Ξεπερνούν τα €11 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο- Στις 140 μ.β. + mid swap υποχώρησε το επιτόκιο

Ξεπερνούν τα €11 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο- Στις 140 μ.β. + mid swap υποχώρησε το επιτόκιο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, σε μία αρκετά δύσκολη ημέρα, μετά το ισχυρό sell-off στα ομόλογα των ΗΠΑ, με την απόδοση του 10ετούς treasury να σκαρφαλώνει σε υψηλά δύο ετών και να ξεπερνά το 1,8%. Το τελευταίο παρέσυρε όλους του κρατικούς τίτλους διεθνώς, με την απόδοση του γερμανικού bund να “γυρνά” σήμερα στα θετικά για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια.

Το αρχικό επιτόκιο του νέου ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στις 145 μονάδες βάσης συν το mid swap, δηλαδή στο 1,89%, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε στις 140 μ.β συν το mid swap, δηλαδή στο 1,83% όπου και αναμένεται να διαμορφωθεί στο κλείσιμο, καθώς το βιβλίο κλείνει στις 13.00 ώρα Ελλάδας. Οι εκτιμήσεις της αγοράς είχαν τοποθετήσει το τελικό επιτόκιο κοντά στο 1,80%.

Αν και το ποσό άντλησης δεν έχει οριστεί και θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθεί η ζήτηση, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει ένα ποσό κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Ήδη στα πρώτα λεπτά μετά το άνοιγμα του βιβλίου είχαν συγκεντρωθεί προσφορές ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ λίγο μετά τις 12:00 ώρα Ελλάδος ξεπερνούσαν τα 11 δισ. ευρώ.

Το βέβαιο είναι, κάτι που φυσικά γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο, πως το 2022 είναι ένα έτος υψηλότερων αποδόσεων για τα ομόλογα γενικότερα, λόγω της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής, αλλά και της ανόδου του πληθωρισμού, οπότε οι συνθήκες και το επιτόκιο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με αυτά του περασμένου έτους.

Άλλωστε αυτό έγινε εμφανές και κατά τις εκδόσεις άλλων χωρών τις τελευταίες ημέρες, με τις Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία να πληρώνουν ένα υψηλότερο premium στους νέους τους τίτλους.

Την έκδοση τρέχουν οι Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale, ενώ ο νέος ελληνικός 10ετής τίτλος έχει λήξη τον Ιούνιο του 2032.

Σημειώνεται ότι το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2021 – διάρκειας 9,5 ετών περίπου σήμερα, καθώς λήγει τον Ιούνιο του 2031 – έχει spread 160 μ.β και απόδοση 1,62%, ενώ είχε εκδοθεί με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 0,807% (στο 0,888% η απόδοση κατά το re-opening του Ιουνίου), με spread 135 μ.β και με κουπόνι 0,75%.

Οι ελληνικές αποδόσεις δεν επηρεάστηκαν από το sell-off, με τη σημερινή έξοδο της Ελλάδας να είχε αποτιμηθεί ευρέως από την αγορά.

Πλέον οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις ανήκουν το παρελθόν, ωστόσο στόχος για το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να αποτελεί το ύψος του επιτοκίου, αλλά και η ποιότητα των επενδυτών. Το επιτόκιο ουσιαστικά αντικατοπτρίζει το πού τοποθετεί η αγορά το ρίσκο της Ελλάδας, την στιγμή που η επέλαση της Όμικρον πιέζει τα δημοσιονομικά των χωρών, η προσφορά τίτλων στην ευρωζώνη συνεχίζει να είναι υψηλή και η συζήτηση για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο έχει “ζεσταθεί”.

Πηγή: capital.gr


Σχολιάστε εδώ