Σπήλιος Λιβανός στο “Π”: Δίχτυ προστασίας στους αδύναμους συμπολίτες μας

Σπήλιος Λιβανός στο “Π”: Δίχτυ προστασίας στους αδύναμους συμπολίτες μας


Του
ΣΠΗΛΙΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ


Στην αυγή κάθε νέου έτους είναι κυρίαρχη η ελπίδα για μια νέα αρχή, με λιγότερα προβλήματα και περισσότερες επιτυχίες.

Ωστόσο το 2022 κληρονόμησε από το 2021 μια σειρά προβλήματα, που ως υπεύθυνη πολιτική ηγεσία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Μπροστά μας έχουμε μια πολύπλευρη κρίση. Μια δίδυμη κρίση, υγειονομική και ενεργειακή, που μοιραία επηρεάζει και την οικονομία.

Στην αντιμετώπιση αυτής της πολύπλευρης κρίσης η κυβέρνηση διαθέτει ένα μεγάλο όπλο, που δεν είναι άλλο από την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, βάσει πεπραγμένων, αποτελεσμάτων και συνέπειας προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. Όλες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν όχι απλά την κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό αλλά και την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί στον ρόλο της.

Είναι γεγονός ότι το φαινόμενο που παρατηρείται είναι μοναδικό στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Για πρώτη φορά, κόμμα που έχει περάσει το ήμισυ της κυβερνητικής του θητείας, παρά τις ιστορικά δύσκολες συνθήκες, εξακολουθεί να κυριαρχεί στα πολιτικά πράγματα της χώρας και να είναι πρώτη πολιτική δύναμη και μάλιστα με τόσο υψηλά ποσοστά αποδοχής. Ο δε πρόεδρός του και πρωθυπουργός να είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην πλειοψηφία της κοινωνίας, είτε είναι ψηφοφόροι είτε όχι της ΝΔ.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε από την αρχή της θητείας του να βρίσκεται πάντοτε δίπλα στον πολίτη και στα προβλήματά του και να τηρεί –μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας– τις προεκλογικές του δεσμεύσεις:

– Μειώνοντας τους φόρους,
– προσελκύοντας επενδύσεις,
– στηρίζοντας και αναδεικνύοντας τον πρωτογενή τομέα,
– περνώντας τη χώρα στην ψηφιακή εποχή,
– ενισχύοντας την εσωτερική ασφάλεια,
– ενισχύοντας την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Απέναντι σε αυτήν την εικόνα της χώρας υπάρχει μια αντιπολίτευση που ασκεί στείρα κριτική. Μια αντιπολίτευση που δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι στο κλείσιμο του πρώτου τετάρτου του 21ου αιώνα δεν μπορεί να πολιτεύεται με παρωχημένη, στείρα άρνηση και αδιέξοδη κριτική. Ο λαός, πλέον, δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του. Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την αξιωματική αντιπολίτευση δίνει δυνατότητες σε άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ, να ανακτήσουν δυνάμεις.

Μέσα στο 18μηνο που μένει μέχρι τη λήξη της τετραετίας, η κυβέρνηση, με την πολιτική της, από την οποία απορρέουν και οι αισιόδοξες προβλέψεις διεθνών οικονομικών οίκων, αγωνίζεται για να οδηγήσει τη χώρα στην ανάκαμψη και να ανοίξει δρόμους ευημερίας για όλους τους έλληνες πολίτες.

Η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε δύο άξονες:

• Τη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.
• Την ολοκλήρωση των οραματικών, μεταρρυθμιστικών έργων για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Η πρώτη διετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατέρριψε τον μύθο που συστηματικά καλλιεργούσε επί χρόνια η Αριστερά, σύμφωνα με τον οποίο οι μεταρρυθμίσεις λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας. Από την πρώτη μέρα της εκλογής της μέχρι σήμερα απλώνει δίχτυ προστασίας στους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας, (συνολικού ύψους 43 δισ. ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας), στηρίζει τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από τις συνέπειες της δίδυμης κρίσης και ταυτόχρονα, με σταθερά και συστηματικά βήματα, ενισχύει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας στο παγκόσμιο στερέωμα, ενώ αναδεικνύει την Ελλάδα σε αξιόπιστο πόλο προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων.

Πρόκειται για μια πολιτική που η ΝΔ υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια από την ιδρυτική της διακήρυξη, καθώς η κοινωνική πρόνοια και η ισορροπία κρατικής παρέμβασης με ενίσχυση της ελεύθερης οικονομίας αποτελούσαν από το 1974 κι εντεύθεν κυρίαρχα στοιχεία της πολιτικής της.

Αυτά τα στοιχεία, που αποτελούν την παρακαταθήκη της πολιτικής φιλοσοφίας της παράταξής μας, τα ενσαρκώνει σήμερα με τον καλύτερο τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλο το φάσμα της πολιτικής του.

Και βεβαίως στον πρωτογενή τομέα, με τη διαρκή στήριξη των ελληνίδων και των ελλήνων παραγωγών από τις συνέπειες των πολυεπίπεδων κρίσεων (υγειονομική, ενεργειακή, κλιματική) και την ταυτόχρονη αναπτυξιακή ώθηση, με αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΠΑΑ, ΕΠΑΛΘ, Ταμείο Ανάκαμψης, Ταμείο Εγγυοδοσίας, Ταμείο Μικροπιστώσεων κ.ά.), τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, την εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής, την ενίσχυση των συνεταιριστικών σχημάτων, τη διεύρυνση της δυνατότητας εκπαίδευσης και εξειδίκευσης γνώσεων, την εξωστρεφή εξωτερική αγροτική πολιτική, προς όφελος των παραγωγών και των καταπληκτικών προϊόντων της ελληνικής διατροφής.

Έτσι, η παράταξή μας κυβερνά με συνέπεια στις ιδεολογικές της αρχές και στις προγραμματικές εξαγγελίες της. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τον άμεσο αντίκτυπο των σύγχρονων διεθνών κρίσεων στη χώρα μας, στηρίζοντας οικονομικά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και οπλίζοντάς τους αναπτυξιακά και μεταρρυθμιστικά για την επόμενη μέρα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ