Τα νούμερα για τη διαφθορά προβληματίζουν

Τα νούμερα για τη διαφθορά προβληματίζουν

Κατά τη διάρκεια του φόρουμ «Ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς» παρουσιάστηκε δημοσκόπηση για τη διαφθορά (δείγμα περίπου 800 ατόμων). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 97% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η διαφθορά είναι «πολύ» και «αρκετά σημαντικό» πρόβλημα στην Ελλάδα.

Ως προς τους φορείς οι οποίοι είναι πιο εκτεθειμένοι σε φαινόμενα διαφθοράς, το 62% του δείγματος απάντησε ότι είναι ο χώρος των δημοσίων έργων και των προμηθειών, το 59% το πολιτικό σύστημα και το 48% τα ΜΜΕ. Επίσης, οι 3 στους 4 απάντησαν θετικά στο ερώτημα εάν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης / φυσικών καταστροφών / πανδημιών αυξάνονται οι πιθανότητες εκδήλωσης φαινομένων διαφθοράς.

Οι ερωτηθέντες θεωρούν ως σημαντικότερους παράγοντες ύπαρξης του φαινομένου –κατά σειρά– την ατιμωρησία των διεφθαρμένων, τα κόμματα και τις πελατειακές σχέσεις, ενώ το 87% υποστήριξε ότι η διαφθορά τιμωρείται σπάνια.

Στο ερώτημα «εάν ήσασταν μάρτυρας περιστατικού διαφθοράς θα το καταγγέλλατε;» θετικά απάντησε το 56% και αρνητικά το 39%. Από τους τελευταίους, ο ένας στους δύο δήλωσε ότι θα απέφευγε την καταγγελία διότι φοβάται ή γιατί πιστεύει ότι δεν υπάρχει καμιά προστασία για τους καταγγέλλοντες.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ