Σε ιδιώτες παραδίδει ο Χατζηδάκης τον έλεγχο και την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ!

Σε ιδιώτες παραδίδει ο Χατζηδάκης τον έλεγχο και την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ!

Τα σχέδια προχωρούν…

-Καταργεί όλους τους υπάρχοντες διευθυντές του φορέα και τους αντικαθιστά με ιδιώτες που έχουν… μπάρμπα στην Κορώνη

-Δίνουν την τεράστια ακίνητη πε­ριουσία του φορέα σε μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρεία, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας θα διορίζεται από τον υπουργό Εργασίας και θα είναι παντελώς ανεξέλεγκτο!

Μετά από κάμποση αναμονή, η οποία μάλιστα είχε αρχίσει να προκαλεί ερωτηματικά, τέθηκε τελικά σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που φέρει τον φιλόδοξο τίτλο «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ».

Με το συνολικά 23 άρθρων νομοσχέδιο ευελπιστεί η κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει τον πλέον προβληματικό δημόσιο φορέα της χώρας, όπως συνηθίζει να λέει σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να προκύπτει από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου! Εκτός κι αν θεωρείται εκσυγχρονισμός η παράδοση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του φορέα, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε μια υπό ίδρυση μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρεία, η οποία θα φέρει τον διακριτικό τίτλο «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ e-ΕΦΚΑ» (άρθρο 10). Παρότι μοναδικός μέτοχός της θα είναι ο e-ΕΦΚΑ, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας αυτής, κατά τρόπο παράδοξο, δεν θα ορίζονται και δεν θα παύονται (όπως θα έπρεπε κανονικά) από το ΔΣ του φορέα, αλλά, αντιθέτως, από τον υπουργό Εργασίας.

Η παραδοξότητα έγκειται στο γεγονός ότι ο e-ΕΦΚΑ έχει αυτόνομη νομική υπόσταση και ανεξαρτησία από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο μπορεί να ασκεί μόνο εποπτεία νομιμότητας και ποτέ διοίκηση επί του μοναδικού δημόσιου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας. Επιπλέον, γεννά πολλές αντιδράσεις το προβλεπόμενο καθεστώς διοίκησης γι’ αυτήν την εταιρεία, καθώς ενώ θα ανέμενε κανείς (αφού μιλάμε για εταιρεία με κοινωνικό χαρακτήρα και αποστολή) να συμμετέχουν στο διοικητικό της συμβούλιο και εκπρόσωποι από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων – εργοδοτών και συνταξιούχων), τελικά προκρίθηκε μια εντελώς αδιαφανής διαδικασία επιλογής προσώπων, τα οποία θα διορίζονται και θα παύονται από τον υπουργό Εργασίας, ερήμην της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, η οποία ουσιαστικά δεν θα έχει κανέναν λόγο και ρόλο επί όλων αυτών.


Σε ποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είδε να εφαρμόζεται αυτό το μοντέλο ο –κατά δήλωσή του– «φιλοευρωπαϊστής» υπουργός κ. Χατζηδάκης; Πρόκειται για υφαρπαγή της ακίνητης περιουσίας του φορέα. Μιας περιουσίας που έχει προκύψει από τις εισφορές των εκατομμυρίων ασφαλισμένων της χώρας μας και ουδείς έχει τη νομιμοποίηση αλλά και το δικαίωμα να την παραδίδει σε μια εταιρεία της οποίας το διοικητικό συμβούλιο θα δίνει λόγο μόνο στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και όχι στη διοίκηση του φορέα, που ουσιαστικά είναι ο ιδιοκτήτης αυτής της εταιρείας.

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ παραδίδεται σε ιδιώτες, από τη στιγμή που ο υπουργός Εργασίας καταργεί όλους τους σημερινούς γενικούς διευθυντές αλλά και διευθυντές των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι έμπειρα στελέχη, με εξειδίκευση και κατάρτιση, η οποία πολύ δύσκολα βρίσκεται στην ιδιωτική αγορά, και στη θέση τους φέρνει ιδιώτες με το καθεστώς των μετακλητών υπαλλήλων για μία τριετία, με τυπικά προσόντα την ύπαρξη πτυχίου, τη γνώση αγγλικών και την εμπειρία σε θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα ή σε φορείς του Δημοσίου. Μια εμπειρία την οποία έχουν στο πολλαπλάσιο τα σημερινά διευθυντικά στελέχη του ΕΦΚΑ, με περισσότερα από είκοσι χρόνια προϋπηρεσία ως υπάλληλοι στο δημόσιο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Τα συμφέροντα ποιων υπηρετεί η κυβέρνηση με την αποδόμηση της ιεραρχίας του φορέα; Ποιος άλλος λόγος υπάρχει, εκτός από το να ενισχύσουν τον ρόλο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, που καραδοκούν για να υφαρπάξουν ό,τι μπορούν από την πίτα του ασφαλιστικού μας συστήματος; Το πρώτο βήμα έγινε ήδη με την ιδιωτικοποίηση του συστήματος έκδοσης των συντάξεων, με την εμπλοκή λογιστών και δικηγόρων, οι οποίοι βγάζουν συντάξεις έναντι αμοιβής.

Αντιδράσεις των εργαζομένων του ΕΦΚΑ και απεργιακές κινητοποιήσεις

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη προκαλεί αυξημένες αντιδράσεις από τους εργαζομένους του ΕΦΚΑ και όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, η ομοσπονδία των εργαζομένων του ΕΦΚΑ (ΠΟΣΕ ΕΦΚΑ) πρόκειται να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά την ημέρα κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ παράλληλα θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ήδη βρίσκεται στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και το ζήτημα της εμπλοκής ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από βουλευτές της ΝΔ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ