Χρ. Σταϊκούρας: «Δύσκολη εξίσωση» οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας για φέτος
«Δύσκολη» θα είναι η «εξίσωση» για τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας φέτος, εκτιμά ο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από τις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το «κεντρικό» μήνυμα των Βρυξελλών προς τα κράτη-μέλη με υψηλά ελλείμματα και δημόσιο χρέος, κατά το χθεσινό Eurogroup είναι ότι θα πρέπει να επιταχύνουν το βηματισμό τους για επιστροφή στη δημοσιονομική εξυγίανση αποφεύγοντας οριζόντια μέτρα και μόνιμες παρεμβάσεις
Η Ελλάδα, θα πρέπει να μειώσει το πρωτογενές έλλειμμα από το 7% του ΑΕΠ το 2021 στο 1,4% του ΑΕΠ στο τέλος του χρόνου. Δηλαδή να το περιορίσει στα 2,296 δισ. ευρώ από 12,882 δισ. ευρώ πέρυσι, γεγονός που δεν επιτρέπει «χαλαρές» πολιτικές εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλούν η πανδημία, ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις στην ενέργεια.
Παράλληλα, μπορεί ο υπουργόςνα αποκόμισε «θετική εικόνα» από τις επαφές που είχε χθες και θα έχει και σήμερα στις Βρυξέλλες, για τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης του κύρους της χώρας, όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία, φέτος δεν φαίνεται εφικτή.
«Απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει όπως φαίνεται υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες νέες, καλά αμοιβόμενες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή» δήλωσε στη Δημόσια Τηλεόραση ο υπουργός.
«Όμως υπάρχουν προκλήσεις, προκλήσεις που δυσκολεύουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, προκλήσεις που απορρέουν από την μετάλλαξη «όμικρον» και την υγειονομική κρίση αλλά και προκλήσεις που προέρχονται από τον υψηλό πληθωρισμό, πληθωρισμός που κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει εντονότερα χαρακτηριστικά, δυσμενή στον οικογενειακό προϋπολογισμό και προέρχεται κατά 50% τουλάχιστον από την ενεργειακή κρίση. Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνεχίζουμε τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί μέχρι να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή, η αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα έχουμε αποφασίσει να μη λειτουργήσει εις βάρος της ανάπτυξης», πρόσθεσε ο κ. Σταικούρας.
H δήλωση του κ. Σταϊκούρα μετά το Ecofin
«Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του Eurogroup, χθες, και του Ecofin, σήμερα, αναγνωρίστηκε η ισχυρή ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Αυτό εδράζεται στα ισχυρά πακέτα στήριξης, τα οποία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συναποφασίσαμε, καθώς και στον συντονισμό της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική.
Όμως, υπάρχουν προκλήσεις.
Προκλήσεις που δυσκολεύουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Προκλήσεις που απορρέουν από τη μετάλλαξη “Όμικρον” και την υγειονομική κρίση, αλλά και προκλήσεις που προέρχονται από τον υψηλό πληθωρισμό.
Πληθωρισμός που κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει εντονότερα, δυσμενή, χαρακτηριστικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό και προέρχεται, κατά 50% τουλάχιστον, από την ενεργειακή κρίση.
Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – συνεχίζουμε τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί μέχρι να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις, και η δημοσιονομική προσαρμογή, η αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα, έχουμε αποφασίσει να μη λειτουργήσει εις βάρος της ανάπτυξης.
Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία.
Μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις, η ελληνική οικονομία τα κατάφερε ικανοποιητικά και έχει πολύ θετικές προοπτικές.
Ανακάμψαμε ισχυρά, μειώθηκε η ανεργία, αποφεύχθηκαν τα λουκέτα, ενισχύθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μειώθηκαν τα “κόκκινα” δάνεια, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα.
Κι όλα αυτά αναγνωρίζονται από όλους τους εταίρους, από όλους τους θεσμούς, από όλους τους συναδέλφους.
Και η Ελλάδα όμως, αντιμετωπίζει προκλήσεις.
Απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει, όπως φαίνεται, υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή».