Chris Patten: Τα τρία καυτά  προβλήματα της Κίνας

Chris Patten: Τα τρία καυτά προβλήματα της Κίνας

«Σήμερα η Κίνα χρειάζεται να δανειστεί διπλά για κάθε μέτρο ανάπτυξης που παίρνει από ό,τι χρειαζόταν πριν από δέκα χρόνια. Το συνολικό χρέος της Κίνας οκταπλασιάστηκε μεταξύ 2008 και 2019 και τώρα είναι σχεδόν τρεις φορές το μέγεθος του ΑΕΠ της.

Το δεύτερο σημαντικό πρόβλημα της Κίνας είναι το δημογραφικό: το αυξανόμενο χρέος και η πτώση της παραγωγικότητας συνοδεύτηκαν από μια δραματική μείωση του μεγέθους του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της χώρας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 194 εκατομμύρια έως το 2050.

Η επιδείνωση των ανισοτήτων είναι η τρίτη αχίλλειος πτέρνα του κινεζικού κομμουνισμού. Ο συντελεστής Gini, που μετρά την ανισότητα πλούτου και εισοδήματος, δείχνει ότι η Κίνα είναι πλέον πιο άνιση από πολλές δυτικές ανεπτυγμένες χώρες και πλησιάζει τα επίπεδα οικονομικής ανισότητας των ΗΠΑ.

Η Κίνα του Σι αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις σε ό,τι αφορά τους πόρους και το περιβάλλον. Εισάγει περισσότερο αργό πετρέλαιο από οποια­δήποτε άλλη χώρα και αντιμετωπίζει προβλήματα επισιτιστικής ασφάλειας».

Chris Patten
Τελευταίος Bρετανός Κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ και πρώην Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ