Η Όμικρον κυριαρχεί στις μεταλλάξεις – Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Η Όμικρον κυριαρχεί στις μεταλλάξεις – Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Επιφυλακή για να αποφευχθεί το blackout στον κρατικό μηχανισμό

-Ανοίγουν τα σχολεία, μετά φόβου Θεού…

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Η δραματική επιδείνωση της διασποράς του κορονοϊού, με την κυριαρχία της μετάλλαξης Όμικρον σχεδόν κατά 90% το τελευταίο δεκαήμερο, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που σε αλλεπάλληλες συσκέψεις μελετούν διάφορα σενάρια για την αναχαίτισή της.

Παράλληλα, όμως, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία όλου του κρατικού μηχανισμού, αφού ήδη απουσιάζει σημαντικός αριθμός εργαζομένων λόγω νόσησης. Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει διάφορα πλάνα για έκτακτα μέτρα προστασίας, που περιλαμβάνουν τηλεργασία (ήδη είναι έως 50%), λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας, ρυθμίσεις στην κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού είτε από τα 50 και πάνω είτε σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων κ.λπ. Η πορεία της πανδημίας τις επόμενες ημέρες θα κρίνει τελικά τι από όλα αυτά και πότε θα εφαρμοστεί.

Αν και υπάρχει ένα μικρό φως αισιοδοξίας, αφού η Όμικρον, πέρα από την αυξημένη μεταδοτικότητα και την πίεση στα ΤΕΠ και τις απλές κλίνες, δεν έχει δώσει σημεία σημαντικής αύξησης των διασωληνωμένων και του αριθμού των θανάτων, οι ειδικοί κρίνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται, αφού ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας ήδη έχει έρθει σε συμφωνία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών και άμεσα θα διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές το 10% – 15% των απλών κλινών τους, προκειμένου να διαχειρίζονται Covid περιστατικά. Αυτό θα ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό την πίεση που υφίσταται το ΕΣΥ στις απλές κλίνες Covid. Αντίστοιχα, συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές υπάρχει και στο σκέλος των κλινών ΜΕΘ, το σύνολο των οποίων έχει διατεθεί για non Covid περιστατικά στο ΕΣΥ, αλλά και για άλλα περιστατικά non Covid που διαχειρίζονται οι ιδιωτικές κλινικές, κατόπιν κατεύθυνσης, η οποία δίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μάλιστα οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να ενισχύσουν τον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θέτουν σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής (http://isathens.melapus.com), όπου οι πολίτες θα μπορούν να αναζητήσουν ιατρό, εξειδικευμένο στην αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid.

Αντίστοιχα, τα αυξημένα κρούσματα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα χορηγείται το πιστοποιητικό νόσησης. Με υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί άμεσα, όσοι είναι εμβολιασμένοι θα αρκεί να έχουν θετικό rapid test για να εκδίδεται το πιστοποιητικό νόσησης, ενώ όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει αυτό να το επιβεβαιώνουν με PCR. Όσον αφορά τις αναρρωτικές άδειες, αρκεί το θετικό rapid για όλους τους εργαζομένους.

Προβληματισμός για τα σχολεία
Το άνοιγμα των σχολείων αλλά και η νόσηση περισσότερων από 2.000 υγειονομικών του ΕΣΥ είναι δύο σημαντικά ζητήματα που έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό.

Τόσο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης όσο και ο καθηγητής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης έχουν προειδοποιήσει ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς, γι’ αυτό θα πρέπει τα σχολεία να λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση. Η κυβέρνηση βέβαια, έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αποφάσισε να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία από τις 10 Ιανουαρίου με διά ζώσης διδασκαλία, η οποία θεωρείται ότι διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη προστασία των παιδιών, καθώς προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντα συστήνει τα σχολεία να είναι τα τελευταία που κλείνουν και τα πρώτα που ανοίγουν.

Στο πλαίσιο αυτό θα διενεργούνται δύο self tests κάθε εβδομάδα (τρία για την εβδομάδα 10 – 15 Ιανουαρίου), τα οποία θα διατίθενται από τα φαρμακεία δωρεάν για τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, ενώ οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν rapid test με δικά τους έξοδα, όπως ίσχυε και πριν.

Σε περίπτωση κρούσματος θα διενεργούνται τεστ σε καθημερινή βάση. Ειδικά την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων αναμένεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων.

Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών
Παράλληλα, πολλά νοσοκομεία της χώρας παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αφού υπάρχει αυξημένη ενδονοσοκομειακή διασπορά, με περισσότερα από 2.000 άτομα να έχουν μολυνθεί με κορονοϊό. Αν και ανά νοσοκομείο το ποσοστό των απόντων λόγω νόσησης υγειονομικών κυμαίνεται στο 1,2% – 2% (το όριο είναι στο 4%), εντούτοις για προληπτικούς λόγους το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά αυτά καθώς και οι σημαντικές ανάγκες που δημιουργούνται από τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων λόγω της Όμικρον. Τα σχετικά φύλλα πορείας θα έχουν επιδοθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα.

Σταθερός ο αριθμός των θανάτων
Την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε εκρηκτική αύξηση της τάξης του 290%. Ο αριθμός των θανάτων δείχνει σταθεροποίηση, καθώς καταγράφει και μια μικρή μείωση της τάξης του 1%.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ έχει μειωθεί κατά 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 στα νοσοκομεία έδειξε σημαντική επιδείνωση της τάξης του 34%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων ανέβηκε στο 1,4%.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι την Παρασκευή ήταν 628 (58,4% άνδρες) με διάμεση ηλικία τα 64 έτη (τo 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω). Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 532 (84,71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 96 (15,29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 641 (ημερήσια μεταβολή +41.81%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς με διάμεση ηλικία των κρουσμάτων τα 36 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη. Συνολικά στην επικράτεια νοσηλεύονται περίπου 4.450 ασθενείς, από τους οποίους οι περίπου 1.600 στα νοσοκομεία της Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν τη Δευτέρα 36.246, την Τρίτη 50.126, την Τετάρτη 43.386, την Πέμπτη 33.716 και την Παρασκευή 29.334.

Αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 83% εντός της τελευταίας εβδομάδας, καθώς καταγράφηκαν περίπου 1.800.000 διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Στο ίδιο διάστημα, οι ασθενείς που κατέληξαν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 3% (5.900 θάνατοι περίπου ανά ημέρα). Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη καταγράφηκαν περίπου 6.000.000 διαγνώσεις και 20.8700 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

Ανεπαρκής η προστασία από την Όμικρον με δύο δόσεις
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε: «Όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την Όμικρον με δύο δόσεις εμβολίου είναι ανεπαρκής. Η χορήγηση, όμως, της τρίτης δόσης προσφέρει άμεση προστασία, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια».

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, «το ενδεχόμενο αυτές οι λοιμώξεις με τον πολλαπλασιασμό του ιού, παρά τον εμβολιασμό των ατόμων, να συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας αποτελεί μία ευοίωνη προοπτική, διατηρώντας βέβαια τις επιφυλάξεις μας ακόμη για πιθανές σοβαρές επιπτώσεις στα ευάλωτα άτομα».

17.600.000 οι εμβολιασμοί
Μέχρι τώρα έχουμε ξεπεράσει τους 17.600.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 7.485.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,3% επί του γενικού πληθυσμού και 81,1% επί του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 7.070.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 67,3% επί του γενικού πληθυσμού και 76,8% επί του ενήλικου πληθυσμού. Σε σχέση με τα παιδιά, μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 85.500 ραντεβού και περισσότερα από 21.500 παιδιά έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 έχουν κλειστεί 160.000 ραντεβού πρώτης δόσης και το ποσοστό των 60 ετών, αν συνυπολογίσουμε και τα ραντεβού, θα ανέλθει στο 88,3%. Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή δικαιούχοι είναι 5.783.000 συμπολίτες μας, ποσοστό 82% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.610.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 62% επί των δικαιούχων.


Διπλασιάζονται τα κρούσματα ανά 2 ημέρες!

Η έλευση της Όμικρον, χωρίς να έχει υποχωρήσει η Δέλτα, επιδεινώνει την κατάσταση, επισημαίνει σε ανάλυσή του ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης. Στις 27/12/21 τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν σε μία ημέρα, πηγαίνοντας από τα 4.036 στα 9.284. Στις 29/12 και πάλι υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας στα 21.567 από 9.284!

Το εύρος των κρουσμάτων μπορεί να κυμανθεί από τα 64.567, εάν διπλασιάζονται ανά 3 ημέρες, έως τα 258.304, εάν διπλασιάζονται ανά 2 ημέρες.

Επισημαίνει, επίσης, ο καθηγητής Γ. Α­τσαλάκης: «Η αναμνηστική δόση φαίνεται να είναι η καλύτερη άμυνα. Με βάση πρόσφατη έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου, η 3η δόση αποτρέπει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 88%! Στην Ιρλανδία οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 5% έχοντας εμβολιασμένο με 2 δόσεις το 77% του πληθυσμού και το 44% να έχει λάβει την 3η δόση».

Και 4η δόση
Το Ισραήλ προχώρησε στη χορήγηση 4ης δόσης στο υγειονομικό προσωπικό και στους πολίτες άνω των 60 ετών. Αντίθετα, η Γαλλία κρατάει στάση αναμονής. Από την πλευρά του, ο Άλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, υπολόγιζε τον Δεκέμβριο ότι η 4η δόση θα είναι αναγκαία νωρίτερα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς λόγω της μεγάλης ικανότητας διαφυγής της Όμικρον.

Τέλος η πανδημία σε 2 μήνες;
Να σημειωθεί ότι η δανή επιστήμων, επικεφαλής του κρατικού επιδημιολογικού Serum Institute, δρ Τίρα Γκρόβε Κράουζε προβλέπει το τέλος της πανδημίας μέσα σε 2 μήνες. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι η εξαιρετικά μεταδοτική Όμικρον προκαλεί πρωτοφανή αριθμό λοιμώξεων, «χαρίζοντας» σε όσους προσβληθούν καλό επίπεδο ανοσίας. Έτσι, το όραμα της «ανοσίας της αγέλης» θα γίνει πραγματικότητα. Η νέα μετάλλαξη είναι πιθανότερο να προκαλέσει λοίμωξη στο ανώτερο αναπνευστικό και όχι στους πνεύμονες, όπου δεν καταγράφονται εκτεταμένες βλάβες.

Σημ. «Π»: Τα ραντεβού για 1η δόση εμβολιασμού μέχρι τις 3/1 το μεσημέρι ήταν 131.552 και για 3η δόση 325.893!

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ