Δήμητρα Γαλάνη: Η τέχνη είναι μια φωτεινή μπάλα…

Δήμητρα Γαλάνη: Η τέχνη είναι μια φωτεινή μπάλα…

– Αιώνες είναι αλώβητη…

«Ο ‘‘Άγιος Φεβρουάριος’’ είναι ένας πολύ σημαντικός δίσκος, με τον Μάνο Ελευθερίου να έχει γράψει καταπληκτικά πράγματα και τον Δήμο Μούτση με την εκπληκτική φλέβα δημιουργίας που δεν έμοιαζε με κανενός άλλου. Τα τραγούδια που έγραψε ο Μάνος Ελευθερίου δίνουν την αίσθηση ότι ανοίγεις παλιά σεντούκια και βγάζεις από μέσα την Ιστορία.

Σαν να μυρίζεις τη μυρωδιά ενός σπιτιού. Σαν να μπαίνεις σε μια ταινία εποχής. Τα σημαντικά έργα δεν πρόκειται ποτέ να χαθούν. Κλείνουν μέσα τους τη μνήμη, τα ξανακοιτούν οι νεότεροι και τους δίνουν νέα ζωή. Ένας τέτοιος δίσκος είναι ο ‘‘Άγιος Φεβρουάριος’’ – δίσκος-αναφορά για την ελληνική μουσική που δεν είμαι σίγουρη ότι μπορεί να επαναληφθεί. Ήταν η εποχή όπου υπήρχε ουσιαστικός ανταγωνισμός στις δισκογραφικές εταιρείες. Παρήγαγε ο Λαμπρόπουλος στην Columbia, ο Πατσιφάς στην Lyra και αυτό παρέσυρε την Polygram και δημιουργούσε αντίστοιχο ρεπερτόριο.

Το κλίμα τότε, θέλω να πω, ευνοούσε για να προκύψουν σημαντικά έργα. Τώρα η ιστορία είναι περισσότερο ‘‘ατομική’’, πάλι μέσα από παρέες, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να προκύψουν πολύ σημαντικά έργα. Η τέχνη είναι μια φωτεινή μπάλα που διανύει τους αιώνες αλώβητη. Εμείς προσπαθούμε να ακουμπήσουμε κάτι από αυτή τη μεγάλη τέχνη».

Υπογραφή: Δήμητρα Γαλάνη, τραγουδίστρια…

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ