250.000 τα ενεργά κρούσματα! – Κ. Γουργουλιάνης: Πώς θα εξελιχθεί η πανδημία
-10.000.000 Έλληνες ζουν με τον φόβο της μετάλλαξης
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Αν και τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε μια μικρή επιβράδυνση της ανοδικής πορείας του πέμπτου επιδημικού κύματος, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων κινήθηκε και αυτήν την εβδομάδα σταθερά σε υψηλά επίπεδα, με τη μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχεί κατά 80% και τη Δέλτα κατά 20%.
Ιδιαίτερα αυξημένα ήταν τα κρούσματα τη Δευτέρα και την Τρίτη (27.776 και 32.694 αντίστοιχα), λόγω των τεστ που έγιναν με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ενώ την Τετάρτη μειώθηκαν στα 24.246 και την Πέμπτη στα 20.409. Αυξημένος ήταν επίσης καθημερινά και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Tην Τετάρτη έφτασαν τις 654, αλλά την Πέμπτη έπεσαν στις 587, με μέσο όρο του επταημέρου τους 578 ασθενείς. Συνολικά νοσηλεύονται περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι, με τις νοσηλείες από Όμικρον και Δέλτα να είναι μοιρασμένες, ενώ την Πέμπτη οι διασωληνωμένοι ήταν 664 και είχαμε και 80 θανάτους. Tην Πέμπτη στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» υπήρξε ο πρώτος θάνατος από την Όμικρον, που αφορούσε 77χρονη ανεμβολίαστη γυναίκα.
Όπως δήλωσε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, το 2,5% του πληθυσμού (250.000) είναι ενεργά κρούσματα. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι πλέον υπάρχει σημαντική μετακίνηση νέων κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες και θα νοσήσουν βαριά, ενώ η διασπορά επεκτείνεται εκτός των μεγαλουπόλεων. Τα περιοριστικά μέτρα παρατάθηκαν για ακόμη μία εβδομάδα, ενώ ήδη ξεκίνησε η επίταξη ιδιωτών γιατρών από την Τετάρτη και για έναν μήνα προκειμένου να συνδράμουν τα δημόσια νοσοκομεία στο υπέρογκο φορτίο των ημερών.
Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, αφού με τον αυξημένο έλεγχο που διενεργείται θα προληφθεί περαιτέρω διασπορά του ιού. Την πρώτη μέρα επιστροφής εντοπίστηκαν 16.000 κρούσματα και την Τετάρτη 9.688, ενώ περίπου 1 στα 5 κρούσματα σήμερα είναι ηλικίας κάτω των 17 ετών (3 – 9 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 43.386 κρούσματα σε παιδιά).
Ποιες είναι οι προβλέψεις για τον Ιανουάριο
Οι ειδικοί περιμένουν κορύφωση της πανδημίας μέχρι τις 25 Ιανουαρίου και στη συνέχεια σταδιακή αποκλιμάκωση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο ΠΑΓΝΗ Νικόλα Τζανάκη, τα προγνωστικά μοντέλα διαμορφώνουν δύο σενάρια: Το ένα σενάριο παρουσιάζει κορύφωση της πανδημίας 18 – 22 Ιανουαρίου, ενώ το άλλο σενάριο δείχνει παράταση και κορύφωση του πέμπτου κύματος στο τέλος Ιανουαρίου.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης θεωρεί ότι θα έχουμε κορύφωση μέχρι το τέλος του μήνα λόγω της υπερμεταδοτικότητας της Όμικρον και στη συνέχεια σταδιακά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση, με σημαντική μείωση του αριθμού των κρουσμάτων (περίπου κάτω από τα 3.000) και αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας, ενώ επισημαίνει ότι «θα έχουμε χαμηλά κρούσματα γύρω στις 20 Φεβρουαρίου και θα μπορούμε να μιλάμε για μηδενικά γύρω στις 20 Απριλίου».
Την εκτίμηση ότι περίπου σε δύο εβδομάδες αναμένεται η αποκλιμάκωση της πανδημίας εξέφρασε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ενώ ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι «είμαστε στη φάση όπου βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης, είναι νωρίς όμως να το πούμε με ασφάλεια».
Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Θα έχουμε έναν ιό που δεν θα σκοτώνει, αλλά θα ζει μαζί μας
Το ερώτημα που τίθεται είναι: «Τι θα γίνει μετά; Θα ζούμε συνέχεια με τον φόβο της Όμικρον, της Δέλτα ή οποιασδήποτε άλλης μετάλλαξης;». Αισιόδοξος στο θέμα αυτό εμφανίζεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Κώστας Γουργουλιάνης, ο οποίος δήλωσε στο «ΠΑΡΟΝ» τα εξής:
«Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι σύντομα θα σβήσει η πανδημία. Ήδη έχουμε μπει σε μια πορεία ενδημικότητας του ιού.
Βέβαια αν θα είναι η Όμικρον που θα τελειώσει την πανδημία ή κάποια άλλη μετάλλαξη περισσότερο μεταδοτική και λιγότερο θανατηφόρα, που ίσως εμφανιστεί το επόμενο διάστημα, δεν το ξέρουμε ακόμη. Οι μεγάλες πανδημίες γίνονται περίπου κάθε 100 χρόνια και τελειώνουν κάπως έτσι. Δηλαδή, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ιός γίνεται περισσότερος μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό που θα επικρατήσει είναι ότι θα έχουμε έναν ιό που δεν θα σκοτώνει, αλλά θα ζει μεταξύ μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης: «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την παρουσία νέων μεταλλάξεων, θεωρώ όμως ότι κάποια στιγμή κάποια από τις μεταλλάξεις, με βάση την ιστορία των μεταλλάξεων και των πανδημιών, θα είναι πιο αδύνατη, με αποτέλεσμα εκεί να είναι ίσως και η ύφεση της πανδημίας και η ενδημικότητά της πλέον. Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένουμε να διαπιστωθεί αν τελικά η Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα και αν έχει ισχυρή μεταδοτικότητα, αλλά έχει πιο ήπια μόλυνση.
Παράλληλα, όμως, σύντομα θα δούμε και φαρμακευτικές παρεμβάσεις –είτε με μορφή μονοκλωνικών είτε με μορφή χαπιών–, που θα στοχεύουν στο πρώτο τριήμερο με πενθήμερο της νόσου και θα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο της σοβαρής νόσησης».
Γιατί δεν εμβολιάζονται οι αρνητές
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που διενεργήθηκε από τη Focus Bari το διάστημα 21 – 31 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.002 Ελλήνων 18-74 ετών:
• Η ηλικιακή ομάδα 25 – 34 ετών συγκεντρώνει τους περισσότερους αρνητές (15%) και τους περισσότερους διστακτικούς (13%), ενώ στους άνω των 55 ετών το ποσοστό των αρνητών είναι 8% και των διστακτικών 5%.
• Ο κυριότερος λόγος είναι η άρνησή τους να κάνουν κάτι που τους επιβάλλεται εκβιαστικά (το 65%), ενώ το 21% πιστεύει ότι «η πανδημία είναι κατασκευασμένη ή παραπλανητική».
• Οι γυναίκες που αρνούνται να εμβολιαστούν είναι λίγο περισσότερες (9%) από τους άνδρες (8%), ενώ είναι και πιο διστακτικές (10% έναντι 7% των ανδρών).
Προχωρούν οι εμβολιασμοί
Μέχρι σήμερα έχουμε ξεπεράσει τους 18.100.000 εμβολιασμούς, με περισσότερους από 7.540.000 να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 71,8% του γενικού πληθυσμού και 81,7% του γενικού πληθυσμού.
Επίσης, περισσότεροι από 7.150.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 68,1% επί του γενικού πληθυσμού και 77,7% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 69,7% επί του γενικού πληθυσμού και 80% επί του ενήλικου πληθυσμού.
Σε σχέση με την αναμνηστική δόση, οι δικαιούχοι είναι 5.800.000 (81% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών), ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 4.000.000 εμβολιασμοί (68,2% επί των δικαιούχων) και ακόμη 825.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (14,3%), συνολικά δηλαδή 82,5%. Από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης άνω των 60 έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 92,3% και κάτω από 60 το 75,2%. Με βάση και τη νέα εγκύκλιο, όλοι οι πολίτες 18 και άνω θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση στους επτά μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους για τα διδοσικά εμβόλια και στους τρεις μήνες από τη διενέργεια του εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Σε σχέση με τα παιδιατρικά εμβόλια, στις ηλικίες 5 – 11 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί περισσότερα από 37.000 παιδιά και έχουν προγραμματιστεί ραντεβού για άλλα 73.000 παιδιά.
Σε ό,τι αφορά το διοικητικό πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, αυτό ήδη εφαρμόζεται. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί περισσότερα από 180.000 ραντεβού πρώτης δόσης και ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 150.000.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ