Με την Τουρκία παίζει η Λιβύη… Η Αθήνα τι λέει;

Με την Τουρκία παίζει η Λιβύη… Η Αθήνα τι λέει;

Ως προς τη Λιβύη, να θυμίσουμε ότι παρά τα ταξίδια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια η κατάσταση στις διμερείς σχέσεις κάθε άλλο παρά έχει αλλάξει σε ό,τι αφορά τον ογκόλιθο που ακούει στο όνομα «τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Τις τελευταίες ημέρες, και λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η αναβολή των εκλογών στη Λιβύη, είδαμε δηλώσεις τόσο από τον στενό συνεργάτη του τούρκου Προέδρου Ιμπραήμ Κα­λίν όσο και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι επαναλάμβαναν διαρκώς –σαν να θέλουν να πείσουν και τους εαυτούς τους– ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραμένει σε ισχύ. Η αλήθεια είναι ότι κανείς στη Λιβύη πλέον δεν υποστηρίζει ότι το μνημόνιο πρέπει να καταργηθεί.



Α­κόμη και εκείνοι που το είχαν αποδοκιμάσει αρχικά, όπως ο Ακίλα Σάλεχ και ο Χαλίφα Χάφταρ, έχουν αποφύγει ρητά να ζητήσουν την κατάργησή του. Και η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, που εδρεύει στο Τομπρούκ, επισκέφθηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τούρκους αξιωματούχους και οι ειδήσεις από εκεί είναι αντιφατικές.

Πάντως, η ελληνική πρεσβεία συνεχίζει να κάνει καλή δουλειά στη Λιβύη, ενώ ο πρέσβης Γιάννης Σταματέκος είχε επαφές με τον πρόεδρο της Επιτροπής αυτής, ο οποίος όμως απάντησε με μια αμφίσημη δήλωση όταν τέθηκε το θέμα του μνημονίου.

Ο Γιουσούφ Αλ Ακούρι φέρεται να έχει δηλώσει ότι «εκτός από τη σταθερότητα για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, λαμβάνεται επίσης υπόψη η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και η επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής συμφωνίας για το μοίρασμα των πόρων της Ανατολικής Μεσογείου».

Μάλλον πιο κοντά στις τουρκικές θέσεις ακούγεται αυτή η δήλωση, και μάλιστα από κάποιον μετριοπαθή και φιλικά διακείμενο προς την Ελλάδα. Και αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμό στην Αθήνα, καθώς δεν θέλουμε να φανταστούμε ποια είναι η θέση των φιλότουρκων Λίβυων…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ