Χωρίς πυξίδα η κυβέρνηση
-Ανησυχούν οι βουλευτές της ΝΔ για την επόμενη μέρα
Σημεία διάλυσης και αποδιοργάνωσης παρουσιάζει η κυβέρνηση, στον απόηχο της παταγώδους αποτυχίας της στη διαχείριση (αντιμετώπιση) της πανδημίας.
Με συνέπεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη συντριπτική πλειονότητά τους οι πολίτες να οξύνονται, αντί να υποχωρούν.
Δυόμισι χρόνια μετά τις εκλογές και ενάμιση χρόνο πριν από τις επόμενες, η κυβέρνηση αλλά και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκονται στο χειρότερο σημείο της θητείας τους. Και το πιο ανησυχητικό:
Η καθοδική πορεία στην οποία έχουν μπει δείχνει να μην έχει ανακοπή και επιστροφή. Ο δείκτης της εμπιστοσύνης των πολιτών υποχωρεί σταθερά (το λένε καθαρά οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών), ενώ η πανδημία και οι ανεπιτυχείς χειρισμοί έπληξαν καίρια το μέχρι πρότινος ισχυρό όπλο της κυβέρνησης, την αποτελεσματικότητα.
Είναι αυτό το επιστέγασμα των λανθασμένων επιλογών, των αστοχιών, της ανακολουθίας και της αβελτηρίας που χαρακτήρισε τις αποφάσεις για την αναχαίτιση του κορονοϊού.
Ο κεντρικός σχεδιασμός αλλάζει από μέρα σε μέρα, μέτρα που έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα αναβάλλονται ή μετατίθενται για αργότερα. Αρμόδιοι υπουργοί λένε και την επομένη –υπό το φόβο των αντιδράσεων και του πολιτικού κόστους– αναιρούν τα λεγόμενά τους, κάτι που εντείνει τη σύγχυση και την ανησυχία μεταξύ των πολιτών.
Σε αρκετές περιπτώσεις εξαγγέλλονται μέτρα χωρίς να έχουν προϋπολογιστεί οι συνέπειες (παρενέργειες) και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τις κοινωνικές τάξεις που πλήττονται από τα μέτρα. Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού είναι κάτι περισσότερο από εμφανής και τα κρούσματα ασυνεννοησίας τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Κυρ. Μητσοτάκης χρειάστηκε να παρέμβει πυροσβεστικά προκειμένου να σβήσει τη φωτιά που είχαν ανάψει κυβερνητικά στελέχη. Αλλά και ο ίδιος σε ορισμένες περιπτώσεις δίνει την εντύπωση ότι αποφασίζει με γνώμονα το πολιτικό κόστος, γεγονός που τον κάνει διστακτικό στην προώθηση των αναγκαίων πολιτικών. Άλλες φορές ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την πραγματική έκταση των προβλημάτων και επενδύει (εστιάζει) κάθε φορά στο καλό σενάριο.
Δεν είναι τυχαίο ότι δύο – τρεις φορές την τελευταία διετία έχει εξαγγείλει το… τέλος της πανδημίας! Χαρακτηριστικό της λογικής του αυτής είναι και το γεγονός ότι ενώ η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της αποφάσισε να φύγει για εορταστικές διακοπές στα Ζαγοροχώρια. Αγνοώντας ή υποτιμώντας τις δυσμενείς εντυπώσεις που θα δημιουργήσει αυτή του η επιλογή.
Εκτός από τη σφοδρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα, η απόφασή του αυτή προκάλεσε έκπληξη αλλά και δυσφορία ακόμη και στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. «Ήταν ό,τι χειρότερο μπορούσε να κάνει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή», ήταν το σχόλιο γαλάζιων βουλευτών, που εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους για την επόμενη ημέρα.
Το πλήγμα που έχει υποστεί η κυβέρνηση τις τελευταίες τρεις – τέσσερις εβδομάδες είναι ισχυρό, το πόσο μεγάλο είναι θα το δείξουν οι δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας αμέσως μετά τις γιορτές. Τα μέχρι τώρα μηνύματα μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν, το ακριβώς αντίθετο μάλλον.