Θοδωρής Καπράλος στο “Π”: Σε υποτονικούς ρυθμούς κινήθηκε η αγορά – Έχει στερέψει η ρευστότητα
-Όλες οι ελπίδες στις εκπτώσεις
Του
ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΠΡΑΛΟΥ
Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς
Αν και ο μήνας των Χριστουγέννων παραδοσιακά είναι, για τους περισσότερους κλάδους, ο μήνας που γίνεται ο μεγαλύτερος τζίρος, εντούτοις η αγορά κινήθηκε σε υποτονικούς ρυθμούς, όπως δείχνει και η έρευνα που διενεργήσαμε για την κίνηση της πειραϊκής αγοράς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα αποτελέσματα της οποίας απέδειξαν πως η όποια κινητικότητα στους δρόμους δεν αποτυπώθηκε στους τζίρους των καταστημάτων.
Οι εικόνες που είδαμε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες δεν αποτυπώθηκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων. Οι πωλήσεις που παρουσίασαν στην πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις ήταν σαφώς χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2019, σε ποσοστό που άγγιξε το 30% για σχεδόν δύο στις τρεις. Η ανησυχία που δικαιολογημένα υπάρχει για την πορεία της πανδημίας, η απώλεια εισοδήματος για μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, το κύμα ανατιμήσεων σε είδη ανελαστικής ζήτησης και η αλλαγή καταναλωτικών συνηθειών και πρακτικών αποτελούν τους βασικούς λόγους για την πτώση αυτή που παρουσιάζει το λιανικό εμπόριο, ειδικά σε είδη όπως η ένδυση, υπόδηση και τα κοσμήματα.
Έτσι, δεν ευοδώθηκαν οι προσδοκίες για την πλειονότητα των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν προσφορές στα καταστήματά τους ώστε να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό, ενισχύοντας τα ταμειακά τους διαθέσιμα, ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα συσσωρευμένα τους χρέη.
Από την άλλη πλευρά, η αγορά, τηρώντας με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα, κέρδισε το στοίχημα της ασφάλειας και της παράλληλης πορείας οικονομίας και πανδημίας. Έτσι, τα νούμερα δείχνουν πως κινήθηκε σαφώς καλύτερα από το αντίστοιχο περσινό διάστημα του 2020, όπου τα καταστήματα λειτούργησαν για λίγες μέρες με τη μέθοδο του click away.
Ελπίζουμε τώρα να έρθουν καλύτερες μέρες και η περίοδος των εκπτώσεων, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στο τέλος Φεβρουαρίου, να δώσει μια ανάσα στην αγορά, που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες από πολλά μέτωπα.
Όμως αναμένουμε από την Πολιτεία, όπως σωστά μετακίνησε ρυθμίσεις και οφειλές για τους επόμενους μήνες, όπως είχαμε ζητήσει, να πάρει το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά.
Αναμένουμε ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης του λιανεμπορίου, στα πρότυπα της εστίασης και του τουρισμού, ώστε να στηριχθεί όλη η εμπορική αλυσίδα έως το χονδρεμπόριο, αλλά και επιτέλους πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Μέχρι τώρα, οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν μείνει εκτός των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, έχει στερέψει η ρευστότητά τους και έτσι αδυνατούν να απαντήσουν στο διπλό στοίχημα: Επιβίωση σήμερα και μετασχηματισμός τους ώστε να επιβιώσουν αύριο στο νέο εμπορικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ