Θ. Πλεύρης: Κορύφωση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες- Από αύριο οι επιτάξεις γιατρών στη Β. Ελλάδα

Θ. Πλεύρης: Κορύφωση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες- Από αύριο οι επιτάξεις γιατρών στη Β. Ελλάδα

·  Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την επιβολή διοικητικού προστίμου στους 60+ που δεν έχουν εμβολιαστεί

Περιμένουμε κορύφωση τις επόμενες εβδομάδες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, προέβλεψε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Περιμένουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και μεγάλο ποσοστό θετικότητας. Αυτό πια το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Είναι τελείως διαφορετικά τα νούμερα που προκύπτουν με 1.500.000 τεστ και τελείως διαφορετικά τα νούμερα με 100.000 τεστ. Επομένως, θεωρώ ότι αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων», ανέφερε ο κ. Πλέυρης. Πρόσθεσε ότι την «Όμικρον» «την αντιμετωπίζουμε διαφορετικά», διευκρινίζοντας πως ενώ με τη «Δέλτα» είχε πολύ μεγάλη αξία ο αριθμός των κρουσμάτων γιατί έδιναν νοσηλείες, με την «Όμικρον» μας ενδιαφέρουν φυσικά τα κρούσματα, στον βαθμό, όμως, που αυτά οδηγούν και σε νοσηλείες. «Αυτήν τη στιγμή η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στις απλές κλίνες», σημείωσε.

·   9.700 τα σημερινά θετικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υπάρχουν εναλλακτικές για όποιες δυσλειτουργίες παρατηρηθούν.

Στον επανέλεγχο που έγινε για τα σχολεία, τα σημερινά θετικά self test ήταν 9.700, περίπου 1.000 εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι μαθητές. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν άνοιγαν τα σχολεία, ο κόσμος αυτός θα κυκλοφορούσε στην κοινότητα, χωρίς να γνωρίζει ότι νοσεί. Όπως έχει πει πολλές φορές και η Υπουργός Παιδείας, η κυρία Κεραμέως, αυτά τα παιδιά θα κινούνταν στην κοινότητα, θα έβγαιναν, θα συναντούσαν κόσμο, ενώ πλέον, χάρη στα σχολεία γίνεται ο μεγαλύτερος δυνατός έλεγχος του πληθυσμού. Την Κυριακή έγιναν 1.600.000 τεστ. Επίσης, όλοι οι συμμαθητές αυτών των παιδιών, που βγήκαν θετικά, θα ελέγχονται καθημερινά.

Αυτά τα θετικά self test– και τα χθεσινά 15.000- θα προσμετρηθούν, μόλις επιβεβαιωθούν. Οπότε αν επιβεβαιωθούν σήμερα θα προσμετρηθούν σήμερα. Πιθανολογώ ότι μέσα στις επόμενες δυο-τρεις μέρες θα έχουν προστεθεί όλα αυτά γιατί θα έχει γίνει ο εργαστηριακός έλεγχος.

Δυσλειτουργίες θα υπάρχουν στο σύνολο του οικονομικού και κοινωνικού ιστού, ακριβώς λόγω του ότι η μεταδοτικότητα της «Όμικρον» είναι μεγάλη, άρα τα σχολεία δεν θα αποτελέσουν εξαίρεση. Και σε εργασιακούς χώρους θα έχουμε πρόβλημα και στα νοσοκομεία με γιατρούς και νοσηλευτές που νοσούν έχουμε πρόβλημα.

Αντιστοίχως και στα σχολεία είναι λογικό όταν έχεις τόσο μεγάλη μεταδοτικότητα, να υπάρξουν δυσλειτουργίες. Αυτές θα αντιμετωπιστούν, όσον αφορά στους καθηγητές, με την παρουσία άλλου καθηγητή, τηλεκπαίδευση, και αν φτάσουμε στο σημείο να αφορούν και στους μαθητές με τηλεκπαίδευση στο τμήμα που θα κλείνει. Επομένως υπάρχουν εναλλακτικές.

 ·   Μειωμένος ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών με «Όμικρον»

Στο Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, βλέπουμε ότι ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών με την παραλλαγή «Όμικρον» έχει μέσο όρο τις 5 ημέρες. Είναι πολύ μικρότερος ο χρόνος νοσηλείας σε σύγκριση με τη «Δέλτα» και πλέον η επιβάρυνση που έχουμε στις απλές κλίνες των νοσοκομείων έχει να κάνει με τη μεγάλη μεταδοτικότητα και λιγότερο με τη νοσηρότητα, σε σύγκριση με τη «Δέλτα».

Ενώ στην κοινότητα η αναλογία είναι 80% «Όμικρον» και 20% «Δέλτα», οι νοσηλείες είναι μοιρασμένες: 50% «Όμικρον» και 50% «Δέλτα». Αυτό δείχνει ότι η «Δέλτα» υπάρχει ακόμα και παράγει και αρκετές νοσηλείες, ακριβώς επειδή προκαλεί σοβαρότερη νόσηση.

·  Περιμένουμε κορύφωση τις επόμενες εβδομάδες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Περιμένουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και μεγάλο ποσοστό θετικότητας. Αυτό πια το αντιλαμβανόμαστε όλοι. Είναι τελείως διαφορετικά τα νούμερα που προκύπτουν με 1.500.000 τεστ και τελείως διαφορετικά τα νούμερα με 100.000 τεστ. Επομένως, θεωρώ ότι αυτή και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

 Η εκτίμηση- όπως είπε και ο κ. Τζανάκης που φιλοξενήσατε πριν- είναι ότι μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες θα φτάσουμε στην κορύφωση.

Ωστόσο την «Όμικρον» την αντιμετωπίζουμε διαφορετικά. Ενώ με τη «Δέλτα» είχε πολύ μεγάλη αξία ο αριθμός των κρουσμάτων γιατί έδιναν νοσηλείες, με την «Όμικρον» μας ενδιαφέρουν φυσικά τα κρούσματα, στο βαθμό, όμως, που αυτά οδηγούν και σε νοσηλείες. Αυτή τη στιγμή η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στις απλές κλίνες.

·  Ενισχύονται με επιπλέον κλίνες τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Αύριο ξεκινούν οι επιτάξεις υπηρεσιών ιατρών στη Β. Ελλάδα

Στο λεκανοπέδιο, που δέχεται κατά βάση τη μεγάλη πίεση αυτή τη στιγμή, εκτός του ότι ενισχύουμε το σύστημα με επιπλέον 170 κλίνες, μπήκε και ο ιδιωτικός τομέας, αρχικά με 300 κλίνες που δίνουν οι ιδιωτικές Κλινικές. Στην πραγματικότητα από σήμερα το πρωί μπαίνει δυναμικά ο ιδιωτικός τομέας, παίρνοντας τα περιστατικά των χθεσινών εφημεριών.

Επιπλέον, το Σισμανόγλειο γίνεται νοσοκομείο μόνο για Covid περιστατικά και τις εφημερίες του τις παίρνει το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ.

Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις έχουμε φτάσει τις επιπλέον 700 με 800 κλίνες στο λεκανοπέδιο.

Από αύριο Τετάρτη, ξεκινάει η επίταξη υπηρεσιών στη Βόρεια Ελλάδα. Υπολογίζουμε ότι θα επιταχθούν οι υπηρεσίες περίπου 180 γιατρών, ενδεχομένως και παραπάνω. Περιμένουμε να δούμε. Θα είναι μία μερική επίταξη υπό την έννοια ότι θα τους δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται και ιδιωτικά. Άρα θα παρέχουνε εκ περιτροπής υπηρεσίες στο σύστημα.

Παράλληλα, περιμένουμε τις εισηγήσεις της 1ης και της 2ης ΥΠΕ για το λεκανοπέδιο, προκειμένου την άλλη εβδομάδα να εξεταστεί αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επιτάξεις, γιατί στην Αθήνα έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη και από τις ιδιωτικές δομές από τις οποίες  παίρνουμε γιατρούς.

Άρα παίρνουμε όλα τα μέτρα, προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες απλές κλίνες. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι συγκεκριμένες. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα είναι μεγαλύτερη από την πίεση που είχαμε όταν επικρατούσε η «Δέλτα».

·  Δεν κλείνει το Παίδων Πεντέλης. Το χρειαζόμαστε, είναι απαραίτητο Νοσοκομείο.

Το Παίδων Πεντέλης αυτή τη στιγμή θα μπει ως εμβολιαστικό κέντρο, αλλά θα λειτουργεί κανονικά και για νοσηλείες. Εφημερίες έκανε εχθές, Δευτέρα και Πέμπτη. Κάνει εφημερίες ανά τέσσερις ημέρες, αλλά για ένα χρονικό διάστημα- του εμβολιασμού, που υπολογίζεται στις 3-4 εβδομάδες, δεν θα λειτουργήσουν οι εφημερίες. Θα λειτουργήσει όμως κανονικά σε όλη την άλλη διαδικασία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνουν και όλα τα εμβόλια στις ηλικίες των 5-11.

Υπήρχε ένας φόβος, το ακούσαμε και αυτό, ότι κάποιοι θέλουν να κλείσει το Νοσοκομείο. Δεν κλείνει το Παίδων Πεντέλης. Είναι ένα νοσοκομείο που το χρειαζόμαστε και είναι απαραίτητο.

·   Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την επαναξιολόγηση των μέτρων

Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και προφανώς θα μας εισηγηθεί.

Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, υπό την έννοια ότι η μεταδοτικότητα της «Όμικρον» δείχνει ότι έχει μία κυκλική πορεία με συγκεκριμένο χρόνο και επομένως τα πάρα πολύ περιοριστικά μέτρα, λόγω της μεταδοτικότητας, δεν έχουν απόδοση.

Θεωρούμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι επαρκή μέτρα και δεν χρειάζονται επιπλέον, αλλά από εκεί και πέρα υπήρξαν και κάποια μέτρα τα οποία ελήφθησαν κυρίως με γνώμονα την εορταστική περίοδο, όπως λόγου χάριν η μουσική, για τα οποία θα συζητήσουμε με την Επιτροπή εάν αυτά τα μέτρα που είχαν στόχευση να περιορίσουν κάποια πάρτι, τα οποία συνήθως γίνονταν μέσα στην εορταστική περίοδο, έχουν κάποιο νόημα. Σας λέω μία κατεύθυνση που προφανώς θα διαμορφωθεί με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Αν τώρα η Επιτροπή εισηγηθεί με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς για παραπάνω χρόνο προφανώς και αυτό θα εκτιμηθεί.

·  Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση για την επιβολή διοικητικού προστίμου στους 60+ που δεν έχουν εμβολιαστεί

Γενικότερα αυτό που έχει πει η Κυβέρνηση, είναι ότι αν εξεταστεί η υποχρεωτικότητα θα έχει ηλικιακά χαρακτηριστικά, όπως και στους 60+. Πρώτα, όμως, θέλουμε να δούμε την πλήρη εφαρμογή της στους 60 και άνω, για τους οποίους από τη Δευτέρα μπαίνουμε πλέον στη διαδικασία των διοικητικών κυρώσεων που θα εφαρμοστούν από την πρώτη μέρα, δεν θα υπάρξει παράταση όπως διάβασα ότι μπορεί να υπάρχει.

Απλώς αυτό που θα εξεταστεί είναι δυο βασικές κατηγορίες. Πρώτα από όλα θα πρέπει να έχουν εξεταστεί οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που έχουν κάνει αίτηση για εξαίρεση, οπότε όσων δεν έχει εξεταστεί η αίτηση, λογικό είναι ότι δεν θα μπορεί να τους επιβληθεί το πρόστιμο.

Δεύτερον, θα πρέπει να έχουν γίνει και όλοι οι κατ΄ οίκον εμβολιασμοί. Προφανέστατα σε έναν άνθρωπο που δεν θα τον έχουμε εξυπηρετήσει- αν και πιστεύουμε ότι μέχρι τότε θα έχουν εξυπηρετηθεί όλες οι αιτήσεις-  δεν θα μπορούμε να του επιβάλουμε διοικητικό πρόστιμο.

Κατά τα λοιπά όμως θα εφαρμοστεί κανονικά.


Σχολιάστε εδώ