Διχάζουν την κυβέρνηση τα μέτρα για τα ΑΕΙ

Διχάζουν την κυβέρνηση τα μέτρα για τα ΑΕΙ

Ανησυχία στο Μαξίμου για την αύξηση των κρουσμάτων βίας

Η κλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων, το τελευταίο διάστημα, στους χώρους της ανώτατης εκπαίδευσης προβληματίζει και ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου. Μπορεί τα συμβάντα να μην έχουν την ίδια αφετηρία ή αφορμή, ωστόσο αθροιστικά διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κλίμα, που μόνο κινδύνους και παρενέργειες ε­γκυμονεί και μπορεί να αποδώσει.

Την ίδια στιγμή, στις τάξεις της κυβέρνησης καταγράφεται σοβαρή διάσταση απόψεων ως προς τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί και πρόκειται να υλοποιηθούν όσον αφορά τη φύλαξη και την ασφάλεια των πανεπιστημίων.

Τις επόμενες ημέρες ξεκινάει, με σημαντική καθυστέρηση, η εκπαίδευση των 400 ανδρών που θα συγκροτήσουν τις ανά ΑΕΙ ομάδες και θα έχουν ως αποστολή τη διαφύλαξη της τάξης και της ομαλής λειτουργίας των πανεπιστημίων. Μέτρο που έχει προκαλέσει ήδη σημαντικές αντιδράσεις, ενώ ψηφίσθηκε στη Βου­λή με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Ένας αριθμός υπουργών εκφράζει αντιρρήσεις ή και διαφωνίες ως προς την εφαρμογή του, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Προτείνουν λοιπόν να υπάρξει μια μικρή αναβολή ούτως ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα το κλίμα.

Στην αντίπερα όχθη, υπουργοί που σε γενικές γραμμές είναι υπέρ της σκληρής πολιτικής σημειώνουν ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς άλλη καθυστέρηση. Προσθέτουν δε ότι η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας υποσχόμενη ότι θα βάλει τέρμα στα φαινόμενα ανομίας στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. «Αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας θα αποδειχθούμε αναξιόπιστοι και θα απογοητεύσουμε όσους μας ψήφισαν για τον λόγο αυτό», σημειώνουν.

Με την ά­ποψη αυτή συμπλέει και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος πάντως δεν παραγνωρίζει την σημασία των αντιδράσεων που θα προκληθούν. Το ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί ένα ακόμη μέτωπο μόνο ενθουσιασμό δεν του προκαλεί. Στις κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση η εκπαίδευση των ανδρών που θα αναλάβουν τη φύλαξη των πανεπιστημίων να… τραβήξει λίγο παραπάνω και να αναλάβουν καθήκοντα με τη νέα σεζόν, τον ερχόμενο Οκτώβριο δηλαδή.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ