Ραγδαία η εξάπλωση της Όμικρον! – Τσουνάμι κρουσμάτων: Μαύρο ρεκόρ με 28.828!

Ραγδαία η εξάπλωση της Όμικρον! – Τσουνάμι κρουσμάτων: Μαύρο ρεκόρ με 28.828!

Ανεξέλεγκτη πλέον η κατάσταση σε όλη τη χώρα

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Καθημερινά χάνονται από κορονοϊό περίπου 60 – 90 ζωές, μολύνονται κατά μέσο όρο 8.000 άνθρωποι, από τους οποίους γύρω στους 300 εισάγονται στα νοσοκομεία, ενώ παραμένει σταθερός περίπου στους 620 ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών.

Την Τετάρτη σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας με 28.828 σε όλη τη χώρα, από τα οποία τα 12.848 στην Αττική και τα 3.496 στη Θεσσαλονίκη.

Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να κυριαρχεί στο 30% των νέων μολύνσεων, ενώ το 75% των κρουσμάτων αφορά τις ηλικίες 18 – 59 ετών και ειδικότερα τις ηλικίες 18 – 30 ετών.

Παραμένει σημαντικός ο αριθμός των αρνητών του εμβολιασμού, που δεν πείθονται ούτε με επιχειρήματα ούτε με πρόστιμα, ακόμη κι αν ξεκληρίζονται ολόκληρες οικογένειες ανεμβολίαστων.

Παράλληλα, παρατηρείται και ένα είδος bullying από τους ανεμβολίαστους προς τους εμβολιασμένους, με πρωτοστατούντες γιατρούς (και εδώ είναι το παράδοξο), οι οποίοι λοιδορούν δημόσια συναδέλφους τους.

Οι πρυτανικές αρχές σφυρίζουν αδιάφορα, βλέποντας ως μπροστάρηδες των συγκεντρώσεων αυτών μέλη της ακαδημαϊκής ιατρικής κοινότητας, δημιουργώντας μια σύγχυση μεταξύ των πολιτών για το ποιος τελικά μιλά με ειλικρίνεια, ενώ δίνει την αίσθηση ότι δεν τολμά να τους αντιμετωπίσει!

Προσπαθώντας να αποφύγει ένα νέο lockdown –τουλάχιστον ολικό–, η κυβέρνηση, μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, παίρνει αλλεπάλληλα νέα μέτρα –πολλές φορές υπό το κράτος πανικού–, που ωστόσο δεν αποδίδουν. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προπαραμονή των Χριστουγέννων δεν κατάφεραν να χαλιναγωγήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων, αφού ο συγχρωτισμός που υπήρξε τα Χριστούγεννα οδήγησε σε νέα, ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Έτσι λοιπόν, κάτω από τον φόβο για την αυξημένη μεταδοτικότητα της Όμικρον, ανακοινώθηκε νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε στοχευμένα τα τελευταία μέτρα, ενώ πρότεινε παράταση των σχολικών διακοπών κατά μία εβδομάδα. Παράλληλα θεωρεί ότι τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν σε όλη τη χώρα τα 100.000.

«Βρισκόμαστε μπροστά στο χειρότερο σενάριο από την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας παράλληλα ότι «θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν όλοι δεν συμβάλουμε, δεν συμμορφωθούμε με τα υγειονομικά μέτρα, οι μέρες που ξημερώνουν θα είναι πάρα πολύ άσχημες με αποτέλεσμα ακόμα και τα σχολεία να είναι προβληματικά στο να ανοίξουν στην ώρα τους».

«Αν δεν χρησιμοποιήσουμε το κυριότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας, που είναι οι εμβολιασμοί, δηλαδή η τρίτη δόση και αυτοί που αυτήν τη στιγμή διστάζουν να πάνε να εμβολιαστούν, αν δεν επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, όλα αυτά τα μέτρα τα επώδυνα πάνω στην οικονομία, στην παιδεία, στην ψυχολογία μας θα είναι στο τραπέζι, διότι η ανθρώπινη ζωή πάντα θα είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο», επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.

Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν την τελευταία εβδομάδα στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 6 από τις 12 περιοχές που ελέγ­χθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε 5 και σταθεροποιητική τάση σε 1 περιοχή.

Ειδικότερα, καθαρή αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+35%), στην Περιφέρεια Αττικής (+100%), στην Κέρκυρα (+191%) και στα Ιωάννινα (+233%), ενώ οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (+14%) και στα Χανιά (+26%). Καθαρή μείωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα παρατηρήθηκε στην Αλεξανδρούπολη (-34%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στον Βόλο (-14%), στην Ξάνθη (-18%), στη Λάρισα (-21%) και στο Ρέθυμνο (-26%). Σταθερό έμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Πάτρα (+1%).

Παγκόσμιος συναγερμός για την Όμικρον
Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 281.000.000 κρούσματα και περισσότεροι από 5.500.000 θάνατοι. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 5%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 6.700 θάνατοι ανά ημέρα.

Η επιδημία στην Ευρώπη, αν και την προηγούμενη εβδομάδα είχε δείξει τα πρώτα σημεία υποχώρησης, τώρα έδειξε σημαντική επιδείνωση όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 18 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, με 10 χώρες να έχουν μεγαλύτερη από 30%, 4 χώρες μέτρια βελτίωση πάνω από 20%, ενώ σημα­ντική βελτίωση πάνω από 30% παρατηρήθηκε επίσης σε 4 χώρες.

Η μετάλλαξη Όμικρον ήδη έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ οι υγειονομικές αρχές της κάθε χώρας έχουν σημάνει συναγερμό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, η Όμικρον φαίνεται να μεταδίδεται περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα που επικρατούσε μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα, το 73% των κρουσμάτων στην Αμερική είναι αυτήν τη στιγμή με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Ο κίνδυνος από τις επαναλοιμώξεις με τη μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι είναι τριπλάσιος. Αυτά τα δεδομένα έρχονται από μελέτες στη Νότιο Αφρική, στη Σκωτία, στην Αγγλία και στην Αμερική. Ωστόσο σύμφωνα με διεθνή μελέτη διαπιστώνεται ότι η τρίτη δόση εξακολουθεί να είναι ο παράγοντας με τον οποίο αντιμετωπίζεται επιτυχώς η λοίμωξη.

Στην Ελλάδα μέχρι τώρα τα περιστατικά με Όμικρον έχουν ήπια συμπτώματα με μέση διάρκεια 3 ημέρες. Έχουν νοσηλευτεί 2 άτομα, χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκή της νόσου. Ωστόσο τις επόμενες μέρες αναμένεται περαιτέρω εξάπλωση και στη χώρα μας.

Ανοδικός ο ρυθμός των εμβολιασμών
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.415.000 συμπολίτες μας με πρώτη δόση (ποσοστό 70,6%), 7.000.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (ποσοστό 66,4%) και 4.365.000 έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση (ποσοστό 75,6% επί των δικαιούχων). Ανά ηλικιακή ομάδα τα ποσοστά εμβολιασμού διαμορφώνονται ως εξής: Στους 85 και άνω έχει εμβολιαστεί το 82,2%, στους 80 – 84 το 90%, στους 75 – 79 το 92,1%, στους 70 – 74 το 92,3%, στους 65 – 69 το 91%, στους 60 – 64 το 88,4%, στους 55 – 59 το 80,7%, στους 50 – 54 το 76,6%, στους 45 – 49 το 70,5%, στους 40 – 44 το 64,7%, στους 35 – 39 το 58,1%, στους 30 – 34 το 51,6%, στους 25 – 29 το 45,2% και στους 18 – 24 το 40%.

Σε σχέση με την αναμνηστική δόση έχουμε ξεκινήσει νωρίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχουμε μειώσει και το χρονικό διάστημα που απαιτείται.

Επίσης, μετά την επιβεβαίωση από τη Pfizer για τις παραδόσεις των παιδικών εμβολίων στις 3/1 άνοιξε η πλατφόρμα και ήδη έχουν κλειστεί περισσότερα από 120.000 ραντεβού όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα 5 – 11 ετών για τον Ιανουάριο.


Τα μονοκλωνικά αντισώματα

Η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων ξεκίνησε κατά προτεραιότητα σε ανοσοκατεσταλμένους και ευπαθείς ομάδες με το κόστος (2.000 ευρώ η δόση) να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος.

Σύμφωνα με μελέτες, τα μονοκλωνικά φάρμακα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Είναι ενδεδειγμένα για ενηλίκους και παιδιά άνω των 12 ετών που έχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή νοσοκομειακής περίθαλψης, θα πρέπει να χορηγηθούν στην αρχή των συμπτωμάτων και συγκεκριμένα μέσα σε 10 – 15 ημέρες από την εκδήλωσή τους, με ενδοφλέβια ή υποδόρια έγχυση, ενώ δεν πρέπει να δίνονται σε ασθενείς με μηχανική υποστήριξη οξυγόνου.

Οι κλινικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η χορήγησή τους βελτιώνει την επιβίωση σε υψηλού κινδύνου, μη νοσηλευόμενους ασθενείς με τον ιό, μειώνοντας τον κίνδυνο νοσοκομειακής περίθαλψης και θανάτου κατά 70%, καθώς και κατά 4 ημέρες τη διάρκεια των συμπτωμάτων.


Τα νέα μέτρα που ισχύουν μέχρι 16/1

Μετά την τεράστια αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρήθηκε την Τετάρτη, επισπεύσθηκε η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τα οποία ισχύουν τελικά από την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου έως και τις 16 Ιανουαρίου. Τα μέτρα προβλέπουν τα εξής:

• Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης μέχρι τα μεσάνυχτα, με απαγόρευση της μουσικής και μόνο για καθήμενους σε τραπέζι των 6 ατόμων. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση υποχρεούνται σε χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής μάσκας.
• Εφαρμογή τηλεργασίας έως και 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και με κυλιόμενο ωράριο.
• Διεξαγωγή αγώνων με πληρότητα εμβολιασμένων θεατών έως το 10% της χωρητικότητάς τους και πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.
• Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων επίσκεψη μόνο με PCR test 48 ωρών.
• Στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: eurokinissi


Σχολιάστε εδώ