Γιώργος Καββαθάς στο “Π”: Κίνηση εορτών στην εστίαση και στο εμπόριο

Γιώργος Καββαθάς στο “Π”: Κίνηση εορτών στην εστίαση και στο εμπόριο

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΒΒΑΘΑ
Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ


H εστίαση και το εμπόριο διανύουν μία από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων ετών και εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας που συνεχίζει να διαταράσσει και να πλήττει σφοδρά την καταναλωτική κίνηση.

Παρότι οι προσδοκίες παρέμεναν ιδιαίτερα υψηλές για την εορταστική περίοδο από τον κόσμο του εμπορίου και της εστίασης, ο συνδυασμός της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον και οι συνεπακόλουθες ανακοινώσεις των περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση εμπόδισαν και δυσχέραναν μια προσδοκώμενα ενισχυμένη τόνωση της κατανάλωσης.

Ειδικότερα στο εμπόριο, ο περιορισμός στην καταναλωτική δραστηριότητα και η μείωση των φετινών εορταστικών δαπανών συνεχίστηκαν, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων. Οι πωλήσεις μειώθηκαν αισθητά και φέτος για τις περισσότερες επιχειρήσεις, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, γεγονός που συνδυάστηκε με τις δομικές μεταβολές στις καταναλωτικές συνήθειες (π.χ. ηλεκτρονικό εμπόριο) σε σχέση με την προ πανδημίας περίοδο. Η τάση περιορισμένης καταναλωτικής κίνησης είχε ήδη μάλιστα διαφανεί από τις εκπτωτικές ημέρες της Black Friday (26 Νοεμβρίου), όπου εκτιμάται ότι καταγράφηκε μια μείωση στις πωλήσεις περίπου 20% σε σχέση με το 2019.

Αντιστοίχως, στην εστίαση, ο εορταστικός σωρευτικός κύκλος εργασιών καταγράφεται ιδιαίτερα μειωμένος, σε συνέχεια των περιορισμών και των ακυρώσεων. Κατά το σύνολο του προηγούμενου έτους (2020) και το πρώτο εξάμηνο του 2021 η απώλεια του σωρευτικού κύκλου εργασιών για την εστίαση καταγράφεται σε ποσοστό άνω του 50%. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις της εστίασης ανέμεναν την εορταστική περίοδο προκειμένου να αναπληρώσουν μέρος των απωλειών τους, αλλά τελικά οι προσδοκίες διαψεύστηκαν. Η εικόνα που έχουμε σήμερα είναι ότι η κατανάλωση κατά την εορταστική περίοδο ήταν μειωμένη τουλάχιστον κατά 40%, με βάση τις σχετικές εκτιμήσεις για όσες επιχειρήσεις λειτούργησαν, ενώ πάρα πολλές ανέστειλαν τη λειτουργία τους επιβαρυνόμενες τα κόστη (πρώτων υλών, events κ.λπ).

Οι συγκεκριμένες τάσεις προστίθενται στην παρατεταμένη πλέον συμπίεση του κλάδου της εστίασης, με το 70% των επιχειρήσεων να είναι ζημιογόνες για το έτος 2020 και περίπου το 30% να καταγράφει μηδενική ρευστότητα, ενώ αυτό συνδυάζεται με τις αρνητικές εξελίξεις της αύξησης του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων των πρώτων υλών. Υπό αυτές τις συνθήκες, επιδεινώνεται έτι περισσότερο η κατάσταση στον κλάδο της εστίασης και των συναφών επαγγελμάτων, σηματοδοτώντας μια δραματική και δυσμενή μετάβαση από την ασφυκτική κρίση στην ολοκληρωτική οικονομική καθίζηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιτάσσεται η άμεση δρομολόγηση και εφαρμογή μέτρων διάσωσης των τομέων εμπορίου και εστίασης μέσα από στοχευμένα μέτρα στήριξης, όπως η διεύρυνση της λίστας των ΚΑΔ για αναστολή συμβάσεων εργασίας, η αναβολή καταβολής πληρωμών για δημοτικά τέλη και άλλους φόρους, η αναβολή καταβολής των επιστρεπτέων προκαταβολών, η μείωση του ΦΠΑ.

Η επιστροφή των κλάδων εμπορίου και εστίασης στην προ πανδημίας κανονικότητα αποτελεί πλέον, δυστυχώς, ένα μακρινό σενάριο. Ωστόσο, η περαιτέρω στήριξη των κλάδων σε αυτήν την κρίσιμη φάση μπορεί να περισώσει τις εναπομείνασες παραγωγικές δυνάμεις, μέχρις ότου βγούμε στο ξέφωτο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ