Το 27,9% είναι κοντά στο όριο της φτώχειας!

Το 27,9% είναι κοντά στο όριο της φτώχειας!

Τόσο καλά τα έχει καταφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη

-Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης στον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Ένα στα δύο νοικοκυριά αδυνατεί να καλύψει μια έκτακτη ανάγκη, το 35,5% δυσκολεύεται να καλύψει βασικές ανάγκες του και το 27,9% είναι κοντά στο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τις πρόσφατες αναλύσεις της ΓΣΕΕ.

Η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί στα ύψη, με τα νοικοκυριά να μην αντέχουν άλλο. Απόδειξη, το ότι ακόμη και τα σούπερ μάρκετ ζητούν από την κυβέρνηση μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στα τρόφιμα, για να αντέξουν τα νοικοκυριά και να μη μένει άδειο το πιάτο… Ήδη η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ΦΠΑ στα τρόφιμα, που έχει φτάσει στο 24%! Πώς να αντέξει η τσέπη του νοικοκυριού όταν η οικονομία έχει καταρρεύσει; Η κατανάλωση ανα­γκαστικά είναι περιορισμένη.

Στη Γερμανία ο ΦΠΑ είναι στο 7% για τα βασικά τρόφιμα και στο 19% για τα υπόλοιπα, στη Γαλλία στο 5,5% και στο 10% και στο Λουξεμβούργο μόλις στο 3%.

Ένα στα δύο νοικοκυριά δεν μπορεί να καλύψει μια έκτακτη ανάγκη!
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε για τον ΣΕΛΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος) στις γιορτές χάθηκε γύρω στο 20% του περσινού τζίρου, με το 58% των ερωτηθέντων να λέει ότι δαπάνησε λιγότερα χρήματα από πέρυσι και το 31% από αυτούς μόνο τα μισά. Το πρώτο φετινό τρίμηνο το καλάθι της νοικοκυράς υπολογίζεται ότι θα ακριβύνει κατά 5% με 10% λόγω των ανατιμήσεων που επιβάλλουν οι εισαγωγείς.

Ακόμη, σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΛΠΕ, αν οι τιμές των προϊόντων αυξηθούν κατά 10% λόγω του πληθωρισμού, οι καταναλωτές θα μειώσουν τη δαπάνη τους πάνω από 20% το επόμενο εξάμηνο σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες αγορών: Το 45% θα το κάνει στα είδη ρουχισμού, το 53% στα είδη δώρων, το 50% στα έπιπλα και στα είδη σπιτιού και το 51% στα ηλεκτρονικά είδη και στις συσκευές. Επίσης, το 50% των καταναλωτών εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφελείας θα είναι αυξημένες.

Κυνηγάτε τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ
«Οι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουν χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ για τρόφιμα πρώτης ανάγκης (π.χ. ψωμί, γαλακτοκομικά κ.λπ.) που κατά κανόνα κυμαίνεται σε 4%-7%, όταν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα βασικά αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ, στο 13%. Η πιο έξυπνη και στοχευμένη αξιοποίηση από τους καταναλωτές της εξοικονόμησης χρημάτων από τις οργανωμένες προσφορές στα σούπερ μάρκετ, που έφτασε το 2020 το 1,3 δισ. ευρώ, δηλαδή το 13,2% της συνολικής αξίας αγορών τροφίμων, μπορεί να δώσει κάποια ευκαιριακή ανακούφιση», επισημαίνει ο Γεώργιος Ι. Δουκίδης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Με επιδοτήσεις θα ζουν…
Εκεί καταντήσαμε… Οι επιδοτήσεις θα γίνουν το σωσίβιο των νοικοκυριών για να μπορούν να μαγειρέψουν και να μη μείνουν στο σκοτάδι! Στα 42 ευρώ ανέρχεται η επιδότηση για το ρεύμα τον Ιανουάριο και στα 20 ευρώ για το φυσικό αέριο, και όποιο νοικοκυριό αντέξει, κύριε Μητσοτάκη.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ