Ισμήνη Σακελλαροπούλου: Τους εκτέλεσαν όλους, εκτός από 13 που ζήσανε λόγω τύχης… στα Καλάβρυτα

Ισμήνη Σακελλαροπούλου: Τους εκτέλεσαν όλους, εκτός από 13 που ζήσανε λόγω τύχης… στα Καλάβρυτα

•Τους εκτέλεσαν όλους, εκτός από 13 που ζήσανε λόγω τύχης… στα Καλάβρυτα

«Η επιχείρηση Καλάβρυτα, έτσι ονόμασαν την επιχείρηση οι Ναζί τότε, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν μια προσχεδιασμένη μαζική εγκληματική ενέργεια με αφορμή κάποια στρατιωτικά αντίποινα που γίνανε στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Ήλθαν, και με πολύ σκληρό τρόπο χωρίσανε τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά κάτω των 13 ετών. Τους μεγάλους ανθρώπους τούς βάλανε στο σχολείο, εκεί όπου τώρα είναι το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, και στην άλλη αίθουσα βάλανε τους πατεράδες – άνδρες και αγόρια τούς οδήγησαν στον λόφο του Καπή και τους εκτέλεσαν όλους εκτός από 13 που ζήσανε λόγω τύχης.

Τα Καλάβρυτα είναι ο τόπος όπου μεγάλωσα, ένας τόπος όπου πήγαινα στο σχολείο το οποίο σήμερα έγινε μουσείο. Οι δύο παππούδες μου ήταν αντάρτες, ο ένας ήταν και διαφωτιστής του ΕΑΜ – έχει γράψει και βιβλίο για την Κατοχή στα Καλάβρυτα και πώς τη βιώνανε. Έχω βάλει στην ταινία στοιχεία για το πώς ερχόντουσαν στην Αθήνα για να οργανώσουν τον αγώνα, το βλέπανε πολύ πατριωτικά. Ο άλλος ο παππούς μου είχε αδελφό που εκτελέστηκε».

Υπογραφή: Ισμήνη Σακελλαροπούλου, σκηνοθέτις και θεατρολόγος

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: facebook.com/ismini.sakel


Σχολιάστε εδώ