Χρήστος Ροζάκης: Ο χρόνος θα δείξει…

Χρήστος Ροζάκης: Ο χρόνος θα δείξει…


Διά χειρός
του Χρήστου Ροζάκη, πανεπιστημιακού και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών

 «Μη γνωρίζοντας πότε η Τουρκία θα αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να προχωρήσει σε πράξεις, έπρεπε να προετοιμαστεί για να αποτρέψει το χειρότερο.

Οι δύο καίριες συμφωνίες αποτροπής που συνήψε η Ελλάδα το 2021: η ελληνογαλλική συμφωνία και η ελληνοαμερικανική συμφωνία. Και οι δύο αποτελούν σοβαρούς παράγοντες αποτροπής σε κάθε απονενοημένο διάβημα της Τουρκίας επιβουλής του εθνικού μας χώρου.

Η μεν ελληνογαλλική συμφωνία περιέχει ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που πληγεί εθνικό έδαφος (κάτι που δεν περιλαμβάνει τις θαλάσσιες λειτουργικές ζώνες, παρά την αντίθετη θέση του Διεθνούς Δικαστηρίου, στην απόφαση για το Aegean Continental Shelf case), μετά από κοινή διαβούλευση, η δε ελληνοαμερικανική συμφωνία διευρύνει τη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στον ελληνικό χώρο, με τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή απέναντι σε τουρκικές ενέργειες.

Προκύπτει αβίαστα ότι το 2021 υπήρξε μια έντονη σε δραστηριότητες περίοδος της εξωτερικής μας πολιτικής, που, κυρίως, επεδίωξε να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα. Αν τα κατάφερε, ο χρόνος θα δείξει».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: EYROKINISSI


Σχολιάστε εδώ