ΛΗΣΤΕΙΑ: 6 φορές πάνω ο λογαριασμός φυσικού αερίου!

ΛΗΣΤΕΙΑ: 6 φορές πάνω ο λογαριασμός φυσικού αερίου!

Ας τα βλέπει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης

-Μόνο συγκοπή δεν έπαθαν οι καταναλωτές: Από 194,88 ευρώ που ήταν ο προηγούμενος λογαριασμός, πέταξε στα 1.179,45 ευρώ, 6 φορές πάνω!

Πάγωσαν πρωτοχρονιάτικα οι καταναλωτές ανοίγοντας τον φάκελο με τον λογαριασμό του φυσικού αερίου. «Δεν μπορεί, κάποιο λάθος θα έγινε», είπαν. «ΕΞΙ φορές πάνω ο λογαριασμός, στο ίδιο διαμέρισμα, στο σπίτι που κατοικούμε χρόνια με την οικογένειά μου; Δεν άνοιξα τη στρόφιγγα να δουλεύουν φουλ τα καλοριφέρ, με την κουζίνα να καίει όλη μέρα».

Λες να τρελάθηκαν τα κομπιούτερ της ΔΕΠΑ και οι λογαριασμοί να πέταξαν στα ύψη; Πολλές οι διαμαρτυρίες που έφτασαν στο «ΠΑΡΟΝ». Ο προηγούμενος λογαριασμός για την κατανάλωση φυσικού αερίου απείχε… μίλια.

Και για να προλάβουμε τους γραφειοκράτες, που διαχειρίζονται την κατανάλωση του φυσικού αερίου, ιδού δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις λογαριασμών, που μόνο… έμφραγμα δεν προκάλεσαν στους καταναλωτές με τα λεφτά που πρέπει να πληρώσουν. Αυτός κι αν ήταν… μπουναμάς…

Είναι άλλη μια χειροπιαστή απόδειξη για το ότι ακόμη και την Πρωτοχρονιά η ακρίβεια έκανε πάρτι, εκτινάσσοντας την τιμή του φυσικού αερίου στα ύψη και τρελαίνοντας τους καταναλωτές.

Παραλίγο να πάθουν εγκεφαλικό…

Και για του λόγου το αληθές, ιδού οι αποδείξεις που έφτασαν προχθές στην εφημερίδα μας, χρονιάρες μέρες:
«Σας παρουσιάζω, ενδεικτικά, για του λόγου το αληθές, στοιχεία από δύο λογαριασμούς διαμερισμάτων, που μόλις έλαβαν δύο ένοικοι πολυκατοικιών, συνταξιούχοι και οι δύο, που δεν είναι εύποροι ούτε από οικογένειες εφοπλιστών των βορείων προαστίων. Ο πρώτος πλήρωσε για τον αμέσως προηγούμενο λογαριασμό ποσό 194,88 ευρώ, ενώ ο νέος λογαριασμός που έλαβε αναφέρει ως πληρωτέο ποσό 1.179,45 ευρώ (!), με ημερομηνία λήξης πληρωμής μέσα Ιανουαρίου 2022. Ο δεύτερος ατυχής καταναλωτής, που διαμένει στην Κηφισιά, πλήρωσε με τον προηγούμενο λογαριασμό το ποσό 9,86 ευρώ και ο νέος λογαριασμός που καλείται να πληρώσει, μέσα Ιανουαρίου, αναφέρει ποσό 1.006,59 ευρώ! Και οι δύο αυτοί σπιτονοικοκυραίοι καταναλωτές, ευτυχώς, άντεξαν το αρχικό σοκ, δεν έπαθαν εγκεφαλικό».

Ποδαρικό που πατάει… γκάζι!

Στην αποκαλυπτική επιστολή του προς το «ΠΑΡΟΝ» ο Α. Σακώφ γράφει:

«Αισιόδοξος πάντα ο Έλληνας με την έναρξη κάθε νέας χρονιάς. Δικαίως, θέλει πάντα να ελπίζει ότι τα όποια απαισιόδοξα δεν θα έλθουν στον ίδιο, στην οικογένειά του, ακόμη και στην πατρίδα του. Γνωρίζει όμως ότι όντως υπάρχουν και απαισιόδοξα σενάρια, “δυσμενείς εκτιμήσεις”, στερεότυπη, ψυχρή διατύπωση που καταγράφεται συνήθως σε επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις. Απαισιόδοξα μηνύματα μας έρχονται, και όχι μόνον ως απλές φήμες, ως χαλκευμένες ειδήσεις, fake news αγγλιστί, για να χρησιμοποιήσουμε μια από τις φράσεις του συρμού, που –βοηθούντων και ορισμένων ξενομανών δημοσιογράφων μας– κατανοούν, φαίνεται, καλύτερα οι Νεοέλληνες και όσοι άλλοι ξενόγλωσσοι, Πακιστανοί, Γεωργιανοί, εγκαταστάθηκαν στη φιλόξενη χώρα μας…

Τα πιο απαισιόδοξα λοιπόν νέα, σε επίπεδο… τσέπης του καθενός μας, δηλαδή στο προσωπικό πορτοφόλι κάθε οικογενειάρχη, ήλθαν φέτος πάρα πολύ νωρίς. Ήταν ένα οδυνηρό, γρουσούζικο πρώτο ποδαρικό.

Δεν πίστευαν στα μάτια τους όσοι ατυχείς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές ακινήτων έλαβαν τον λογαριασμό φυσικού αερίου, με το αναγραφόμενο ποσό που πρέπει να πληρώσουν μέσα στον Ιανουάριο του “σωτηρίου” έτους 2022. Κοιτούσαν και ξανακοιτούσαν τον λογαριασμό, έντυπο ή ηλεκτρονικό, έβαλαν για να σιγουρευτούν διπλά γυαλιά, δεν πίστευαν ότι αυτό το πολλαπλάσιο ποσό πληρωμής φυσικού αερίου αφορούσε το διαμέρισμά τους, τη δική τους πολυκατοικία, και δεν μιλάμε για πολυτελείς επαύλεις.

Σας παρουσιάζω, ενδεικτικά, για του λόγου το αληθές, στοιχεία από δύο λογαριασμούς διαμερισμάτων, που μόλις έλαβαν δύο ένοικοι πολυκατοικιών, συνταξιούχοι και οι δύο, που δεν είναι εύποροι ούτε από οικογένειες εφοπλιστών των βορείων προαστίων. Ο πρώτος πλήρωσε για τον αμέσως προηγούμενο λογαριασμό ποσό 194,88 ευρώ, ενώ ο νέος λογαριασμός που έλαβε αναφέρει ως πληρωτέο ποσό 1.179,45 ευρώ (!), με ημερομηνία λήξης πληρωμής μέσα Ιανουαρίου 2022.

Ο δεύτερος ατυχής καταναλωτής, που διαμένει στην Κηφισιά, πλήρωσε με τον προηγούμενο λογαριασμό ποσό 9,86 ευρώ και ο νέος λογαριασμός που καλείται να πληρώσει, μέσα Ιανουαρίου, αναφέρει ποσό 1.006,59 ευρώ! Και οι δύο αυτοί σπιτονοικοκυραίοι καταναλωτές, ευτυχώς, άντεξαν το αρχικό σοκ, δεν έπαθαν εγκεφαλικό.

Συγκρατήθηκαν και από τις οικογένειές τους, που τους ενημέρωσαν ότι όλες οι ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένες από τον κορονοϊό, που προηγείται, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, από άλλου τύπου μετάλλαξη ιού, προερχόμενη αυτήν τη φορά από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου…

Ποδαρικό, λοιπόν, που πατάει… γκάζι ολοταχώς σε επίπεδο ανατιμήσεων, αλλά πατάει μέχρι οικονομικής ασφυξίας και επί όλων των οικογενειακών προϋπολογισμών της πλειοψηφίας των ελλήνων ιδιοκτητών και ε­νοικιαστών κατοικίας. Πατάει εξίσου στραγγαλιστικά και επί όλων των επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως αναπόσπαστο λειτουργικό τους κόστος.

Η κυβέρνηση προσπαθεί εκ των υστέρων, αρκετά όμως καθυστερημένα, να προαναγγείλει κάποια μέτρα επιδότησης των λογαριασμών των νοικοκυραίων καταναλωτών, καθώς και των επιχειρήσεων. Μέτρα προσωρινού όμως χαρακτήρα, όπως ήδη προειδοποιεί και προαναγγέλλει. Χωρίς ακόμη να έχει διευκρινίσει, από πρακτικής πλευράς, πώς θα προχωρήσει διαδικαστικά σε αυτήν τη “μερική επιδότηση”, αποκρύπτοντας ιδίως από πόσες εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές θα αποστερήσει τελικά και αυτήν τη μερική επιδότηση, θέτοντας εξαρχής εισοδηματικά και άλλα περιοριστικά κριτήρια.

Ήδη προαναγγέλλει ότι όλες οι θερινές κατοικίες, είτε ενός μόνο δωματίου με θέα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσάς μας είτε επαύλεις με ολυ­μπιακών διαστάσεων πισίνες, δεν θα συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Σε απλά ελληνικά, την κατακόρυφη αύξηση του λογαριασμού δεν θα την αποφύγουμε, φτωχοί, μικρομεσαίοι και εφοπλιστές. Η κυβέρνηση ακόμη συσκέπτεται, αλλά ο κάθε καταναλωτής έχει αυτήν τη στιγμή μπροστά του έναν λογαριασμό φυσικού αερίου, που εκτός από το ποσό που αναφέρει, αστρονομικό για τις δικές του δυνατότητες πληρωμής, του επισημαίνει με έντονα γράμματα και την “ημερομηνία λήξης πληρωμής”, εντός Ιανουαρίου, δηλαδή τις αμέσως επόμενες ημέρες…

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι οι κυβερνητικοί αρμόδιοι παρακολουθούσαν από καιρό τις διεθνείς εξελίξεις και στον τομέα της ενέργειας.

Συνεπώς, θα έπρεπε ήδη να γνώριζαν από καιρό την επερχόμενη ενεργειακή λαίλαπα στη χώρα μας και να είχαν ήδη προϊδεάσει τον ανενημέρωτο δυστυχή καταναλωτή για το αρνητικό ενδεχόμενο υπέρογκων ανατιμήσεων, που μετά βεβαιότητας θα επέρχονταν, όχι μόνο στους οικιακούς λογαριασμούς κατανάλωσης φυσικού αερίου αλλά, μετά βεβαιότητας, και σε μια μεγάλη σειρά καταναλωτικών προϊόντων ευρείας, καθημερινής χρήσεως.

Εναλλακτική λύση δεν υπάρχει πλέον για τον εγκλωβισμένο σήμερα καταναλωτή φυσικού αερίου.

Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, με την επίμονη πλύση εγκεφάλου που, εντέχνως, του έκαναν επιχειρήσεις και κρατικοί παράγοντες, με συνεχείς ενημερώσεις για τα πολλαπλά πλεονεκτήματα –οικονομικά, περιβαλλοντικά και άλλα– της χρήσης φυσικού αερίου, είχε πεισθεί και είχε επιλέξει τελικά, παράλληλα με την εγκατάσταση στην κατοικία και στην επιχείρησή του συστημάτων παροχής φυσικού αερίου, να απομακρύνει διά παντός, να πετάξει στα αζήτητα, από τα υπόγεια του σπιτιού του και τους θεωρούμενους ενεργοβόρους καυστήρες (boiler), στο πλαίσιο της “ενεργειακής αναβάθμισης”, του ενεργειακού εκσυγχρονισμού της κατοικίας του, της εξοικονόμησης ενέργειας και άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…

Τις επόμενες μέρες περιμένει ο ίδιος καταναλωτής και ένα δεύτερο, ανάλογο ενεργειακό… ποδαρικό από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των αντίστοιχων ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, με αρκετά αυξημένα επίσης ποσά σε σχέση με τους προηγούμενους λογαριασμούς, που θα πρέπει πειθήνια και αδιαμαρτύρητα να πληρώσει και πάλι.

Α. Σακώφ».

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ