Πάνος Σκουρολιάκος στο “Π”: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθ’ οδόν προς τις εκλογές

Πάνος Σκουρολιάκος στο “Π”: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθ’ οδόν προς τις εκλογές

Του
ΠΑΝΟΥ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ
Βουλευτή Ανατολικής Αττικής,
αναπληρωτή Τομεάρχη Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Ποτέ οι κυβερνώντες δεν προαναγγέλλουν εκλογές. Υπάρχουν όμως σημάδια που πιστοποιούν την έλευσή τους. Πρέπει ακόμα να διαβάζει κανείς την κοινωνική πραγματικότητα και να μετρά την αντοχή μιας κυβέρνησης. Κατά πόσο δηλαδή μπορεί να εξαντλήσει τον συνταγματικά ορισμένο χρόνο έως την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφαλίζει ευανάγνωστα συμπεράσματα και για τις δύο παραμέτρους που προαναφέραμε. Η παραίτηση κάποιων γενικών γραμματέων σε υπουργεία, με τις δηλώσεις τους ότι θα κατέβουν στον εκλογικό στίβο, είναι ένα σημείο. Απαιτείται χρονικό διάστημα έξι μηνών από την παραίτησή τους για να είναι έγκυρη η συμμετοχή τους στις εκλογές. Στο δεύτερο πεδίο, αυτό της κοινωνίας, τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα, με την πραγματικότητα να περιγράφεται από τους πάντες σχεδόν ως οδυνηρή. Ένα εκρηκτικό μείγμα που περιλαμβάνει την πλήρη αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την ακρίβεια στην αγορά και την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια, στα μέσα του χειμώνα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αντέχει άλλο. Είναι σαφές πως σύρεται πια σε εκλογές, πιθανόν σε χρονικό διάστημα έξι μηνών πάνω-κάτω.

Όποτε όμως και να γίνουν οι εκλογές, το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι «ποιος πολιτικός σχηματισμός θα κυβερνήσει;». Είτε με απλή αναλογική είτε σε δεύτερες εκλογές με τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση. Ποιος θα κληθεί να κρατήσει το τιμόνι του κλυδωνιζόμενου σκάφους;

Αυτό που ενδιαφέρει πια δεν είναι η καταγραφή δυνάμεων των κομμάτων, αλλά η δημιουργία πλειοψηφιών που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να είναι έτοιμος. Στην πορεία προς το συνέδριό του, όπου κόμμα, Κοινοβουλευτική Ομάδα, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, θα πορευθούμε προς τις εκλογές, με ένα νέο, σύγχρονο καταστατικό, με ξεκάθαρο κανονισμό λειτουργίας και σαφείς οδηγίες για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του καθενός και της καθεμιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πια την εμπειρία της διακυβέρνησης. Οφείλει να αναστοχασθεί για τις όποιες κυβερνητικές αστοχίες του και να καταγράψει το υλικό που τον οδήγησε σε πολλές και επωφελείς για την κοινωνία επιτυχίες. Αναμφισβήτητα πιστεύω πως τα θετικά της διακυβέρνησής του είναι περισσότερα από τα αρνητικά. Όμως το 2015 έχει παρέλθει. Ζούμε σε μια διαφορετική εποχή και οι προκλήσεις είναι πολλές και πιεστικές. Στη νέα πορεία που χαράζει το κόμμα της Αριστεράς, μαζί με συμμάχους από την Κεντροαριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία και πλήθος δημοκρατικών πολιτών, πρέπει να ενσωματώσει την εμπειρία που φέρνουν οι νέοι συνοδοιπόροι. Πρέπει να διδαχθούμε, όχι μόνο από τα δικά μας λάθη αλλά και τα λάθη που έκαναν άλλα κόμματα, οδηγούμενα έτσι στη συρρίκνωση. Το μοντέλο του αρχιβουλευτή, για παράδειγμα, που έχει γύρω του μια ομάδα άλλων βουλευτών και ακολούθων εντός των οργανώσεων πανελλαδικά, έχει δοκιμασθεί αλλού και όχι μόνο έχει αποτύχει, αλλά συμπαρέσυρε μαζί του και τον πολιτικό οργανισμό εντός του οποίου δρούσε. Η πολιτική εκφράζεται από πρόσωπα, αλλά πρωτίστως πρέπει να έχει περιεχόμενο. Και αυτό το περιεχόμενο πρέπει να είναι εκ των προτέρων συμφωνημένο.

Ανάγκη είναι λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δυναμώσει ακόμα ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό του. Αυτό του κόμματος ενεργών μελών. Έχουμε ανάγκη από ένα κόμμα και μία κυβέρνηση όπου τα μέλη αλλά και η κοινωνία από όπου προέρχονται θα συνδιαμορφώνουν την πολιτική τους. Έτσι ώστε να ασκείται πολιτική επωφελής για την κοινωνία και μάλιστα για τα μεσαία και χαμηλότερα, πληττόμενα στρώματα. Μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει την ανεργία και την εκμετάλλευση της κρυμμένης εργασίας. Που θα απαντά στις ανάγκες των αγροτών, της νεολαίας, των οικολογικών ανησυχιών. Μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ένα φορολογικό σύστημα με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Που θα προωθήσει την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Που θα φροντίσει για τον δημόσιο έλεγχο σε καίριους για τη ζωή μας τομείς, όπως η ενέργεια, τα δίκτυα και οι υποδομές.

Οφείλουμε, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εφόσον ο ελληνικός λαός μας δώσει την ψήφο του, να κλείσουμε τις πληγές που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να εργασθούμε για την ευημερία της πατρίδας μας, με την εμπειρία και τα διδάγματα που συλλέξαμε από την κυβερνητική θητεία μας αλλά και εκείνων που αποκτήσαμε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Ελλάδα αξίζει μια καλύτερη ζωή. Είμαστε εδώ για να αγωνισθούμε όλοι μαζί, με τον Αλέξη Τσίπρα στην πρώτη γραμμή, για την προκοπή και την ευημερία της χώρας και του λαού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ