Αυξάνεται στα 69 από 39 ευρώ η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Δεκέμβριο… (Μικρά οικον.)

Αυξάνεται στα 69 από 39 ευρώ η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Δεκέμβριο… (Μικρά οικον.)

…για νοικοκυριά και επαγγελματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει έναν μόνιμο, αυτόματο μηχανισμό επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά, που θα λειτουργεί για μία δεκαετία.

Στα ύψη ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Οκτώβριο, σε υψηλό δεκαετίας τον Νοέμβριο του 2021. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 5,1% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, τον δε Οκτώβριο ήταν 4,2%. Η αύξηση θεωρείται η μεγαλύτερη εδώ και μία δεκαετία, με τον πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό υπερδιπλάσιο του στόχου της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Κομισιόν σε έγγραφό της α­ναφέρει ότι η στήριξη του εισοδήματος μέσω επιδοτήσεων και άλλων εργαλείων περιορισμένης διάρκειας θα υπερβεί τα 3,4 δισ. ευρώ και θα περιορίσει κάπως το ύψος των λογαριασμών για περίπου 41 εκατομμύρια καταναλωτές και 7,6 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις. Ήδη η Ιταλία έχει προβλέψει πρόσθετες δαπάνες ύψους 1,8 δισ. ευρώ για την προστασία των καταναλωτών.

Ο πληθωρισμός το 2023 και το 2024 στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι κάτω από 2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ.

Οι αναγγελίες πρόσληψης τον Νοέμβριο ήταν 202.790, οι δε αποχωρήσεις 281.919 (92.390 οικειοθελείς αποχωρήσεις και 185.529 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου), που σημαίνει ότι το ισοζύγιο του Νοεμβρίου ήταν μείον 79.129 θέσεις εργασίας. Στο εντεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου οι αναγγελίες πρόσληψης ήταν 2.202.421 και οι αποχωρήσεις 2.066.741, ήτοι συν 135.680 θέσεις εργασίας. Το 50,86% των προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης, το 40,89% μερικής και το 8,45% εκ περιτροπής.

Χτυπάει την καμπάνα ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΣΕΚΕΚ) για τον κίνδυνο να μετατραπούν τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης σε κέντρα διαχείρισης ασθενών Covid-19. Και ζητάει από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Εργασίας το Πρόγραμμα Vou­cher για ανέργους 30 – 49 ετών, το οποίο θα υλοποιηθεί άμεσα από το υπουργείο Εργασίας, να γίνει μέσω τηλεκατάρτισης αντί για διά ζώσης διδασκαλία. Κρούει, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου καθώς εκτιμά ότι μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων στα συγκεκριμένα προγράμματα είναι ανεμβολίαστοι.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που ανέρχονται σε 100 δισ. ευρώ, μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεπεράσουν τα 130 δισ. ευρώ, το δε σύνολο των δανείων των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα α­νέρχεται σε 190 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε ότι καμία από τις εταιρείες αυτές δεν επιχείρησε αναχρηματοδότηση των δανείων της.

Η Apple, ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας, ενημέρωσε ότι διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία τριών καταστημάτων της στις ΗΠΑ και στον Καναδά μετά την αύξηση των μολύνσεων από κορονοϊό. Θα δοθεί το ποσό των 1.000 δολαρίων σε κάθε άτομο για να αναδιαμορφώσει την οικιακή υποδομή του ώστε να μπορεί να εργάζεται εξ αποστάσεως.

Απίστευτο, θα πείτε… Είναι, όμως, πέρα για πέρα αληθινό. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ θα πληρώσει σε φόρους 11 δισ. δολάρια, όπως δήλωσε ο ίδιος. Ο Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla αξίας περίπου 12 δισ. δολαρίων τους τελευταίους δύο μήνες.

«Στην περίοδο 2010 – 2020 το άθροισμα των ακαθάριστων επενδύσεων ήταν 243,7 δισ. ευρώ, το δε άθροισμα των αποσβέσεων ήταν 336,8 δισ. ευρώ. Και αυτό σημαίνει ότι στο διάστημα σημειώθηκε μια απαξίωση του παγίου κεφαλαίου της ελληνικής οικονομίας, η οποία ανέρχεται στα 94,1 δισ. ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται για την παραγωγικότητα, την προστιθέμενη αξία και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας», επισημαίνει σε άρθρο του ο Δημήτρης Γιακούλας, επιστημονικό στέλεχος του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Πετράκη, οι συνολικές επενδύσεις στη χώρα μας, από 18,9 δισ. ευρώ το 2020 και 21,4 δισ. ευρώ το 2021, αναμένεται να ανέλθουν στα 25,2 δισ. ευρώ το 2022, στα 27,8 δισ. το 2023, στα 27,5 δισ. το 2024 και στα 26,9 δισ. το 2025. Οι επενδύσεις σε ιδιωτικές κατασκευές είναι νούμερο που κινείται γύρω στα 1,6 δισ. ευρώ.

Ειδικό επίδομα 200 ευρώ τον μήνα δίνει ο ΟΑΕΔ σε μακροχρόνια ανέργους έλληνες υπηκόους ή υπηκόους κρατών-μελών της ΕΕ που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και έχει λήξει η δωδεκάμηνη τακτική επιδότησή τους. Το βοήθημα αφορά ηλικίες από 20 μέχρι 66 ετών.

Έξω από τα δόντια τα λέει ο Κώστας Καλλίτσης στην ανάλυσή του: «Για να λύσεις ένα πρόβλημα, προϋπόθεση είναι να το δεις, να το κατανοήσεις. Βολευόμαστε στο αντίθετο. Αντί να βλέπουμε το βουνό του χρέους, ευχαριστιόμαστε επειδή δανειζόμαστε κι άλλα, με χαμηλό επιτόκιο – χάρη στην ΕΚΤ»!

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ