Στα 8,5 δισ. ευρώ τα κρυμμένα στα σπίτια χαρτονομίσματα και κέρματα

Στα 8,5 δισ. ευρώ τα κρυμμένα στα σπίτια χαρτονομίσματα και κέρματα

Και ξαφνικά πληροφορήθηκαν στο γκουβέρνο ότι υπάρχουν χαρτονομίσματα και κέρματα σε δραχμές, που αντιστοιχούν σε 477,5 εκατ. ευρώ, ξεχασμένα ή φυλαγμένα σε διάφορες… γωνιές σπιτιών Ελλήνων, παρότι έχουν περάσει δύο δεκαετίες από τότε που κόπηκαν τα πρώτα χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ και μοιράστηκαν στα νοικοκυριά όλων των χωρών της Ευρωζώνης.

Το συνολικό ποσό των εθνικών νομισμάτων που ακόμη μπορούν να ανταλλαχθούν στις Κεντρικές Τράπεζες αντιστοιχεί σε 8,5 δισ. ευρώ.

Δεν πάνε πίσω οι Γερμανοί
Οι Γερμανοί, πάντως, αναδεικνύο­νται πρωταθλητές. Είναι, άλλωστε, γνωστή η προσήλωσή τους στα μετρητά, όπως και η αγάπη τους για το νόμισμά τους, το μάρκο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloom­berg, τα γερμανικά νοικοκυριά διατηρούν κρυμμένα μάρκα που η συνολική τους αξία πλησιάζει τα 6 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Ισπανία, με αποταμιεύσεις σε πεσέτες που αντιστοιχούν σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ, και η Ιταλία, με λιρέτες συνολικής αξίας περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Προς νέο ευρώ…
Να θυμίσουμε ότι το ευρώ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και βρέθηκε κυριολεκτικά στις τσέπες των Ευρωπαίων την 1η Ιανουαρίου 2002. Με την ευκαιρία να σας αποκαλύψουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να παρουσιάσει νέα χαρτονομίσματα του ευρώ το 2024. Και κάτι ακόμη: Μέσα στη δεκαετία είναι πιθανό η Τράπεζα να παρουσιάσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ