Γ. Κουμουτσάκος: Η αιώνια μοναδικότητα του Αγίου Όρους επιβάλει το τρίπτυχο Σεβασμός – Προστασία – Ενίσχυση

Γ. Κουμουτσάκος: Η αιώνια μοναδικότητα του Αγίου Όρους επιβάλει το τρίπτυχο Σεβασμός – Προστασία – Ενίσχυση

Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος συμμετείχε ως ομιλητής στο 3o Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, στη θεματική ενότητα «Παγκόσμια Ακτινοβολία του Αγίου Όρους». Στον κύκλο συζήτησης με τον κ. Κουμουτσάκο συμμετείχαν επίσης ο Διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και ο Πρέσβυς των ΗΠΑ Geoffry R. Pyatt.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι η πνευματική και πολιτιστική φυσιογνωμία και παρακαταθήκη του Αγίου Όρους είναι και η πηγή της ακτινοβολίας του, όχι μόνον στον κόσμο της Ορθοδοξίας αλλά και πολύ πέραν αυτού.

«Το Άγιο Όρος πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο από εξωτερικές επιρροές και σκέψεις, ακολουθώντας τη Βυζαντινή και Ορθόδοξη παράδοση και πορεία του ως αυτοδιοίκητο αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας. Το Άγιο Όρος δεν επηρεάζεται από κοσμικά ρεύματα και ιδεολογίες ξένες, χωρίς σχέση ή δεσμό με το χριστιανικό μοναχισμό. Το άβατο είναι και πρέπει να μείνει ανεπηρέαστο από εξωτερικές παρεμβάσεις. Το αντίθετο θα αποτελούσε ευθεία παραβίαση της θρησκευτικής και ατομικής ελευθερίας των μοναχών και επέμβαση σε εσωτερικά και εκκλησιαστικά ζητήματα».

Η διεθνής ακτινοβολία του Αγίου Όρους πηγάζει από την αιώνια μοναδικότητά του. Ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο το Άγιο Όρος πρέπει – είναι καθήκον μας – να προστατευτεί και να μείνει έξω από γεωπολιτικές στρατηγικές και διελκυστίνδες που μόνον να το βλάψουν έχουν.

Η μόνη πολιτική που αρμόζει για το Άγιο Όρος ορίζεται από το τρίπτυχο: Σεβασμός, Προστασία, Ενίσχυση.   

Το 3o Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας διεξάγεται 11 έως 13η Ιανουαρίου 2022, διαδικτυακά και διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Το συνέδριο στηρίζουν το περιοδικό Foreign Affairs: The Hellenic Edition και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ» των Αθανάσιου και Μαρίνας Μαρτίνου.


Σχολιάστε εδώ