Γ. Βαρουφάκης: Καρτέλ, Ακρίβεια & Υποανάπτυξη – οι κερδισμένοι του 2022

Γ. Βαρουφάκης: Καρτέλ, Ακρίβεια & Υποανάπτυξη – οι κερδισμένοι του 2022

Για την τροπολογία της διαδικασίας προσδιορισμού του κατώτατου μισθού μίλησε ο Γ. Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜέΡΑ25, στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ακολουθούν σημεία της ομιλία του:

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε μια τροπολογία για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού. Ζούμε στην ψηφιακή εποχή, αν λοιπόν ενδιέφερε πραγματικά την Κυβέρνηση οι εργαζόμενοι να μην χάνουν το πραγματικό τους εισόδημα, θα μπορούσε να αναπροσαρμόζει αυτόματα, τιμαριθμικά τον κατώτατο μισθό, δεν το κάνει όμως.

Παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης είπε πως θα επιστρέφεται στους εργαζόμενους μέσα από αυτόν τον προσδιορισμό ένα “κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης”! Μα το ταμείο, είναι μείον, είναι αρνητικό το κοινωνικό αυτό μέρισμα, άρα τους λέει ότι θα μειωθεί η αγοραστική αξία του κατώτατου μισθού αφού δεν το κάνει αυτόματα και απλώς υπολογίζει ποιο κομμάτι της απώλειας του εισοδήματος θα τους αποζημιώσει.

Να αποφασίζετε δηλαδή εσείς οι κυβερνώντες ποιο κομμάτι του κατώτατου μισθού θα χάσουν οι εργαζόμενοι;

Μιλήσατε ακόμα για την ανεργία. Ο ΟΑΕΔ λέει ψέματα μήπως; Γιατί τα στοιχεία που δίνει δεν συμπίπτουν με αυτά της ΕΛΣΤΑΤ. Η ΕΛΣΤΑΤ λέει ψέματα, τα οποία όμως βολεύουν και την σημερινή Κυβέρνηση, βόλευαν και τον ΣΥΡΙΖΑ πριν.

Για την ακρίβεια, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, τα Ραφάλ και την πανδημία

Έχουμε πει πολλές φορές ως ΜέΡΑ25, ότι η Ακρίβεια έρχεται να πλήξει την κοινωνία ως μια νέα μορφή της Λιτότητας και υπάρχει πράγματι ένα μεγάλο ζήτημα για τον ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε αυτό.

Υπάρχει μεγάλη αύξηση της απόκλισης της τιμής και του κόστους στα σουπερμάρκετ. Τα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα λειτουργούν ως τρισάθλιο, εξαναγκαστικό καρτέλ. Με μονοπωλιακές πρακτικές που δεν χτυπάνε καμπανάκια στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί δεν υπάρχει σοβαρή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οπότε όταν ακούσαμε ότι θα έρθει ένα νομοσχέδιο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, περιμέναμε να δούμε τι θα φέρει η Κυβέρνηση.

Και τι έφερε τελικά; Τίποτα, το απόλυτο μηδέν. Αντί για αυτεπάγγελτες διώξεις στα σουπερμάρκετ για αυτές τος πρακτικές η Κυβέρνηση φέρνει τη δυνατότητα καταγγελιών!

Φέρνει όμως και κάτι για τον ανταγωνισμό στους σιδηρόδρομους. Θα φτιάξετε κι άλλες σιδηροδρομικές γραμμές μήπως; Θα φτιάξετε και γεφύρια τώρα που είστε και σε προεκλογικές λογικές; Πώς θα δημιουργήσετε ανταγωνισμό στα τρένα, με χρηματιστήριο; Όπως και στην Ενέργεια που βλέπουμε το αποτέλεσμα του; Όταν έχει ένα δίκτυο, έχεις μονοπώλιο.

Την ίδια στιγμή, λέτε στους μικρομεσαίους ότι θα πληρώνουν ακριβότερο ρεύμα, όταν έχουν και υψηλότερο ΦΠΑ στην ΕΕ. Αυτό το κάνεις σε μια χώρα που θέλεις να την πνίξεις.

Ξέρουμε τι γίνεται με την αύξηση του κόστους σήμερα. Όμως εδώ υπάρχει και κάτι που γίνεται με το περιθώριο, το ποσοστό κέρδους.

Έχουμε ένα στυγνό καρτέλ φυσικού αερίου, με 3 ιδιωτικές εταιρείες και την ιδιωτική πλέον ΔΕΗ να βάζουν τις τιμές στην ενέργεια. Αυτό είναι το Χρηματιστήριο της Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει άλλωστε κάποια άλλη χώρα στον κόσμο όπου οι απώλειες των παραγωγών να πληρώνονται από τους καταναλωτές;

Εσείς όμως επιδοτείται τα καρτέλ, ενώ εμείς ζητάμε την κατάργηση τους. Ζητάμε εξορθολογισμό στα μονοπώλια. Η εθνικοποίηση είναι η μόνη λύση για τα φυσικά μονοπώλια για μας.

Στο τέλος θα χαιρετίζουν οι πολίτες τα Ραφάλ στα μπαλκόνια με τους γενναίους μας πιλότους, ανεμίζοντας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Τα οποία αφού δεν θα τα χρησιμοποιήσετε, γιατί θέλετε να σας δοξάζουν οι πολίτες γι’ αυτά; Εσείς δεν θα κάνετε τίποτα αν δεν έχετε το “οκ” από την Ουάσιγκτον.

Αν υπήρχαν όμως χρήματα για τα Ραφάλ, θα υπάρχουν και για τις ΜΕΘ, αλλά εσείς αφήνετε ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους χωρίς αυτές.

Εδώ βέβαια πάτε να κλείσετε το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, αν είναι δυνατόν, για να το κάνετε εμβολιαστικό κέντρο υποτίθεται. Σας λέγαμε όμως εμείς από την αρχή ότι έπρεπε να στήσετε δημόσιο δίκτυο κέντρων για τεστ, για εμβολιασμό που θα γινόταν ιδανική προίκα για τη μελλοντική πρωτοβάθμια φροντίδα.

Έχετε όμως παράδοση στο κλείσιμο των νοσοκομείων. Ο κ. Γεωργιάδης ήταν που δεν ήθελε να του κλέψει την δόξα σε αυτό η τρόικα. Τώρα ο ομοϊδεάτης του κ. Πλεύρης συνεχίζει σε αυτό τον δρόμο. Δρόμο δυστοπικό, με μόνους ευνοημένους τους κλινικάρχες μέσα από την de facto ιδιωτικοποίηση της υγείας, ως κομμάτι κιόλας της νέας λιτότητας που μαζί με την ακρίβεια ροκανίζει όσα έχουν μείνει στους πολίτες.

Για τον Eastmed

Θυμάστε τι μας λέγατε και τον Eastmed; Θυμάστε τι σας λέγαμε μόνο εμείς τότε; Σήμερα επιβεβαιωθήκαμε πλήρως, ο αγωγός δεν θα γίνει. Σας λέμε λοιπόν και σήμερα πως αφού χάσαμε το τραίνο της προηγούμενης βιομηχανικής επανάστασης, να μην χάσουμε και αυτό, το τραίνο της επόμενης της πράσινης που δεν περνάει μέσα από αγωγούς και εξορύξεις.

Είδατε τι έκανε η Σκωτία δημοπρατώντας πλωτές ανεμογεννήτριες για τις οποίες σας λέγαμε τόσο καιρό; Είδατε ότι θα παράγει και υδρογόνο όταν μιλούσαμε για το πράσινο υδρογόνο καιρό τώρα; Εσείς τι κάνετε; Στήνετε απλώς ένα υποτυπώδες καρτέλ και εκεί ενώ δίνετε και λαβές στον κ. Ερντογάν για νέες εντάσεις.

Για την υπερχρέωση

Κύριε Γεωργιάδη Υπουργός Υπανάπτυξης είστε. Δεν έχετε κανένα πραγματικό σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη. Έχετε μικρότερο ΑΕΠ και μεγαλύτερο χρέος. Χρέος στα ουράνια και καθηλωμένο ΑΕΠ. Το μόνο που μας επιδεικνύετε είναι ότι δανείζεστε φθηνά. Καμία εμπιστοσύνη δεν δείχνουν οι αγορές στο ελληνικό χρέος. Απλώς είστε ο καλύτερος πελάτης των κερδοσκόπων. Οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να ρισκάρουν όσο η κ. Λαγκάρντ τους λέει ότι μέχρι το 2024 θα σας το αγοράζει.

Κάποια στιγμή όμως, οι μουσικές καρέκλες θα σταματήσουν και τότε ο λαός μας θα έχει καρέκλα να καθίσει, τη ώρα που εσείς ταυτόχρονα προωθείτε μία ακόμα δηλητηριώδη εξάρτηση. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σήμερα είναι στο -7%, ο ιδιωτικός τομέας δηλαδή στην Ελλάδα ζει με δανεικά από την Ευρώπη και πάλι. Είναι σαν να μην μάθατε τίποτα απ’ όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν είμαστε λοιπόν θωρακισμένοι, εξάρτηση και υποανάπτυξη θα αφήσετε πίσω σας τη νύχτα που φύγατε, δυστυχώς όμως πάλι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει μία ακόμα μνημονιακή Κυβέρνηση που δεν έχει κανένα σχέδιο πέρα από χρέος και ξερό ψωμί.

Φωτο αρχείου


Σχολιάστε εδώ