2021: Δύσκολο, αλλά παραγωγικό έτος για το Κτηματολόγιο

2021: Δύσκολο, αλλά παραγωγικό έτος για το Κτηματολόγιο

Τελευταία «Κτηματο…λογικά» του 2021 και σταχυολογούμε τις βασικότερες εξελίξεις του χρόνου που φεύγει, εν είδει ανασκόπησης.

Αναφερθήκαμε διεξοδικά στις δράσεις της διοίκησης του Κτηματολογίου αλλά και στις παρεμβάσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην εποπτεία του οποίου πέρασε στις αρχές του έτους το Κτηματολόγιο και η λειτουργία όλων των Κτηματολογικών Γραφείων.

Την αρμοδιότητα διαχείρισης του Κτηματολογίου ανέλαβε ο –τότε νέος– υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος (βουλευτής Άρτας της Νέας Δημοκρατίας), μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ το τελευταίο τρίμηνο τη θέση του κατέχει ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Είδαμε τις τέσσερις εκθέσεις ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες διαπίστωσαν πρόοδο αλλά και εύλογες καθυστερήσεις (λόγω της πανδημίας) στο Κτηματολόγιο, θέτοντας όριο για την πλήρη ολοκλήρωση των διαδικασιών του έργου τα τέλη του 2024.

Αναφερθήκαμε διεξοδικά στις δεκάδες προαναρτήσεις και τις αναρτήσεις σε όλη τη χώρα αλλά και τη συλλογή δηλώσεων σε Κυκλάδες και Κρήτη και την παράταση για την υποβολή δηλώσεων χωρίς πρόστιμο μέχρι τα τέλη του 2022.

Ενημερώσαμε για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, τον νέο τρόπο εξέτασης των ενστάσεων, την παράταση στους Δασικούς Χάρτες, τις διεκδικήσεις ακινήτων του Δημοσίου, την αύξηση των επιτροπών αντιρρήσεων και τον καθορισμό της αμοιβής τους αλλά και την πρόοδο στην ελεύθερη διάθεση των γεωχωρικών δεδομένων.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ