Η έντονη επισκεψιμότητα απειλεί την Ανταρκτική
Η Ανταρκτική ήταν η μοναδική ήπειρος η οποία, ακόμη και μετά τη μόνιμη παρουσία των ανθρώπων εκεί τις τελευταίες δεκαετίες, στις ερευνητικές βάσεις, δεν φαινόταν να έχει διαταράξει τα τοπικά οικοσυστήματα, τα οποία εξαιτίας της απομόνωσης στην οποία βρίσκονται τα τελευταία 15 – 30 εκατ. έτη είναι φυσικά εξαιρετικά ευαίσθητα στην παρουσία ξενόφερτων ειδών και οργανισμών.
Όπως φαίνεται όμως, τα τελευταία χρόνια η κατάσταση αυτή αλλάζει εξαιτίας των πολλών πλοίων που καταφτάνουν στην παγωμένη ήπειρο, τα οποία δεν είναι μόνο ερευνητικά αλλά και πλοία που εκτελούν τουριστικά δρομολόγια.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ χαρτογράφησε την ακτοπλοϊκή δραστηριότητα στην Ανταρκτική και παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS). Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τις κινήσεις των πλοίων που εισήλθαν στην Ανταρκτική το χρονικό διάστημα 2014 – 2018. Μελέτησαν λιμενικά τηλεπικοινωνιακά δεδομένα και δορυφορικά δεδομένα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα πλοία αυτά είχαν ξεκινήσει από 1.581 λιμάνια σε όλο τον κόσμο, τα οποία θα μπορούσαν θεωρητικά να αποτελέσουν πηγή μεταφοράς κάποιων ειδών στα οικοσυστήματα της Ανταρκτικής.
Υπάρχουν διάφορα είδη (κυρίως άλγη και οστρακοειδή) που χρησιμοποιούν μεγάλα πλοία για να μετακινούνται στους ωκεανούς, τα οποία αν φτάσουν στα οικοσυστήματα της Ανταρκτικής θα εισβάλουν –με όλη την αρνητική σημασία του όρου– εκεί, υπερέχοντας των τοπικών ειδών, που δεν θα μπορούν να τα ανταγωνιστούν σε κανένα επίπεδο.
Οι ερευνητές καλούν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αναβαθμίσουν τα πρωτόκολλα βιοασφαλείας των πλοίων που ταξιδεύουν στην Ανταρκτική. Ανησυχούν μάλιστα ιδιαίτερα για τη μετακίνηση στην Ανταρκτική ειδών που ζουν στις αρκτικές θαλάσσιες περιοχές, επειδή αυτά είναι ήδη προσαρμοσμένα στις χαμηλές θερμοκρασίες και θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτά να εισβάλουν με επιτυχία στα οικοσυστήματα της Ανταρκτικής.
Φωτο: pixabay.com