Φωτεινή Τσαλίκογλου: Οι γυναικοκτονίες ανθούν  σε μια εποχή που ο Νάρκισσος είναι ακόμα ζωντανός…

Φωτεινή Τσαλίκογλου: Οι γυναικοκτονίες ανθούν σε μια εποχή που ο Νάρκισσος είναι ακόμα ζωντανός…

«Δεκαεπτά γυναικοκτονίες σημάδεψαν το 2021. ‘‘Τη γρονθοκόπησε έως θανάτου’’. Σε τέσσερις λέξεις συμπυκνώνεται η βία που δεν χωράει σε λέξεις, η βία που επιμένει να μένει εκτός λόγου. Η κοινοτοπία της γυναικοκτονίας ταράζει τον ταραγμένο ορίζοντα της καθημερινότητάς μας και τείνει να γίνει κομμάτι μιας νέας κανονικότητας. Η κοινοτοπία της δεν προκαλεί πλέον απορία. Και αυτό είναι μια άλλη μορφή βίας. Η κοινοτοπία του κακού εν μέσω του κακού της πανδημίας.

Μια πανδημία μέσα στην πανδημία; Τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών μπορεί να αυξάνονται κατακόρυφα, ήδη όμως από το 2013 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήριζε τη Βία κατά των Γυναικών και Κοριτσιών ως ‘‘πα­γκόσμιο πρόβλημα υγείας που λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας’’. Η εμφάνιση της Covid-19 οδήγησε διεθνώς στην έξαρση μιας προϋπάρχουσας τάξης πραγμάτων. Η χώρα μας προφανώς δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Το άλλοθι ‘‘της κακιάς ώρας’’. Το άλλοθι ‘‘του θολωμένου μυαλού’’. Η επίκληση της τρέλας ως πάγχρηστον. Η ψυχιατρικοποίηση ως μια άλλη μορφή νομιμοποίησης της βίας.
Οι γυναικοκτονίες ανθούν σε μια εποχή όπου ο Νάρκισσος είναι ακόμα ζωντανός. Ζωντανός και ενδυναμωμένος μέσα από την απελπισία του και την αδυναμία του να υπάρχει δίχως να κυριαρχεί και να καταστρέφει τον άλλον».

Φωτεινή Τσαλίκογλου
Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Συγγραφέας

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ