηδάκη», που επιβάλλει απλήρωτες ώρες εργασίας, μείωση αποδοχών και κατάλυση ακόμη και των στοιχειωδών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αρνείται τη συνταγογράφηση και την κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των διαγνωστικών μοριακών εξετάσεων, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ επαίρεται για την αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού, δηλαδή κατά 13 ευρώ μεικτά τον μήνα, όταν ο μέσος μισθός στη χώρα μας έχει χάσει από τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση το 14% της αγοραστικής του δύναμης.

Σήμερα είναι αναγκαία η πρόβλεψη χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα των οποίων τα παιδιά βρίσκονται θετικά στην Covid-19, χωρίς καμία μείωση αποδοχών και ημερών τακτικής αδείας και με την αυτονόητη δυνατότητα επέκτασής της για όσες ημέρες τα παιδιά παραμένουν θετικά και χρειάζεται να μείνουν στο σπίτι. Σε αυτήν την κατεύθυνση από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταθέσαμε τροπολογία στη Βουλή και ζητήσαμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της!

Σήμερα απαιτείται μια ριζική αλλαγή πολιτικής, που θα στηρίζει το ΕΣΥ και το Κοινωνικό Κράτος, θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, θα αποκαταστήσει τα εργασιακά δικαιώματα και θα στηρίξει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους νέους και τους πιο αδύναμους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ανέργους. Μια βιώσιμη πολιτική ανάκαμψης και ανάπτυξης προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γι’ αυτό η μόνη λύση σήμερα είναι η πολιτική αλλαγή!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ