Θεοφάνια στο Τάρπον Σπρινγκς (video)

Θεοφάνια στο Τάρπον Σπρινγκς (video)

Η παράδοση συνεχίζεται στο “ελληνικό χωριό”

Χιλιάδες ομογενείς της Φλόριντα αλλά και από άλλες πόλεις της Αμερικής ετοιμάζεται να υποδεχτεί το «ελληνικό χωριό» Τάρπον Σπρινγκς, στην περιοχή της Τάμπα, αύριο, Πέμπτη, 6 Ιανουαρίου, ανήμερα της γιορτής των Θεοφανίων, για τη τελετή του Αγιασμού των Υδάτων που θεωρείται η μεγαλύτερη στο δυτικό ημισφαίριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ομογενειακής εφημερίδας της Ν. Υόρκης, «Εθνικός Κήρυκας», μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω πανδημίας, φέτος η τελετή θα πραγματοποιηθεί κανονικά στον κόλπο Σπρινγκ Μπάγιου και τον Τίμιο Σταυρό θα ρίξει στη θάλασσα ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος, ενώ θα παρευρίσκεται και ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κύριος εορτασμός των Θεοφανίων αρχίζει το πρωί της Πέμπτης με την αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τον Μέγα Αγιασμό στον ιερό ναό του Αγ. Νικολάου και στη συνέχεια, στη μια το μεσημέρι, στο γειτονικό Σπρινγκ Μπάγιου, πραγματοποιείται η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων και της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.
Φέτος, 68 νέοι ομογενείς έχουν δηλώσει συμμετοχή για να πιάσουν τον λευκό ξύλινο Σταυρό και να λάβουν στη συνέχεια την ευλογία του αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. Την ίδια ώρα που θα πέσει ο σταυρός στη θάλασσα μια νεαρή16χρονη που η οικογένειά της συνδέεται στενά με την ιστορία της περιοχής, θα αφήσει ένα περιστέρι να πετάξει στον ουρανό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά φέτος, οι εορτασμοί των Θεοφανίων θα συμπληρωθούν με μια διάλεξη που θα δώσει το βράδυ της Πέμπτης ο ιερέας και θεολογικός σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ Ιωάννης Χρυσαυγής, με θέμα «Στη Γη, όπως στον Παράδεισο: Πνευματικές ρίζες της οικολογικής κρίσης».

Στο περιθώριο των εορτασμών για τα Θεοφάνια, την Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί και η δεύτερη φάση-ολοκλήρωση της αδελφοποίησης του Δήμου Χανίων με το Τάρπον Σπρινγκς, η οποία σηματοδοτεί την κοινή πρόθεσή τους να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς. Για το λόγο αυτό, τον δήμαρχο Χανίων που βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα στο Φλόριντα, συνοδεύουν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων του Δήμου, Ελένη Ζερβουδάκη, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας, Νίκος Χαζιράκης, και η επιστημονική συνεργάτιδα σε θέματα αδελφοποιήσεων και διεθνών σχέσεων, Άννα Κουβαράκη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση της αδελφοποίησης, πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 σε μια συμβολική τελετή στο Φρούριο Φιρκά, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, όπου οι δήμαρχοι Χανίων και Τάρπον Σπρινγκς, Παναγιώτης Σημανδηράκης και Χρυσόστομος Αλαχούζος αντίστοιχα, υπέγραψαν το πρωτόκολλο αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

Ποιό είναι το Τάρπον Σπρινγκς

Το Τάρπον Σπρινγκς βρίσκεται στις ΗΠΑ κατά μήκος της ακτής του Κόλπου του Μεξικού, μόλις 45 λεπτά βόρεια της Αγίας Πετρούπολης.

Ονομάστηκε για τα ψάρια που βρέθηκαν σε αφθονία στα κοντινά νερά αλλά είναι επίσης γνωστή ως η «πρωτεύουσα των σφουγγαράδων του κόσμου», η ελληνική κληρονομιά της και για τη γοητεία της στα 51 μίλια της παραλίας.

Το γοητευτικό κέντρο του Τάρπον Σπρινγκς είναι καταχωρισμένο στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων. Οι επισκέπτες της Ιστορικής Συνοικίας μπορούν να περπατήσουν σε δρόμους με τούβλα ενώ περιηγούνται σε γκαλερί τέχνης, καταστήματα με αντίκες και εξειδικευμένα καταστήματα που στεγάζονται σε κτήρια που χρονολογούνται από τα τέλη του 1800.

Για τους πολιτιστικά σκεπτόμενους, το Tarpon Springs Performing Arts and Cultural Center προσφέρει θέατρα, καλλιτεχνικά και ιστορικά εκθέματα, συναυλίες και άλλα ποιοτικά προγράμματα.

Για την ιστορία

Η περιοχή, που αποτελείται από μια σειρά κολπίσκων στον κόλπο του Μεξικού, τράβηξε το ενδιαφέρον για πρώτη φορά το 1876 ως τόπος χειμερινής κατοικίας. Κάποιοι από τους πρώτους επισκέπτες που έρχονταν, παρατήρησαν τα ψάρια της περιοχής να πηδούν πάνω από τα νερά κι έτσι ονόμασαν την τοποθεσία Τάρπον Σπρινγκς (Tarpon Springs). Οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες έφτασαν στην πόλη κατά τη δεκαετία του 1880, για να εργαστούν ως δύτες σπογγαλιείας. Το 1905 ο Γιάννης Κόκκορης παρουσίασε την τεχνική της συλλογής σπόγγων στο Τάρπον Σπρινγκς. Ο Κόκκορης έφερε σπογγαλιείς από τα Δωδεκάνησα και τη Χάλκη, με αποτέλεσμα ως το 1930 να δημιουργηθεί μια ανθούσα βιομηχανία σπόγγων στην πόλη, που απέδιδε εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Το 1947 έφτασε και σε αυτή την πλευρά του κόλπου του Μεξικού η επιδημία της κόκκινης άλγης, που κατέστρεψε τους βιότοπους των σπόγγων. Τότε αναγκαστικά οι σπογγαλιείς έγιναν ψαράδες και ναυτικοί για να ζήσουν. Η πόλη σταδιακά μετέτρεψε τις σπογγαλιευτικές δραστηριότητες σε τουριστική ατραξιόν. Η αποβάθρα των σπογγαλιέων τώρα έχει κυρίως μαγαζιά αναμνηστικών, εστιατόρια και μουσεία που αναδεικνύουν τη σπογγαλιευτικό παρελθόν του Τάρπον Σπρινγκς. Πουλιούνται και σπόγγοι αλλά οι περισσότεροι εισάγονται από άλλα μέρη.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να αναβιώσει η σπογγαλιεία στην περιοχή από τον επιχειρηματία Τζορτζ Μπιλίρη, η οποία έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μάλιστα το φθινόπωρο του 2007 σημειώθηκε νέο ρεκόρ συλλογής σπόγγων από μια βάρκα. Έτσι η βιομηχανία του σπόγγου παραμένει ενεργή στο Τάρπον Σπρινγκς μέχρι σήμερα.

Πηγές πληροφοριών: ertnews.gr /Επιμέλεια: Χρυσάνθη Φραντζεσκάκη – Με πληροφορίες από τον Εθνικό Κήρυκα και το Δήμο Χανίων το wikipedia.org και το visitflorida.com


Σχολιάστε εδώ