Έβαλαν πάγο…

Έβαλαν πάγο…

Η έξαρση της πανδημίας με την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έχει βάλει στον πάγο πολλές από τις δραστηριότητες των κομμάτων. Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Ν. Ανδρουλάκης είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει περιοδείες ανά την επικράτεια προκειμένου να κρατήσει τον κόσμο σε εγρήγορση.

Το πρόγραμμα άλλαξε και οι περιοδείες θα γίνουν αμέσως μόλις εκτονωθεί το κύμα της πανδημίας. Αυτό πάντως που δεν αναβάλλεται είναι η τοποθέτηση νέων προσώπων σε θέσεις-κλειδί του Κινήματος, όπως, π.χ., ο εκπρόσωπος Τύπου, οι διευθυντές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ.ά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών…


Μέχρι 10% φθηνότερο είναι το τέλος στην κινητή και καρτοκινητή τηλεφωνία από την 1η Ιανουαρίου, που τέθηκε σε ισχύ το νέο, ενιαίο και σταθερό τέλος ύψους 10%. Μέχρι τώρα τα τέλη κινητής τηλεφωνίας κυμαίνονταν από 12% μέχρι 20%!

••• Αύξηση 82% στην έκδοση νέων κύριων συντάξεων κατέγραψε ο e-ΕΦΚΑ το 2021. Ο συνολικός αριθμός των συντάξεων που δόθηκαν πέρυσι ήταν περίπου 225.000. Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι απονομές ήταν 201.375. Το 2020 είχαν εκδοθεί 161.771 συντάξεις έναντι 123.324 το 2019.

••• Με… γεια μας! Ξεκινάει από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου η εκπαίδευση των 400 που προσελήφθησαν για τη στελέχωση των Ομάδων Προστασίας (περιφρούρησης θα λέγαμε) των Πανεπιστημίων, της λεγόμενης «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας»! Ήδη ξεκινάει στις Αστυνομικές Σχολές της Κομοτηνής η εκπαίδευση, η οποία θα είναι τετράμηνη και θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάιο. Για το πόσος θα είναι ο μισθός λέξη δεν έχει ακουστεί μέχρι στιγμής.

••• Η τράπεζα Credit Suisse έδωσε στους χαμηλόμισθους τραπεζικούς της επίδομα 20.000 δολαρίων! Η δε Houlihan Lokey, εταιρεία της Wall Street, πρόσφε­ρε σε πολλούς από τους υπαλλήλους της διακοπές με όλα τα έξοδα πληρωμένα!

••• Την πρώτη θέση δίνουν στην ελληνική οικονομία τα στοιχεία της Eurostat ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2021 με 13,4%. Δεύτερη είναι η Ρουμανία με 8%, τρίτη η Ουγγαρία με 6,1%, στους δε ισχυρούς της Ευρωζώνης η Γερμανία κατέγραψε ανάπτυξη 2,5%, η Ιταλία 3,8%, η Γαλλία 3,3% και η Ισπανία 2,7%.

••• Και κάτι ακόμη που προκαλεί την αγορά: Οι πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες νέας τεχνολογίας έχουν σημαντική αύξηση! Το 2021 το 13,6% των νέων αυτοκινήτων ήταν αμιγώς ηλεκτροκίνητα, 85% περισσότερα απ’ ό,τι το 2020. Αντίθετα, μεγάλη είναι η πτώση της ζήτησης πετρελαιοκίνητων, τα οποία στο τέλος του 2021 αποτελούσαν το 37,7% έναντι 46,7% το 2020.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας Citigroup, η Ελλάδα θα εκδώσει νέο 10ετές ομόλογο άμεσα, μέσα στον Ιανουάριο, με στόχο την άντληση 3,5 δισ. ευρώ.


Πάει για άλλες πολιτείες

Απομακρύνεται, προϊό­ντος του χρόνου, το ενδεχόμενο επιστροφής του α­νεξάρτητου βουλευτή Κ. Μπογδάνου στη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε, με τη συμπεριφορά του και τις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης, δείχνει ότι και ο ίδιος δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Την ίδια στιγμή ο κύκλος των φημών όσον αφορά το πολιτικό του μέλλον ολοένα και διευρύνεται. Σε αυτές που ανέφεραν ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τους Φ. Κρανιδιώτη – Θ. Τζήμερο όσο και με τον Κυρ. Βελόπουλο προστέθηκαν κι ε­κείνες που κάνουν λόγο για την ίδρυση νέου κόμματος.

Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική συγκυρία και την… υψηλή (πολιτική) αυτοπεποίθησή του, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται απαγορευμένο.


Πόσα χρωστούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ

Η Νέα Δημοκρατία, με βάση τους ισολογισμούς της, χρωστούσε 309 εκατ. ευρώ το 2019.

Σήμερα τα δάνεια του κόμματος ανέρχονται σε 343 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 118 εκατ. ευρώ από τότε που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά 34,5 εκατ. ευρώ μέσα στον τελευταίο μόνο χρόνο. Το ΠΑΣΟΚ χρωστούσε 254 εκατ. ευρώ το 2018. Ο ισολογισμός του ΚΙΝΑΛ το 2020 αποτυπώνει την πραγματικότητα.

Οι υποχρεώσεις του ανέρχονται σε 318 εκατ. ευρώ, χωρίς τα υπόλοιπα χρέη και των δύο κομματικών σχηματισμών. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταβάλει γύρω στα 3,2 εκατ. ευρώ για τις δανειακές υποχρεώσεις του, που το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το γερμανικό SPD χρωστούσε 48,2 εκατ. ευρώ και τα ισπανικά κόμματα PSOE και PP 40,2 εκατ. και 22,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε χρέος 3,9 εκατ. ευρώ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ