Στην Ισπανία την πρώτη μαζική παραγωγή χταποδιών στον κόσμο!

Στην Ισπανία την πρώτη μαζική παραγωγή χταποδιών στον κόσμο!

Η πολυεθνική εταιρεία Nueva Pescanova ετοιμάζεται να ανοίξει στην Ισπανία την πρώτη εγκατάσταση μαζικής παραγωγής χταποδιών στον κόσμο. Όμως η… χταποδοκαλλιέργεια βρίσκει κάθετα αντίθετη τις οικολογικές οργανώσεις αλλά και την επιστημονική κοινότητα.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ψαρεύονται 350.000 τόνοι χταποδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσότητα δέκα φορές μεγαλύτερη από αυτή πριν από 70 έτη. Η μεγαλύτερη κατανάλωση χταποδιών γίνεται σε χώρες της Ασίας και της Μεσογείου. Η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά οι βιομηχανίες τροφίμων αδυνατούν εδώ και δεκαετίες να βρουν τρόπο μαζικής αναπαραγωγής των χταποδιών σε ελεγχόμενο περιβάλλον, χωρίς να το έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα, αφού τα χταπόδια χρειάζονται το φυσικό τους περιβάλλον όχι μόνο για τη γονιμοποίηση, αλλά κυρίως επειδή οι προνύμφες τους χρειάζονται ζωντανή τροφή για να αναπτυχθούν και συγκεκριμένο περιβάλλον διαβίωσης.

Η Nueva Pescanova υποστηρίζει ότι έχει τον τρόπο να προχωρήσει στη μαζική παραγωγή 3.000 τόνων χταποδιών ετησίως και ετοιμάζεται να ανοίξει σε λίγους μήνες μια φάρμα εκτροφής χταποδιών με στόχο να ξεκινήσει τις πωλήσεις τους το καλοκαίρι του 2023.
Όμως η εταιρεία δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα καμιά λεπτομέρεια για τις συνθήκες που θα ζουν τα χταπόδια. Το μέγεθος των δεξαμενών, την τροφή τους, τον τρόπο θανάτωσής τους κ.ά.

Η επιστημονική κοινότητα έχει αντιδράσει σε αυτήν την είδηση, αναφέροντας ότι τα χταπόδια είναι πλάσματα υψηλής αντίληψης και πλούσιου συναισθηματικού κόσμου και για αυτό δεν πρέπει ποτέ να γίνουν αντικείμενο μαζικής εκτροφής, αφού θα υποφέρουν και θα βασανίζονται τόσο στη διάρκεια της παραμονής τους στις φάρμες όσο φυσικά και στη διαδικασία θανάτωσής τους.

Ειδικοί του London School of Economics and Political Science δηλώνουν σε μετανάλυση που έκαναν «απόλυτα βέβαιοι ότι η εκτροφή χταποδιών σε συνθήκες που να αισθάνονται τα χταπόδια άνετα και ικανοποιημένα είναι αδύνατο να επιτευχθεί» και καλούν τη βρετανική κυβέρνηση να μην επιτρέψει την εισαγωγή χταποδιών που θα προέρχονται από φάρμες. Η μετανάλυση εξέτασε 300 έρευνες που έχουν γίνει για τα χταπόδια και οι ερευνητές του LSE κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χταπόδια είναι όντα με συναίσθηση, που βιώνουν τον πόνο, το στρες, την ικανοποίηση, την ευχαρίστηση κ.ά., και δεν πρέπει να τύχουν τέτοιας μεταχείρισης.

Η οικολογική οργάνωση CIWF έχει ζητήσει την απαγόρευση της λειτουργίας ε­γκαταστάσεων εκτροφής χταποδιών σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας. Μένει να δούμε πλέον αν οι αντιδράσεις θα φρενάρουν τα σχέδια εκτροφής των χταποδιών ή αν η βιομηχανία τροφίμων θα επιμείνει σε αυτήν τη νέα αγορά που θέλει να δημιουργήσει.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: pixabay.com


Σχολιάστε εδώ