Τι αναμένεται να αποκαλύψουν 5 αρχαιολογικές ανασκαφές

Τι αναμένεται να αποκαλύψουν 5 αρχαιολογικές ανασκαφές

αρχαιολόγοι, παρά τους περιορισμούς που έφερε η πανδημία, κατάφεραν να φέρουν στο φως πολλές σημαντικές ανακαλύψεις μέσα στο 2021.

Αυτές περιλαμβάνουν τη «χαμένη χρυσή πόλη» της Αιγύπτου, τα νέα ευρήματα από το Κουμράν καθώς και τα νέα στοιχεία που μπορεί να ρίξουν φως στη ζωή των ανθρώπων που έζησαν πριν από 11.000 χρόνια.

Νέα ευρήματα από τη «χαμένη χρυσή πόλη» της Αιγύπτου

Το 2021 οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας «χαμένης χρυσής πόλης» κοντά στο Λούξορ της Αιγύπτου που ονομάζεται Ατέν. Η είδηση της ανακάλυψης έκανε το γύρο του κόσμου, ωστόσο οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει μόνο ένα μικρό τμήμα της. Σύμφωνα με ιστορικά αρχεία, ο φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄ (βασιλεία 1391-1353 π.Χ.) είχε τρία παλάτια στην πόλη. Το 2022 αναμένουμε νέες ανακαλύψεις για αυτή την πόλη που μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα βασιλικά ανάκτορα.

Αυτές οι νέες ανακαλύψεις θα μπορούσαν να ρίξουν φως σε ορισμένα ιστορικά μυστήρια, όπως το γιατί ο γιος του Αμενχοτέπ Γ΄, ο Ακενατόν, κατήργησε την επίσημη λατρεία άλλων θεών, και την αντικατέστησε με αυτήν του θεού του ηλιακού δίσκου Ατέν.

 

Καθώς η πανδημία της COVID-19 μαίνεται, επανέρχονται σε ισχύ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Επιπλέον, οι τιμές αυξάνονται με τον πληθωρισμό, καθιστώντας πιο ακριβά τα ταξίδια και την αγορά εξοπλισμού. Η χρηματοδότηση των ανασκαφών μπορεί επίσης να μειωθεί το 2022, καθώς οι κυβερνήσεις και τα πανεπιστήμια μειώνουν τις επιχορηγήσεις για να καλύψουν τα έξοδά τους.

Ορισμένες αρχαιολογικές αποστολές μπορεί να ακυρωθούν εξαιτίας των υγειονομικών και οικονομικών προκλήσεων που έχει επιφέρει η πανδημία. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των ερευνών που θα πραγματοποιηθούν το 2022 θα γίνει από αρχαιολόγους που εργάζονται στη χώρα τους.

 

Ανασκαφές στο Karahan Tepe

Οι ανασκαφές στο Karahan Tepe στην Τουρκία μας δίνουν νέες πληροφορίες για το πώς ήταν η ζωή σε αυτό το μέρος του κόσμου πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Μέχρι στιγμής οι αρχαιολόγοι έχουν βρει ένα συγκρότημα με στήλες σε σχήμα φαλλού και ένα σκαλιστό ανθρώπινο κεφάλι. Ωστόσο, πρόκειται για μια μεγάλη περιοχή και οι ανασκαφές συνεχίζονται, οπότε ενδέχεται να έχουμε νέα στοιχεία για το συγκρότημα και τους ανθρώπους που το έχτισαν.

Το Karahantepe βρίσκεται κοντά στο Gobekli Tepe, ένα τεράστιο τελετουργικό συγκρότημα που χρονολογείται επίσης πριν από περίπου 11.000 χρόνια. Οι αρχαιολόηοι εκτιμούν ότι οι κάτοικοι του Karahantepe είχαν σχέση με το Gobekli Tepe. Αλλά ποιοι ήταν και πόσους τελετουργικούς χώρους έχτισαν; Ίσως τα ερωτήματα αυτά, να απαντηθούν το 2022.

Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, βυθίζοντας τη χώρα σε οικονομική κρίση. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανέστειλαν τη βοήθεια προς την κυβέρνηση της χώρας, περιορίζοντας τη δυνατότητά της να κάνει ακόμη και τα πιο βασικά πράγματα, όπως η αγορά τροφίμων. Καθώς αυξάνεται η οικονομική ανέχεια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθούν και οι λεηλασίες, καθώς οι άνθρωποι αγωνίζονται να θρέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Οι κλεμμένες αρχαιότητες από το Αφγανιστάν θα εμφανιστούν πιθανότατα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να κάνουν δύσκολες επιλογές. Θα επιστρέψουν τα κλεμμένα αντικείμενα στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν δεδομένου ότι οι Ταλιμπάν είχαν καταστρέψει αρχαιότητες στο παρελθόν; Θα αποφασίσουν να τα κρατήσουν ή θα ζητήσουν από τις αρχές να αγνοήσουν τα κλεμμένα αντικείμενα από το Αφγανιστάν;

Το 2021, κυβερνητικές υπηρεσίες όπως η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ δεν απάντησαν σε ερωτήσεις του Live Science σχετικά με το τι θα κάνουν με αυτά τα αντικείμενα, αλλά το 2022 θα πρέπει πιθανώς να λάβουν μια απόφαση.

Κουμράν

Οι αρχαιολόγοι που σκάβουν κοντά στην περιοχή του Κουμράν στη Δυτική Όχθη, όπου βρίσκονται οι πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας, ελπίζουν να ανακαλύψουν νέα ευρήματα το 2022. Σχεδιάζουν να ανασκάψουν ένα ανεξερεύνητο μέχρι σήμερα σπήλαιο και να συνεχίσουν τη διερεύνηση μιας σειράς σηράγγων κοντά στο Κουμράν. Οι προηγούμενες ανασκαφές της ομάδας έχουν φέρει στο φως μερικά συναρπαστικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός 12ου σπηλαίου που κάποτε περιείχε παπύρους της Νεκράς Θάλασσας.

Πηγή: ertnews.gr με πληροφορίες από το Live Science 

Φωτό: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities/Facebook


Σχολιάστε εδώ