Φάνης Σπανός στο “Π”: Οικονομική ανάσα και οικολογική νίκη ο στόχος μας για το 2022

Φάνης Σπανός στο “Π”: Οικονομική ανάσα και οικολογική νίκη ο στόχος μας για το 2022

Του
ΦΑΝΗ ΣΠΑΝΟΥ
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπέστη το 2021 μια οικονομική και οικολογική καταστροφή δίχως προηγούμενο! Αντέξαμε, πεισμώσαμε και –από την επόμενη κιόλας ημέρα– παλέψαμε, με αποτέλεσμα να μπει γρήγορα στο στάδιο της υλοποίησης το Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.

Αυτή η λαβωμένη, αλλά πάντα μοναδική περιοχή της Στερεάς Ελλάδας καθόρισε, όμως, και έναν ακόμη πρωταρχικό μας στόχο για το 2022. Πέρα από τα αναπτυξιακά έργα που εκτελούνται ή δρομολογούνται, στοχεύουμε πλέον να αφήσουμε το πιο ισχυρό φιλοπεριβαλλοντικό αποτύπωμα!

Η ΟΧΕ Ασωπού είναι μια εμβληματική παρέμβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση. Ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα που φιλοδοξεί –βάσιμα– να μετατρέψει μια ανοιχτή πληγή σε πρότυπο οργάνωσης και ανάπτυξης μιας βιομηχανικής περιοχής, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον.

Με την έλευση του νέου έτους προσθέσαμε στη φαρέτρα μας την ηλεκτροκίνηση. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποφασίσαμε να καινοτομήσουμε και να εκπονήσουμε το πρώτο Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων –σε επίπεδο περιφέρειας– γιατί πιστεύουμε στην ενίσχυση των εναλλακτικών μέσων κυκλοφορίας και κυρίαρχα στην ηλεκτροκίνηση!

Είμαστε η δεύτερη σε έκταση ελληνική περιφέρεια και με προνομιακή γεωγραφική θέση στο κέντρο της χώρας και φιλοδοξούμε να γίνουμε κόμβος τουριστικής μετακίνησης αλλά και πόλος έλξης οδηγών ηλεκτροκίνητων οχημάτων, ενισχύοντας έτσι την οικονομία, την απασχόληση και την πράσινη ανάπτυξη.

Για να αφήσουμε το πιο ισχυρό αποτύπωμα, όμως, βασιζόμαστε κυρίως στο φυσικό αέριο. Ξεκινήσαμε από την προηγούμενη θητεία μας. Τότε που o Κώστας Μπακογιάννης έφερε στο ίδιο τραπέζι τη ΔΕΔΑ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και ολοκλήρωσε μια σημαντική συμφωνία. Ένα έργο 47,35 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 21,2 εκατομμύρια θα προέρχονταν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το 2021 ολοκληρώθηκαν οι δημοπρατήσεις και όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Έτσι, ξεκίνησαν ήδη τα έργα κατασκευής του δικτύου στην έδρα της Περιφέρειάς μας, στη Λαμία. Το επόμενο διάστημα μπαίνουν σε φάση υλοποίησης και τα αντίστοιχα έργα στη Χαλκίδα και στη Θήβα, στη Λιβαδειά, στην Άμφισσα και στο Καρπενήσι. Το 2022 το φυσικό αέριο θα φτάσει σε αμέτρητα νοικοκυριά.

Δουλέψαμε πολύ και ξεπεράσαμε πολλές δύσκολες στιγμές και εμπόδια, ειδικά στην αρχή. Και έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας, μέχρι εκείνη την ημέρα, που κάθε σπίτι και κάθε επαγγελματίας θα μπορεί να πάρει μια μεγάλη ανάσα στον οικογενειακό και επαγγελματικό του προϋπολογισμό. Εκείνη την ημέρα θα καταγράψουμε και μια περήφανη οικολογική νίκη!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ