Τα εκλογικά σενάρια αναστατώνουν την κυβέρνηση

Τα εκλογικά σενάρια αναστατώνουν την κυβέρνηση

-Εκνευρισμένος ο Μητσοτάκης, ανήσυχοι υπουργοί και βουλευτές

Ενός κακού μύρια έπονται! Έτσι δεν λένε; Λες και δεν αρκούσαν τα μέτωπα της πανδημίας, της ακρίβειας και της εξ αυτών αυξανόμενης κοινωνικής δυσφορίας (αγανάκτησης), στο Μέγαρο Μαξίμου πρέπει να διαχειριστούν και τη φημολογία περί άμεσης προσφυγής στις κάλπες και τον πρόωρο τερματισμό της περιόδου διακυβέρνησης.

Η αναπαραγωγή (και ανακύκλωση) σεναρίων, ακόμη και από φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης, για προκήρυξη εκλογών εντός του 2022 έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Κυρ. Μητσοτάκη.

Κάτι που είναι εμφανές στη διάρκεια των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να διατυπώνει το ερώτημα «τι ακριβώς επιδιώκουν;» με την αναπαραγωγή αυτού του είδους φημών. Πόσω μάλλον όταν οι συ­γκεκριμένες φήμες συνοδεύονται από σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας, πρωθυπουργούς κοινής αποδοχής κ.λπ. Προεξοφλώ­ντας με τον τρόπο αυτό ότι θέμα αυτοδυναμίας στις ερχόμενες ε­κλογές δεν υφίσταται. Ο αυξανόμενος εκνευρισμός του κ. Μητσοτάκη είναι απόλυτα δικαιολογημένος, δεδομένου ότι όλη αυτή η σεναριολογία δεν υποσκάπτει απλά το βασικό πολιτικό του αφήγημα, παράλληλα ναρκοθετεί και το έργο της κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι αν περάσει (και παγιωθεί) στους πολίτες η αντίληψη ότι στις επόμενες εκλογές η αυτοδυναμία δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο οι παρενέργειες θα είναι απρόβλεπτες και σε πολλά πεδία. Κατ’ αρχάς, θα απελευθερώσει δυνάμεις που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται εντός των τειχών της Νέας Δημοκρατίας με την προο­πτική της εξουσίας. Αν πάψει αυτό να υφίσταται ως βεβαιότητα είναι πολύ πιθανό αυτές οι δυνάμεις να αναζητήσουν άλλη πολιτική στέγη. Η τάση αυτή θα αποτυπωθεί αυτόματα στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα κληθεί να δώσει τη μάχη της κάλπης από δυσχερή θέση και όχι υπό τις συνθήκες που προβλέπει το πρωθυπουργικό αφήγημα.

Η διατήρηση (συντήρηση) στην επικαιρότητα του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών εντός του τρέχοντος έτους ενέχει κι άλλους κινδύνους για το μέλλον της κυβέρνησης. Αυτό που φοβούνται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η προοπτική αυτή θα λειτουργήσει ανασταλτικά ως προς το κυβερνητικό έργο, καθώς ορισμένοι εξ αυτών θα γίνουν πιο διστακτικοί όσον αφορά την προώθηση μέτρων και αποφάσεων που μπορεί να επιφέρουν πολιτικό (και προσωπικό) κόστος. Θα βάλουν δηλαδή σε πρώτη προτεραιότητα την πολιτική τους επιβίωση και όχι την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών, ο καθένας στον τομέα του.

Δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή το γεγονός ότι η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγαν επιμελώς να πάρουν θέση στα εκλογικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και από φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ. Εκτίμησαν ότι οποιαδήποτε επίσημη αναφορά δεν θα έκλεινε το ζήτημα, αντίθετα το πιθανότερο είναι ότι θα άνοιγε νέο κύκλο συζητήσεων. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι αυτή θα είναι παγίως η στάση του Μαξίμου.

Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι, αν η φιλολογία περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες συνεχιστεί, ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί δημόσια για να επαναλάβει το… αυτονόητο, όπως σημειώνουν.

Ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της και πως εκλογές θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2023. Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσο θα γίνει πιστευτός, καθώς ακόμη και υ­πουργοί και πολλοί περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές θεωρούν… αναμενόμενη (έως αναπόφευκτη) την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αρκετοί δε εξ αυτών συμφωνούν και επαυξάνουν, στη βάση τού ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να βιαστεί να αξιοποιήσει την πολιτική κυριαρχία και να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών από όσο γίνεται πιο πλεονεκτική θέση. «Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει…», υπογραμμίζουν.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ