Ο Οικονόμου απαντά στην Άγκυρα: Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται και δεν διαγράφεται

Ο Οικονόμου απαντά στην Άγκυρα: Η Ιστορία δεν παραχαράσσεται και δεν διαγράφεται

Απάντηση στην Τουρκία για την επίθεση που εξαπέλυσε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου καθώς το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «αβάσιμες» δηλώσεις της σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων.

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου απάντησε στην επίθεση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τοvίζοντας πως τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, οι εκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές, όπως οι γενοκτονίες, είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από άλλες χώρες. «Η ιστορία δεν παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο, δε διαγράφεται», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε χαρακτηρίσει «αβάσιμα» τα όσα είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε εκδήλωση επίσημης παρουσίασης του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Εκεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή. «Η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα», πρόσθεσε. Σημείωνε επίσης ότι «θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι λόγω αυτών των εγκλημάτων, τα οποία καταγράφηκαν και στην έκθεση της Επιτροπής Έρευνας των Συμμαχικών Δυνάμεων, σύμφωνα με το άρθρο 59 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να δώσει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προέκυψαν από τις παραβιάσεις των νόμων του πολέμου».

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε:

Για τη πανδημία

Τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη όσο και στη χώρα μας, μας επιβάλλουν να βρισκόμαστε στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση και για αυτό καμιά χαλάρωση δεν μπορεί να γίνει προς ώρας. Για αυτό και ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- αποφασίστηκε χθες να παραταθούν για μια εβδομάδα -μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου- τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή τις τελευταίες ημέρες του 2021 και έληγαν την 16η Ιανουαρίου.

Η Κυβέρνηση μας παρακολουθεί πολύ στενά τα διεθνή και τα εγχώρια δεδομένα και πράττει όσα απαιτούνται με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια, αλλά και την διασφάλιση του κοινωνικοοικονομικού βίου.

Για τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών

Υπενθυμίζεται ότι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών υποχρεούνται να κάνουν τον εμβολιασμό τους μέχρι και την 16η Ιανουαρίου 2022, αλλά και να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους στον προβλεπόμενο χρόνο. Η απόφαση αυτή -όπως είναι γνωστό- λήφθηκε για πολλούς συγκεκριμένους λόγους. Διότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι πάνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Είναι επομένως μια απόφαση που αφορά πρωτίστως την προστασία της δικής τους ζωής. Την προστασία της δικής τους υγείας. Δεν υπάρχει, όμως υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για εκείνους που την αγνοούν. Δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα. Γι’ αυτό από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις και θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για όσο θα παραμένουν ανεμβολίαστοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

Η Κυβέρνηση έδωσε πολλαπλές ευκαιρίες στους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και εξάντλησε όλα τα περιθώρια ανοχής, διευκόλυνσης, πειθούς. Ακόμα και τώρα ελπίζουμε ότι όσοι δεν το έπραξαν θα το αποφασίσουν και για την προστασία της δική στους υγείας, αλλά και γιατί είναι μια επιλογή ζωής και κοινωνικής ευθύνης.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων

Η Κυβέρνηση έχει θέσει -από τη πρώτη στιγμή- ως βασική της προτεραιότητα την πλήρη και ασφαλή λειτουργία της εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί θεμέλιο για την προκοπή της νέας γενιάς.

Παρά τις αντιδράσεις και την ακατάσχετη κινδυνολογία της Αντιπολίτευσης, η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι μέχρι σήμερα μόλις 2 στα 80.000 τμήματα είχαν κλείσει εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε νοσήσει πάνω από το 50+1 των μαθητών. Με όπλο μας την εμπειρία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι και, όπως αποδείχθηκε, ικανοί να τα καταφέρουμε.

Εφαρμόζεται για το σκοπό αυτό ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο, για την επιτυχία του οποίου υπήρξε εκτεταμένη προετοιμασία, αλλά και συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα στις δύο πρώτες μέρες διενεργήθηκαν αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι σε 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέσα από τους οποίους, εντοπίστηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα, γεγονός που οδήγησε στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για τη διαχείριση ενδεχόμενων αρρυθμιών εξαιτίας της νόσησης κάποιων εκπαιδευτικών από κορονοϊό και της προσωρινής μη προσέλευσής τους στα μαθήματα. Το σχέδιο αυτό ξεδιπλώνεται σε διάφορους πυλώνες:

Πρώτ’ απ’ όλα στην αναδιάταξη του δυναμικού μέσα στις σχολικές μονάδες, με βάση το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι ίδιες οι Διευθύνσεις.

Δεύτερον με προσλήψεις 4.784 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 με συμβάσεις ως τη λήξη της φετινής σχολικής περιόδου. Να σας πω ότι ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας για την πρόσληψη 1.208 αναπληρωτών και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, υπέγραψε χθες απόφαση για την πρόσληψη επιπλέον 566 προσωρινών αναπληρωτών τρίμηνης διάρκειας και ακολουθούν οι υπόλοιπες προσλήψεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες όλοι οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί θα έχουν αξιοποιηθεί προκειμένου να καλύπτονται τα κενά που δημιουργούνται.

Τρίτη δράση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων απουσιών καθηγητών είναι η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης, μέσω της πλατφόρμας CISCO Webex, καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς ισχύει μέχρι τον Ιούλιο 2023.

Είναι χρέος όλου του πολιτικού κόσμου να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Είναι χρέος της ευρύτερης κοινωνίας να στηρίξει την δια ζώσης εκπαίδευση και θα συνεχίζουμε καθημερινά να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να συνεχιστεί με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία στα σχολεία.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Βασικός οικονομικός και -προπάντων- κοινωνικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η τόνωση της απασχόλησης και κατ’ επέκταση της κοινωνικής συνοχής. Η ανάπτυξη είναι μέσο για την προαγωγή της ευημερίας των ανθρώπων και όχι αυτοσκοπός. Για αυτό η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων όπως το «Πρώτο Ένσημο», το πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας που επεκτείνεται με επιπλέον 50.000, καθώς και η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς.

Παράλληλα, μπαίνουν σε εφαρμογή 11 νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ και συνεχίζονται επτά δράσεις μέσω των οποίων θα προσφερθούν κατά τη νέα χρονιά 86.000 νέες θέσεις εργασίας. Για το σκοπό αυτό θα αντληθούν σχεδόν 590 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Οι πολιτικές αυτές αποτελούν -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια σύσκεψης στον ΟΑΕΔ- την καλύτερη απόδειξη του προοδευτικού προσήμου της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την εργασία και την καταπολέμηση κοινωνικών ανισοτήτων. Οι ευκαιρίες που δίνουμε στους πιο αδύναμους που αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Παρά το δυσχερές διεθνές περιβάλλον, η στήριξη που παρέχεται είναι συνεχής και ουσιαστική και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε.

Για την ασφάλεια και την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών στα Πανεπιστήμια

Κλείνοντας, να υπογραμμίσω ότι η βούληση της Κυβέρνησης μας για την ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους και την προστασία των ακαδημαϊκών ελευθεριών στα Πανεπιστήμια είναι αδιαπραγμάτευτη. Αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς να υπολογίζουμε το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος στην κατεύθυνση αυτή. Χρειάζεται η συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών με την Πολιτεία και προσδοκούμε ότι τα θετικά παραδείγματα που παρακολουθήσαμε το τελευταίο διάστημα εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών θα συνεχιστούν.

Τα Πανεπιστήμιά μας πρέπει και θα κάνουν το άλμα προόδου που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία, που επιβάλλει ο τρόπος, το ύφος και το επίπεδο της εκπαίδευσης που πρέπει να δίνουμε στη νέα γενιά. Πρέπει να απαλλαγούν από τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης και τις ιδεοληψίες συγκεκριμένων μειοψηφιών. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας έχουν αλλάξει παράδειγμα εδώ και καιρό. Η χώρα συνολικά αλλάζει και την πορεία αυτή και στην ανώτατη εκπαίδευση δεν μπορεί να την παρεμποδίζει κανείς.

Στο πλαίσιο αυτό, από τη Δευτέρα ξεκινά στην Κομοτηνή η τετράμηνη εκπαίδευση 400 ατόμων που έχουν προσληφθεί για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η πρόσληψή τους έγινε μέσω του ΑΣΕΠ και η εκπαίδευσή τους είναι μια πολύ κρίσιμη διαδικασία, αφού εκτός από τις κατάλληλες επιχειρησιακές δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσουν απαιτείται και πλήρη ενσυναίσθηση του χώρου μέσα στον οποίο θα λειτουργήσουν.

Μετά την ολοκλήρωση της πολύ ειδικής εκπαίδευσης, θα ενταχθούν στα Πανεπιστήμια. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια. Και η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωσή του. Χωρίς εκπτώσεις, καθυστερήσεις και παραχωρήσεις.

Παράλληλα όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι τα όσα θλιβερά παρακολουθούμε κατά καιρούς από διάφορους τραμπούκους σε συγκεκριμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και για τα οποία επαναλαμβάνω δεν θα υπάρχει η παραμικρή ανοχή, δεν αποτελούν τον κανόνα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν συνολικά την λειτουργία των Ιδρυμάτων και της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην χώρα μας. Άλλωστε ο καθένας παρατηρεί ότι είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με αυτά που συνέβαιναν στο παρελθόν. Είναι πολύ λιγότερα διότι έχουμε φροντίσει να διαμορφώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο που επιτρέπει στα όργανα της συντεταγμένης Πολιτείας να επιτελούν το ρόλο τους και να επιβάλουν τους νόμους και την τάξη διασφαλίζοντας την ακαδημαϊκή ελευθερία και την κανονικότητα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.


Σχολιάστε εδώ